sreda, 16.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

VMA otvara Očnu banku

Vojnomedicinska akademija u petak obeležava svoj dan, a dr Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnika ove kuće, napominje da su revitalizovali program transplantacije organa i da opremaju Nacionalni centar za kontrolu trovanja
(Фо­то Д. Јевремовић)

Oč­na ban­ka, ka­pi­tal­ni pro­je­kat ne sa­mo za nas, već i za re­pu­blič­ki tran­splan­ta­ci­o­ni pro­gram i Sr­bi­ju u ce­li­ni, bi­će otvo­re­na u petak na Voj­no­me­di­cin­skoj aka­de­mi­ji, na­ja­vio je za „Po­li­ti­ku” pu­kov­nik pro­fe­sor dr Mi­ro­slav Vu­ko­sa­vlje­vić, za­stup­nik na­čel­ni­ka VMA, po­vo­dom obe­le­ža­va­nja 2. mar­ta, Da­na VMA. Za­hva­lju­ju­ći to­me, pa­ci­jen­ti ko­ji go­di­na­ma če­ka­ju na tran­splan­ta­ci­ju ro­žnja­če, a ko­jih tre­nut­no pre­ma ne­zva­nič­nim po­da­ci­ma ima oko dve hi­lja­de, mo­ći će ope­ra­ci­jom da po­vra­te vid.

– Iz­me­ću dva ju­bi­le­ja, go­di­nu su obe­le­ži­li mno­gi do­bri re­zul­ta­ti, ali sa­če­ka­li i na­go­mi­la­ni pro­ble­mi i van­red­ni do­ga­đa­ji. Ali, ni­šta od to­ga nas ni­je za­te­klo ne­sprem­ne. Vra­ta VMA su osta­la otvo­re­na za pa­ci­jen­te i po­sle po­ža­ra ko­ji je kra­jem ja­nu­a­ra za­hva­tio pro­stor na po­li­kli­ni­ci. Po­žar je, za­hva­lju­ju­ći br­zoj re­ak­ci­ji za­po­sle­nih, va­tro­ga­sci­ma VMA i iz ci­vil­stva, br­zo uga­šen, a re­do­van bol­nič­ki pro­gram je na­sta­vljen sa mi­ni­mal­nim iz­me­na­ma. Hteo bih po­seb­no da po­hva­lim re­ak­ci­ju za­po­sle­nih i ka­de­ta Voj­ne aka­de­mi­je i Me­di­cin­skog fa­kul­te­ta VMA, i da za­hva­lim nad­le­žni­ma iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne na če­lu sa mi­ni­strom Alek­san­drom Vu­li­nom – na­gla­sio je dr Vu­ko­sa­vlje­vić.

On je ob­ja­snio da po­sto­ji ne­ko­li­ko stva­ri ko­je su se u ovoj obla­sti iz­dvo­ji­le u pro­šloj go­di­ni. Za­vr­še­na je re­for­ma voj­nog zdrav­stva, ogro­man po­sao ko­ji je za­log za bu­duć­nost, u 2017. go­di­ni u VMA je za­u­sta­vljen trend opa­da­nja bro­ja za­po­sle­nih i za­po­če­ta je ve­li­ka kam­pa­nja za pri­jem voj­nih se­sta­ra i me­di­cin­skih teh­ni­ča­ra, kon­kur­som u voj­nim od­se­ci­ma ko­ji je otvo­ren do po­pu­ne. Po­čet­kom ove go­di­ne ulo­že­ni na­por do­neo je pr­ve re­zul­ta­te: na­kon za­vr­še­ne še­sto­me­seč­ne voj­no­struč­ne i spe­ci­ja­li­stič­ke obu­ke, 22 me­di­cin­ska i la­bo­ra­to­rij­ska teh­ni­ča­ra ras­po­re­đe­na su na du­žno­sti u VMA. Otvo­ren je i jav­ni kon­kurs za me­di­cin­ske rad­ni­ke ra­znih pro­fi­la iz ci­vil­stva ko­ji će usko­ro bi­ti za­vr­šen.

– Ima­li smo do­sta uspe­ha na po­lju le­če­nja. Pro­gram tran­splan­ta­ci­je, kra­lji­ce me­di­ci­ne, re­vi­ta­li­zo­van je u pro­šloj go­di­ni sa 20 tran­splan­ta­ci­ja bu­bre­ga, dve je­tre, 60 tran­splan­ta­ci­ja ma­tič­nih će­li­ja i 1.000 pot­pi­sa­nih do­nor­skih kar­ti­ca. Sa­mo od po­čet­ka ove go­di­ne ura­đe­ne su če­ti­ri tran­splan­ta­ci­je bu­bre­ga i jed­na je­tra, svi pa­ci­jen­ti se uspe­šno opo­ra­vlja­ju. Uve­de­na su 22 no­va po­stup­ka i pro­ce­du­re u le­če­nju, kao što su spe­ci­fič­na ope­ra­ci­ja na je­tri, pr­vi slu­čaj u Sr­bi­ji od­stra­nji­va­nja ce­log pluć­nog kri­la mi­ni­mal­no in­van­ziv­nom me­to­dom, ka­te­ter­ska trom­bek­to­mi­ja, re­im­plan­ta­ci­ja ša­ke… Broj­ni apa­ra­ti su pu­šte­ni u rad – ka­že dr Vu­ko­sa­vlje­vić.

U ovoj go­di­ni u fa­zi opre­ma­nja je Na­ci­o­nal­ni cen­tar za kon­tro­lu tro­va­nja, ko­ji ni­je ob­na­vljan go­di­na­ma, a ra­di ne­pre­sta­no, jer sva­ki dan de­žu­ra za hit­ne tok­si­ko­lo­ške slu­ča­je­ve. Naš sa­go­vor­nik na­gla­ša­va da su na­ba­vi­li naj­ve­ći deo tra­že­ne no­ve opre­me za ga­stro­en­te­ro­lo­gi­ju, još jed­ne ve­o­ma op­te­re­će­ne gra­ne me­di­ci­ne, a u za­vr­šnoj fa­zi je na­bav­ka opre­me za uro­lo­gi­ju, en­do­kri­no­lo­gi­ju... 

Komеntari0
7b430
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja