Četvrtak, 05.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Vreme za laku hranu i dobre misli

Počeo je veliki Uskršnji post, pa će na trpezi biti više povrća i ribe
Pixabay

Veliki Uskršnji post za pravoslavne hrišćane počeo je prošlog ponedeljka i trajaće do 1. maja. To je najvažniji i najstroži posni period u toku godine čiji je zadatak da telesno i duševno „pročisti” vernike i pripremi ih za praznik Vaskrsenja Hristovog. Svih tih sedmica oni koji poste uzdržavaju se od mesa, jaja, sira i mleka, odnosno hrane sa životinjskim masnoćama.

Prema crkvenim pravilima, vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom i na dan Svetih četrdeset mučenika (22. marta), koji je poznatiji pod nazivom Mladenci, a riba se može jesti samo na Blagovesti i Cveti, dok se svim ostalim danima priprema hrana „na vodi”, a pogotovo sredom i petkom. Većina pravoslavaca se, ipak, opredeljuje za post „na vodi” tek u poslednjoj sedmici pred Uskrs.

Bez obzira na to da li posti ili ne, svako bi u svoju ishranu trebalo da uvrsti „bezmesne” periode, da barem jednom sedmično na trpezi ima ribu i da što češće masnoće životinjskog porekla zameni biljnim, preporučuju nutricionisti. U proleće, kad se obnavljaju i priroda i organizam, imunitet (i bez korone) opada, hronične boljke postaju izraženije, a telo prikuplja snagu za novi životni uzlet. To bi mu trebalo olakšati zdravom hranom i namirnicama koje se lako vare a bogate su vitaminima, mineralima i proteinima. U telu oslobođenom „teške” hrane i misli postaju bolje i lepše, smatraju psiholozi. Savremeni kuvari se zato trude da smisle što više gurmanluka koji će biti ukusni iako nisu prženi, pohovani ili preliveni masnim sosovima.

Sveže povrće s pijace, poput rotkvica, zelene salate, tikvica, celera, sremuša, mladog luka i šargarepe, može se naći na trpezi kao salata, kao glavno jelo ili kao prilog uz ribu.

Ovih sedmica će ljubitelji slatkiša koji poste češće jesti tufahije, pite, baklave i druge vrste kolača s jabukama i orasima, eventualno sa šargarepom ili suvim voćem, bez jaja, maslaca i pavlake – sve do kraja aprila.

Orada i bruskete sa sardelama

Potrebno je:

• 1 orada (oko 1 kg za 3 osobe)
• 1 limun
• grančica ruzmarina
• peršunov list
• maslinovo ulje
• beli luk
• so, biber
• nekoliko kriški hleba
• nekoliko slanih sardela, inćuna ili sardina iz konzerve
• masline
• kapar

Ribu očistiti, posoliti, u nju staviti krišku limuna i grančicu ruzmarina ili peršuna, dobro je pouljiti sa svih strana, staviti u pleh obložen papirom za pečenje i u ugrejanoj rerni peći na 240 stepeni oko 15 minuta. Poslužiti je toplu, posutu prelivom od maslinovog ulja, seckanog peršuna, belog luka, malo limunovog soka i bibera, uz kuvanu blitvu, krompir i bruskete sa slanim sardelama.

Bruskete ovako napraviti: kriške hleba zapeći u rerni ili u tosteru, tople natrljati belim lukom, pokapati bogato maslinovim uljem, na njih posložiti slane sardele (ili inćune, a može i sardina iz konzerve, u jeftinijoj varijanti), dodati koju maslinu, kapre i odozgo malo istog preliva kao i za ribu.

Recept i foto Marina Strmotić (Marina Mars)

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Бранислав Станојловић
Већи део једног васкршњег поста и Васкрс проведох у Светој Земљи (хаџија), а део другог у Хиландару.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.