nedelja, 20.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu

Stručnjaci Klinike „Dr Laza Lazarević” građanima će besplatno i bez zakazivanja pružati savetodavne usluge na 20. spratu „Beograđanke”
Ива­на Ста­ше­вић Кар­ли­чић (Фото Д. Д. К.)

Kli­ni­ka za psi­hi­ja­trij­ske bo­le­sti „Dr La­za La­za­re­vić” otvo­ri­će pr­vi Cen­tar za men­tal­no zdra­vlje u Be­o­gra­du 22. fe­bru­a­ra, i to na ne­sva­ki­da­šnjem me­stu – na 20. spra­tu „Be­o­gra­đan­ke”. 

Mi­ni­star­stvo zdra­vlja, Grad Be­o­grad i struč­nja­ci Kli­ni­ke „La­za La­za­re­vić” obez­be­di­će gra­đa­ni­ma sva­ko­dnev­ni sa­ve­to­dav­ni rad dva ser­ti­fi­ko­va­na psi­ho­te­ra­pe­u­ta, jed­nog psi­ho­lo­ga ili dru­gog zdrav­stve­nog sa­rad­ni­ka i tri me­di­cin­ske se­stre, a sve bez upu­ta i pret­hod­nog za­ka­zi­va­nja. Struč­nja­ci će za­in­te­re­so­va­nim gra­đa­ni­ma pru­ža­ti bes­plat­ne uslu­ge sva­kog rad­nog da­na od de­vet do 18 ča­so­va. 

Do­cent dr Iva­na Sta­še­vić Kar­li­čić, di­rek­tor­ka kli­ni­ke, ka­že da je Cen­tar za men­tal­no zdra­vlje no­vi­na u or­ga­ni­za­ci­ji slu­žbi za men­tal­no zdra­vlje i da kon­kret­no pred­sta­vlja or­ga­ni­za­ci­o­nu ce­li­nu ko­ja se u lo­kal­noj za­jed­ni­ci ba­vi pro­mo­ci­jom, pre­ven­ti­vom i skri­nin­gom u ci­lju ra­ne di­jag­no­sti­ke i pra­vo­vre­me­nog zbri­nja­va­nja pro­ble­ma iz do­me­na me­tal­nog zdra­vlja. S ob­zi­rom na to da je odvo­jen od bol­ni­ce, pred­sta­vlja još je­dan ko­rak ka de­stig­ma­ti­za­ci­ji psi­hi­ja­tri­je. 

– Sva­ki pro­blem iz do­me­na me­tal­nog zdra­vlja ko­ji oso­ba ima po­put ne­kva­li­tet­nog spa­va­nja, ne­ras­po­lo­že­nja, raz­dra­žlji­vo­sti, sva­dlji­vo­sti, lo­ših od­no­sa sa bli­skim lju­di­ma, lo­šeg funk­ci­o­ni­sa­nja u po­slov­nom okru­že­nju, mo­že da bu­de raz­log da se po­sa­ve­tu­je sa na­šim struč­nja­ci­ma i da na taj na­čin efi­ka­sno re­ši go­to­vo sva­ko­dnev­ne „si­tu­a­ci­je” ko­je je mo­gu od­ve­sti u ne­ki od po­re­me­ća­ja men­tal­nog zdra­vlja. Ni­ko ne tre­ba da če­ka da se raz­bo­li jer je pre­ven­ti­va po­la zdra­vlja – na­gla­ša­va dr Sta­še­vić Kar­li­čić, ko­ja is­ti­če da je za­hva­lju­ju­ći po­dr­šci Mi­ni­star­stva zdra­vlja, men­tal­no zdra­vlje na­ci­je u fo­ku­su pa­žnje dr­ža­ve i lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. 

Pre­ma po­da­ci­ma Svet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je za 2017. go­di­nu, da­nas u sve­tu od ne­kog men­tal­nog po­re­me­ća­ja pa­ti vi­še od 450 mi­li­o­na lju­di. Od to­ga, naj­ve­ći broj, i to oko 300 mi­li­o­na, ima de­pre­siv­ni po­re­me­ćaj. Na­ša ze­mlja ni­je iz­u­ze­tak. Sta­bil­na sto­pa po­ra­sta obo­le­lih od ovog po­re­me­ća­ja oba­ve­zu­je nas na ve­ći ste­pen de­lo­va­nja u pro­mo­ci­ji men­tal­nog zdra­vlja. Za­to od ove go­di­ne Mi­ni­star­stvo zdra­vlja uvo­di oba­ve­zni skri­nig za de­pre­si­ju na ni­vou pri­mar­ne zdrav­stve­ne za­šti­te, što će na du­ži vre­men­ski rok do­ve­sti do pa­da bro­ja obo­le­lih, a pra­vil­nim vo­đe­njem unu­tar si­ste­ma zdrav­stve­ne za­šti­te i pa­da tro­ško­va i po­ve­ća­nja kva­li­te­ta ži­vo­ta sta­nov­ni­štva.

Komеntari7
ca08f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marija S
Izuzetno neljubazno osoblje. Odnosno sestre, ili sta god da su. Osoba koja dodje tu dosla he jer joj treba pomoć, a ne da joj one drže predavanja i zakazuju za 10 dana, iako je unutra prazno. Ljudi koji dolaze kod vas ne dolaze zato sto im je lepo u životu, sramota.
igor
Vrlo inovativno. Svaka cast.
Sava Jovanović
Postaviti psihijatrijsku ordinaciju na 20. sprat neke zgrade je veoma neozbiljno. Liftovi u Beograđanki nisu prijatni ni za ljude koji nemaju nikakve psihičke tegobe a kamoli za npr. neurotičare.
Kosta
Центар је потребан за психичке болести, а на не здравље. Ако је неко здрав не треба му центар. Некада су и имена правила смисла.
Aleksandra
Zasto onda imamo Dom zdravlja, a ne npr. Dom bolesti? Nekada je i jezik brzi od pameti.
bole
Prvi centar je Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, nakon toga bolnica dr. Laza Lazarević, tu je i Institut za psihijatriju pri KC Srbije. Postavlja se pitanje kako je ovo prvi centar za mentalno zdravlje u Beogradu?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja