Četvrtak, 05.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Prištinska strana došla s namerom da natera Srbiju da izađe iz dijaloga

(Фото Танјуг)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvesnošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor””, objasnio je on, javlja Tanjug.

Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja”, rekao je on.

Neće iskopavanje da ne bude da su Albanci činili zločine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je albanska strana odbila u Briselu temu nestalih na KiM i iskopavanje lokacija koja želimo da pretražimo da ne bi, kako su rekli, ispalo da su Albanci činili zločine.

Šef njihovog pregovaračkog tima za to pitanje je rekao da neće da dozvole iskopavanje, jer će to da bude glavna vesti, pa bi neko mogao da pomisli da su Albanci činili zločine, rekao je Vučić i dodao da su se svi juče u Briselu čudili na tu konstataciju.

Vučić je rekao da Srbija ne želi ništa da krije i da je sa svoje strane izašla u susret i pretražila 21 lokaciju do sada, koje su tražili Albanci.

„Mi ne želimo da štitimo nikoga ko je činio zločine”, poručio je Vučić i dodao da Beograd nije ništa krio i da je o svemu obaveštavao međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.

Kaže da je su na od 21 lokacije na četiri mesta pronađena tela za koja se pretpostavlja da su bili Albanci, a da je Priština do sada dozvolila iskopavanje samo na jednoj lokaciji na KiM od ukupno 11 koje mi želimo da pretražimo.

Na poslednjoj lokaciji Kiževak je pronađeno 11 ostataka dva tela za koje je utvrđeno da su Albanci, na osnovu DNK analize.

Naveo je da naša strana traži da se pretraži lokacija Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja Đakovice.

Ni za jednu od ovih lokacija još nismo dobili odgovor od prištinske strane, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je Priština dozvolila samo da se pretraži lokacija Bunker kod Đakovice gde je pronađeno sedam tela srpskih žrtava, iz porodice Šutaković i Petković.

Predsednik je naglasio da je rešavanje pitanje nestalih veoma važno za mir i stabilnost i veće poverenje Srba i Albanaca.

Ipak, njihov ključni argument je bio da to nije suština već da se smeni Veljko Odalović u našoj komisiji za nestale, rekao je Vučić i dodao da je reagovao preooštro kada je Kurti nazvao Odalovića Geringom i Gebelsom i tražio da ga sklonimo.

„Prosto sam bio iznenađen da neko može da koristi takav rečnik i da se tako odnosi prema jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlje, što sve Kosovo nije”, dodao je Vučić.

Kurtijevi predlozi pokazuju da neće dijalog već priznanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlje o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.

Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.

„Ponavljao je – kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čvrst i jasan odgovor – nikada”, kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džoa Bajdena koji je to u pismu napisao.

Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

„Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča”, kazao je predsednik, prenosi Tanjug.

Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.

„Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom”, kazao je predsednik.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

„Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali”, kazao je.

Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.

„Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost”, kaže predsednik.

Kao neverovatno ocenjuje to to što su odbijali konstantno da ispune ono što je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.

„Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborio, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti”, navodi predsednik.

Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.

„Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog”, zaključio je Vučić.

Dodaje da ne smatra da je nedostatak razgovora dobar za nas jer se plaši da takva vrsta neodgovornosti i neozbiljnosti može da dovede do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

Dijalog u nemogućoj atmosferi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu u, kako je rekao, nemogućoj atmosferi u kojoj neko ne želi dijalog.

On je u obraćanju javnosti istakao da neodgovrnost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KiM, i izazovu druge neodgovorne ljude koji mogu da naprave incidente.

Vučić je rekao da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode računa da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

„Kada sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokcija sa vaše strane. Znate koja je provokacija sa naše strane, to je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrde, dobile zemljište tokom vladavine Slobodana Miloševića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija”, preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi, prenosi Tanjug.

Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkva, „ništa nije provokacija već verski obred u SPC”, primetio je Vučić ukazujući da posle toga razumete o čemu je reč.

Najavio je da će u narednih sedam dana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima.

Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovarali na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog.

„Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici”, ukazao je on.

„Želim da verujem da je to moguće”, kazao je.

Ponosan je kaže na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključujući dokumentaciju svih grobalja na KiM koja su uništena, sve crkve i manastiri koji su oštećeni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz tv emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da tzv. OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zločinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika razgovarati 21. juna.

Vojna vežba na Pešteru 27. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se 27. juna na Pešteru održati velika vojna vežba, za koju kaže da je do sada najznačajnija prezentacija moći i snage Vojske Srbije.

Vučić je obraćajući se građanima pozvao i sve Kragujevčane da na nacionalni praznik – Vidovdan dođu na stadion u Šumaricama gde će biti održan najveći taktičko-tehnički zbor ikada koji je prikazan.

„Pokazaćemo sve naše najmodernije helikoptere, uključujući i MI 35 i moći će da pored sveg našeg oruđa, vide i srpski pancir koji smo kupili od Ruske Federacije”, kazao je Vučić, javlja Tanjug.

Dodaje da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije zamoliti da građani mogu da vide i kako izgleda lociranje i gađanje objekata u vazduhu navodeći da postoji mogućnost da dobije i negativan odgovor.

„Ali, dođite, to će biti lep dan – Vidovdovan, moći ćete da vidite i dronove. Mi smo naručili i nove dronove koji mogu da nose i 500 kilograma”, kazao je Vučić.

Proterali 250.000 Srba sa KiM, a optužuju nas za genocid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština nas optužuje za genocid iako su Albanci sa KiM proterali 250.000 Srba i etnički skoro očistili srpska mesta.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kakav je na to odgovor Prištine i Brisela, rekao da albanska strana na to odgovara da smo mi fašisti i hitlerovci su učinili genocid, prenosi Tanjug.

„A, to što će da podnesu tužbu za genocid... Pa, to nije tužba koja ima veze sa Srbijom, već je to njihova unutrašnja odluka kako bi se navodno došlo do pravde i svega drugog”, naveo je Vučić.

Ako ne mogu da menjam strategiju, mogu taktiku

Povodom spekulacija da je promenio protokol razgovora u Briselu i da je neplanirano tom događaju prisustvovao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je lično vodio dijalog, jer se on odvijao na najvišem nivou.

Na opasku N1 tv da je pored direktora Kancelarije za KiM juče u Briselu, Selaković bio formalno šef delegacije, Vučić je rekao da je lično odlučio da član delegacije bude i ministar spoljnih poslova.

„Bio mi je potreban zbog određenih podataka, odnosa sa Borelom i to je bio moj taktički pristup. Ja sam vodio dijalog jer to je bio razgovor na najvišem nivou, a predsednik je iznad ministra spoljnih poslova”, rekao je Vučić i dodao:

„Nemojte da se igrate i pravite logičke zavrzlame da biste rekli nešto za šta se zalažete”, prenosi Tanjug.

Istakao je da će o delegaciji u dijalogu sa Prištinom odlučivati Srbija.

„Nemamo nameru da priznamo Kosovo, imamo nameru da razgovramo i čvrsto ćemo braniti naše interese”, poručio je predsednik.

Govoreći o svom iskustvu u briselskom dijalogu, Vučić je istakao da niko ne zna bolje od njega situacije i da, ako, kako je rekao, ne može da menja strategiju, može da menja taktiku.

„Taktiku menjam u skladu sa interesima Srbija i našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, poručio je Vučić.

Komentari23
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

srb
Pitanje je "da li da se natera Srbija da izadje iz dijaloga", ili je za Albance-Šiptare Brisel. sporazum finaliziran - završena priča (dobili su svoju vladu, skupštinu, institucije, integrisanu granicu, Srbi ugasili svoje institucije) kako su stalno izjavljivali. Sada hoće priznanje Kosova države - čitaj "potpisivanje obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma" kao "kompromis" za učlanjenje u OUN! Vrši se zamena teza: nije bitno da li će AV i Srbija da "ne priznaje" Kosovo - nego da li će ga predati
geras
ko zna u kom smeru bi pošao "dijalog" da ih ovaj preskromni čovek nije detonirao već posle prve rečenice .
darko011
Gomila opravdanja...
Mladjo
Prištinski pokrovitelji su NJEMAČKA I USA I sve rade po njihovom nalogu, tako da ne vidim smisla u bilo kakvim "pregovorima" sa Prištinom. Stay Srbije treba da bude; KiM je sastavni dio Republike Srbije a o pravima Albanaca kao nekim većim ovlaštenjima na Kosovu I Metohiji možemo pregovarati sa pokroviteljima istih jer sa Albancima ne vredi pričati.
Znak pitanja
Zašto od 2000.g. do danas nije predat zahtev državama KFOR-a čije su vojske bile u sastavu KFOR-a kada je potpisan Kumanovski sporazum - da izvrše svoju obavezu iz Kumanovskog sporazuma povratak odabranog srpskog osoblja na Kosmet na državnu granicvu i druge zadatke po Rezoluciji 1244?! Ivan [email protected] Savet bezbedbosti nije jači od ugovora! neprihvatljivo je da jedna strana ispuni ugovor a druga ne. Očekujem od Države Srbije da ovih dana preda zahteve državama KFOR-a (ne moraju biti u NATO savezu)

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.