Utorak, 03.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Cvekla, zimska trešnja

Crveni plod, prepun vitamina i minerala, jede se sirov, kuvan i pečen, a zimi prija najviše
(Фото Пиксабеј)

Okrugla je, crvena, slatka, može da se jede presna, kuvana, pečena. Najavljuje jedno godišnje doba. Cvekla, povrće koje ima sve pobrojane osobine, mogla bi da se nazove zimskom trešnjom, iako je sasvim drugačije botaničke vrste od omiljenog prolećnog voća.

Salate, čorbe i variva od cvekle neizbežni su na trpezi od prvih dana jeseni i tokom čitave, hladne zime.

Korenasti plod raste u zemlji kao dvogodišnja biljka, a jarku, prepoznatljivu crvenu boju duguje crvenom pigmentu antocijanu, koji poboljšava krvnu sliku.

Cvekla je sadrži vitamine Ce, Be 12, minerale: bakar, gvožđe. Preporučuje se u ishrani dece, rekonvalescenata, starijih, osoba s lošom krvnom slikom. Slatkast ukus ima zbog šećera, kojim je bogata.

Ipak, postoje oni koji se mršte na pomen ove jesenje lepotice. Kao razlog zašto je ne spremaju navode karakterističan, opor miris koji ispušta prilikom kuvanja. I jedan bizarniji – da sok od cvele ukoliko padne na garderobu ostavlja trajne fleke.

Za oba navoda postoje jaki kontraargumenti i praktična rešenja. Miris koji se javlja prilikom kuvanja može da se ublaži sipanjem malo cimeta u vodu.

Mrlje od soka cvekle lako se skidaju. Dovoljno je na tkaninu sipati nekoliko kapi tečnosti za sudove, ostaviti da stoji najmanje pet-šest sati i potom garderobu oprati uobičajenim programom u mašini.

Za razmažene kuvare postoji još jednostavniji način pripreme – pečenje u rerni. Dovoljno je cveklu oprati, svaku uviti u alu-foliju i staviti u rernu da se peče, na srednjoj temperaturi, oko sat vremena.

Osim što je hranljiva i jeftina, zbog jarkocrvene boje izuzetno je dekorativna. Nekoliko komada isečene cvekle doprineće lepšem izgledu obroka u tmurnim hladnim dana. Baš kao trešnjica na vrhu torte.

(Foto Piksabej)

Čorba od cvekle s kiselom pavlakom

Potrebno je:

  • 2–3 cvekle, srednje veličine
  • 2 krompira, srednja
  • glavica crnog luka
  • maslinovo ulje
  • suvi začin
  • biber
  • peršun, suv/svež
  • šolja kisele pavlake

Cveklu oprati i oljuštiti. Iseći na sitne komade pa staviti u slanu vodu da se kuva. Krompir, takođe isečen na sitne kocke, prethodno oljušten i opran, dodati u isti sud, gde se kuva cvekla, ali posle tridesetak minuta. Ostaviti da se kuvaju zajedno.

U drugoj posudi, na maslinovom ulju ispržiti iseckan crni luk, da dobije zlatnožutu boju. Kada su cvekla i krompir skuvani, najbolje proveriti tako što ćete probosti viljuškom, izvaditi povrće i izblendati ga zajedno s dinstanim lukom. Vodu ne bacati. Začiniti po ukusu sa suvim začinom i biberom pa preliti vodom gde se kuvalo povrće, do gustine koju želite.

Ostaviti sve zajedno da još malo kuva, oko desetak minuta, dodati peršun. Pavlaku sipati po ukusu tek kada se sud skloni s izvora toplote. Služiti vruće.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Maja M.
Најчешће је, нарендану, додам у јело десетак минута пред крај кувања, уколико је већ не користим свежу у разним салатама.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.