Utorak, 21.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Rinflajš

Potrebno je:

Za supu

  • 1 kg junetine od rebara
  • 3 šargarepe
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1–2 peršunova korena
  • 1 celer
  • 1 čen belog luka
  • nekoliko zrna bibera
  •  2 l vode

Za sos od paradajza

  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 3 dl soka od paradajza
  • list peršuna
  • so, biber

Za sos od rena

  • 1 ren
  • 2–3 kašike kisele pavlake
  • so

Kuvati meso s povrćem na laganoj vatri dok sve ne omekša. Procediti. U supu zakuvati domaće rezance ili knedle od griza. Meso staviti na tanjir uz seckano povrće iz supe, ren (koji se oguli, sitno izrenda, posoli i pomeša s 2–3 kašike kisele pavlake) i sos od paradajza, koji se priprema na sledeći način. Na ulje staviti seckani čen belog luka i 1 kašiku brašna, mešati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti (ne sme pregoreti), u to sipati 3 dl soka od paradajza i mešati da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodati vode. Posoliti, pobiberiti i dodati malo šećera i seckanog lista peršuna. Sve poslužiti s krompir-pireom.

Recept i foto Marina Strmotić (Marina Mars)

Komentari7
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zoran Jefic
U Vojvodini nedeljni rucak nemoze se zamisliti bez ,supe sosa i mesa nedeljom (posle,ide ostalo jelo i kolaci) to je u svakoj Vojvodjanskoj kuci je tako.Ceo zivot jedem supu,a rinflajs nikad nismo smatrali kao posebno jelo,nego sastavni deo supe (nemoze bez krompira) a jede se sa paradajz sosom a moze i od krastavaca,rena,belog luka ili od visanja.
Rindfleisch
РИНДФЛАЈШ, ринДфлајш, Rindfleisch. На немачком "говеђе месо"
Rindfleisch
Извини, Кизо, нисам знао. Прабаба ми је била једна од тих банатских Шваба. Само кажем...
Киза
Код нас у Војводини некад су живеле Швабе. Уз нека њихова јела, усвојили смо и називе за њих. Међутим, пошто се груби немачки изговор никако не слаже са мелодичним лалинским говором, неки сугласници су се "изгубили" у времену!! Тако су немачке (као пре тога и турске) речи постале "наше", често чак са потпуно промењеним значењем од изворног! Исто тако "РИНФЛАЈШ" је одавно од швапског постао војвођански специјалитет! Само кажем...
Beli
Rinflajs bez krompira mora da ima drugo ime ili je ovo neko drugo jelo.
Киза
Варијација на тему, уместо бареног, кримпир-пире! Само кажем...
Mirko
Tako je, nedostaje krompir!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.