nedelja, 20.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Trnovit put do penzije

Razlog za čekanje rešenja duže od dva meseca nije neažurnost fonda, već neuplaćeni doprinosi ili deo staža ostvaren u inostranstvu
У то­ку ја­ну­а­ра ове го­ди­не при­мље­но 19.690 зах­те­ва за оства­ри­ва­ње пра­ва (Фото Д. Јевремовић)

Po­sle 41 go­di­ne i šest me­se­ci rad­nog sta­ža i na­pu­nje­nih 65 go­di­na ži­vo­ta, Bog­dan Ba­sa­rić iz Be­o­gra­da od­lu­čio je da pod­vu­če cr­tu i u skla­du sa za­ko­nom Fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje pod­ne­se zah­tev za pen­zi­o­ni­sa­nje. To je ura­dio još 4. de­cem­bra pro­šle go­di­ne, dan po­sle na­pu­nje­nih 65. Nad­le­žni su, ka­ko tvr­di, obe­ća­li da će ga o sve­mu bla­go­vre­me­no oba­ve­sti­ti. Od ta­da je pro­šlo vi­še od tri me­se­ca, a Bog­dan do­ne­dav­no ni­je znao šta se de­ša­va sa nje­go­vim zah­te­vom. Re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju iz­da­to mu je pre ne­ko­li­ko da­na, a od fon­da do tog mo­men­ta ni­je do­bio ni­ka­kav od­go­vor. 

– Vi­še od tri me­se­ca sam če­kao na re­še­nje ko­je sam za­slu­žio, jer sam ra­dio 41 go­di­nu i šest me­se­ci. Ni­ko­ga na­ža­lost ni­je za­ni­ma­lo od če­ga ću u me­đu­vre­me­nu da ži­vim, od ko­jeg nov­ca ću pla­ća­ti ko­mu­na­li­je. Ka­da sam sre­di­nom de­cem­bra po­čeo da se ras­pi­tu­jem oko svog sta­tu­sa, re­če­no mi je da je po­stu­pak ob­u­sta­vljen. Pred­met je po sve­mu su­de­ći sta­vljen u fi­o­ku, ali me ni­ko iz Fon­da PIO ni­je o to­me oba­ve­stio, ni­ti mi je iko ob­ja­snio zbog če­ga je to ura­đe­no. Ume­sto u za­slu­že­nu pen­zi­ju, sti­gao sam nig­de. Hva­la bo­gu, re­še­nje je ko­nač­no sti­glo – ka­že Bog­dan Ba­sa­rić. 

U Fon­du PIO su po­tvr­di­li da je ovaj Be­o­gra­đa­nin do­bio re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju, ali da ono ima na­zna­ku pri­vre­me­nog. 

– Kon­tro­lom je utvr­đe­no da nje­go­vi po­slo­dav­ci ni­su re­dov­no pod­no­si­li pri­ja­ve o tra­ja­nju sta­ža i ostva­re­nim za­ra­da­ma. Zbog to­ga je ovom osi­gu­ra­ni­ku ura­đe­no pri­vre­me­no re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju. Ka­da nam po­slo­dav­ci bu­du po­sla­li sve ne­do­sta­ju­će po­dat­ke, što usko­ro oče­ku­je­mo, jer smo im na vre­me po­sla­li upit, ko­ri­snik će do­bi­ti i traj­no re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju – ob­ja­sni­li su u Fon­du PIO. 

Za­kon­ski rok za do­no­še­nje re­še­nja o ostva­ri­va­nju pra­va na pen­zi­ju je 60 da­na, a ka­ko na­vo­de nad­le­žni od ukup­nog bro­ja pod­ne­tih zah­te­va, 92 od­sto njih bu­de re­še­no u za­kon­skom ro­ku. 

– Naj­če­šći raz­lo­zi zbog ko­jih se na re­še­nje če­ka du­že od dva me­se­ca ni­su iz do­me­na ra­da fon­da, raz­log za ka­šnje­nje ni­je ne­a­žur­nost. U naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va reč je o pen­zij­skom sta­žu za ko­ji ni­su pla­će­ni do­pri­no­si ili de­lu sta­ža ostva­re­nom u ino­stran­stvu, što se mo­ra po­tvr­di­ti i pod­ra­zu­me­va do­dat­ni pe­ri­od u ko­me ino­stra­ni no­si­lac osi­gu­ra­nja do­no­si re­še­nje – obra­zla­žu u Fon­du PIO.

Da li je fond du­žan da oba­ve­sti osi­gu­ra­ni­ka o pro­ce­su ili za­sto­ji­ma i raz­lo­zi­ma za­sto­ja u iz­ra­di re­še­nja? 

– U to­ku po­stup­ka fond ko­mu­ni­ci­ra sa stran­kom i pru­ža joj struč­nu po­moć, ali ne po­sto­ji iz­ri­či­ta za­kon­ska od­red­ba da oba­ve­šta­va stran­ku o to­ku i raz­lo­zi­ma tra­ja­nja po­stup­ka. Fond po­zi­va stran­ku za do­pu­nu do­ka­za, te­le­fo­nom, po pri­je­mu stran­ke... – na­vo­de u fon­du i pod­se­ća­ju da je u to­ku ja­nu­a­ra ove go­di­ne pri­mlje­no 19.690 zah­te­va za ostva­ri­va­nje pra­va. To­kom istog pe­ri­o­da u za­kon­skom ro­ku je re­še­no 17.792.

Od ukup­nog bro­ja onih ko­ji ostva­re pra­vo na pen­zi­ju, oko 95 od­sto njih do­bi­je pri­vre­me­no re­še­nje. Ono 

pod­ra­zu­me­va da pen­zi­ja ni­je ogra­ni­če­na u vre­men­skom smi­slu, već da je iz­nos utvr­đen na osno­vu ne­kom­plet­nih po­da­ta­ka o sta­žu, za­ra­da­ma i vi­si­ni do­pri­no­sa za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje

To­kom 2017. go­di­ne u fon­du je pri­mljen 232.531 zah­tev za ostva­ri­va­nje pra­va iz PIO.

Komеntari10
fc0e1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slavica Lazic
Zato ja nisam htela da se nerviram oko proceudra,vec sam angazovala agenciju Ino Consulting koja mi je sve to resila u kratkom roku. Vrlo ozbiljni i profesionalni ljudi,sve pohvale
tomislav miric
I pored uvida u prijavljen radni staž i kontrola istog,gde je sve uredno uplaćeno,rešenje još uvek ne dobijam,prijavu sam izvršio 26.12.2019,do sad nisam dobio ni privremeno niti trajno rešenje,kako drugačije okarakterisati stanje nego javašluk i nerad,o ljubaznosti da i nepričam već je sve poznato.
Preljub Nedic
Moje iskustvo sa ostvarivanjem prava na penziju su sasvim drugacija od ovog kako se PIO pravda.Niti obavestavaju stranku ,niti joj daju prave informacije na poziv stranke.Cekam na penziju od 17.08.2018 iako imam sve potrebne uplate mog staza.To sto se pravdaju je cista laz.Kod njih vlada nerad i javasluk.Neljubaznost i ja bih rekao bezobrazluk.
Vera
Ako pratis svoje podatke u Pio fondu oda je sve mnogo lakes.Moj zahtev za penziju je uradjen za mesec dana a uz to mogla sam da pratim kretanje mog predmeta u fondu preko pin koda.Zato im mnogo hvala.
Marija
Izvite,a kako to prariti kretanje predmeta u fondu preko pina?
Dusan
Ja sam otisao u penziju posle punih 300 dana cekanja i intervencija,iako sam podneo kompletnu dokumentaciju.Kada sam izgubio strpljenje,mejlom sam se direktno obratio ministarstvu u Beogradu i penzija je stigla za DVA dana.
Miodrag Stojanovic
Ja cekam na resenje za penziju od Aprila 3, 2018.. Kom ministarstvu da se obratim? Miodrag
Marija
Molim vas da mi kazete kom ministartvu pisati mejl zbog cekanja resenja za penziju.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja