sreda, 16.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Srčani bolesnici na uput nose aparat za pritisak 24 sata

Овде се го­ди­шње хо­спи­та­ли­зу­је око 1.300 па­ци­је­на­та (Фото Д. Јевремовић)

Od ove go­di­ne, sr­ča­ni bo­le­sni­ci mo­ći će uz uput le­ka­ra u In­sti­tu­tu za re­ha­bi­li­ta­ci­ju u Be­o­gra­du da do­bi­ju na ko­ri­šće­nje apa­rat za pri­ti­sak ko­ji se no­si 24 sa­ta. Slič­no po­put sto­nih ure­đa­ja, ovaj apa­rat sa­dr­ži man­žet­nu ko­ja se sta­vi na nad­lak­ti­cu, a ko­ja je po­ve­za­na sa ma­lim apa­ra­tom ko­ji je sta­vljen u tor­bi­cu pri­čvr­šće­nu oko stru­ka. U to­ku da­na i no­ći, man­žet­na se na­du­va­va i me­ri se pri­ti­sak oso­be, ko­ja tre­ba se ba­vi uobi­ča­je­nim ak­tiv­no­sti­ma i da vo­di dnev­nik o to­me šta je ra­di­la u kom tre­nut­ku, od­no­sno da li je spa­va­la, tr­ča­la, ima­la stres…

Po­sle jed­nog da­na, ure­đaj se ski­da i oči­ta­va­ju se re­zul­ta­ti pa le­ka­ri tač­no ima­ju uvid u to ka­kav krv­ni pri­ti­sak pa­ci­jent ima, na osno­vu če­ga mo­že da mu se od­re­di te­ra­pi­ja.

Uz uput će bo­le­sni­ci u ovoj usta­no­vi mo­ći da do­bi­ju i pre­gled ul­tra­zvu­ka sr­ca.

Ka­ko na­gla­ša­va pri­ma­ri­jus dr Sne­ža­na Ko­stić, di­rek­tor­ka in­sti­tu­ta, ov­de na kar­di­o­lo­šku re­ha­bi­li­ta­ci­ju do­la­ze lju­di ko­ji su do­ži­ve­li in­farkt i ope­ra­ci­ju na sr­cu, za­hvat na sr­ča­nim za­li­sci­ma i aor­to­ko­ro­nar­ni baj­pas. Re­ha­bi­li­ta­ci­ja tra­je tri ne­de­lje, gde se sva­kom pa­ci­jen­tu do­zi­ra pro­gram ve­žbi.

– Naj­va­žni­je je da pa­ci­jent shva­ti šta mu se do­go­di­lo i da pri­hva­ti sa­ve­te ka­ko bi se spre­či­lo po­na­vlja­nje ne­mi­log do­ga­đa­ja. On mo­ra da pro­me­ni na­čin ži­vo­ta i lo­še na­vi­ke, da se od­ma­ra, da ima do­volj­no sna, da ne bu­de pod stre­som, da poč­ne da se ba­vi fi­zič­kim ak­tiv­no­sti­ma… Bi­lo bi do­bro uko­li­ko bi se uve­lo da se na uput ša­lju i pa­ci­jen­ti kod ko­jih je ugra­đen stent a ni­su ima­li in­farkt – po­ja­šnja­va dr Ko­stić i do­da­je da se osim kod njih kar­di­o­lo­ška re­ha­bi­li­ta­ci­ja spro­vo­di i u Ni­škoj Ba­nji.

U Sr­bi­ji in­farkt sr­ca do­ži­vi oko 21.000 lju­di ali se ma­li broj njih upu­ti na kar­di­o­lo­šku re­ha­bi­li­ta­ci­ju. Ta­kvu prak­su tre­ba pro­me­ni­ti, sma­tra dr Ko­stić, jer je va­žno da le­ka­ri pa­ci­jen­ti­ma ka­žu da oni ima­ju pra­vo na ovaj vid opo­rav­ka. 

– Iz­bo­ri­li smo se za to i da pa­ci­jen­ti ko­ji su le­ža­li kod nas mo­gu da do­la­ze na kon­tro­le u na­še am­bu­lan­te. Sa­da bo­le­sni­ci ima­ju pra­vo na do­dat­ne di­jag­no­stič­ke pro­ce­du­re kao što su test op­te­re­će­nja, te­le­me­trij­sko pra­će­nje i no­še­nje hol­te­ra za pra­će­nje ra­da sr­ca – do­da­je dr Ko­stić.

U In­sti­tu­tu za re­ha­bi­li­ta­ci­ju go­di­šnje se ho­spi­ta­li­zu­je oko 1.300 pa­ci­je­na­ta, na­po­mi­nje dr Moj­si­je An­đić, na­čel­nik Ode­lje­nja kar­di­o­lo­ške re­ha­bi­li­ta­ci­je u in­sti­tu­tu, a u am­bu­lan­ta­ma se pre­gle­da oko 5.000 oso­ba. 

– Ka­da sam po­či­njao da se ba­vim ovim po­slom, ni­je bi­lo mno­go mla­dih pa­ci­je­na­ta a sa­da ih ima do­sta. Ima­mo i ve­li­ki broj že­na ko­je do­la­ze na re­ha­bi­li­ta­ci­ju što ra­ni­je ni­je bio slu­čaj – do­da­je dr An­đić.

Jed­na usta­no­va – tri objek­ta

Ovoj usta­no­vi pri­pa­da­ju i obje­kat „Sel­ters” u Mla­de­nov­cu i In­sti­tut u Prč­nju u Cr­noj Go­ri. Po­zna­ta „Sel­ters ba­nja” je ne­dav­no do­bi­la akre­di­ta­ci­ju na mak­si­mal­nih se­dam go­di­na, či­me im je po­tvr­đen kva­li­tet ra­da i do­bar ni­vo pru­ža­nja uslu­ga. S dru­ge stra­ne, Vi­ši sud u Pod­go­ri­ci je po­tvr­dio pr­vo­ste­pe­nu pre­su­du u ve­zi sa imo­vin­skim spo­rom da In­sti­tut u Prč­nju pri­pa­da Sr­bi­ji. Obje­kat vre­di oko 22 mi­li­o­na evra.

Komеntari0
b88ca
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja