ponedeljak, 21.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
INTERVJU: LjILjANA STJEPANOVIĆ, glumica

Kako starim, sve više radim

(Фото Мики Величковић)

Za se­be ka­že da je „sta­ra, ali mla­da Lji­lja”. Sta­ra, jer se već 43 go­di­ne ne­pre­sta­no igra, bi­lo u po­zo­ri­štu, bi­lo na fil­mu, bi­lo u se­ri­ja­ma. Mla­da – jer i po­sle se­dam go­di­na ko­li­ko je u pen­zi­ji ima ela­na da i da­lje ule­će u no­ve pred­sta­ve, pre­u­zi­ma no­ve ro­le u se­ri­ja­ma. 

Pro­šle go­di­ne je čak za­i­gra­la i jed­nu mu­šku ulo­gu u Po­zo­ri­štu na Te­ra­zi­ja­ma či­ji je sti­pen­di­sta po­sta­la još 1975. Glu­mi­ca Lji­lja­na Stje­pa­no­vić pri­zna­je da joj se u ži­vo­tu ot­ka­ko se pen­zi­o­ni­sa­la ni­šta ni­je pro­me­ni­lo.

Sa­mo je, ka­ko ka­že, na­sta­vi­la da ži­vi i ra­di istim tem­pom, čak i vi­še ne­go ra­ni­je.

– U Po­zo­ri­štu na Te­ra­zi­ja­ma sam an­ga­žo­va­na i da­lje, vo­lim da se igram i is­tra­žu­jem. I da­lje na­stu­pam u Zve­zda­ra te­a­tru, Kru­še­vač­kom po­zo­ri­štu, imam tri mo­no­dra­me i je­dan ka­ba­ret­ski pro­gram. Učestvujem i u seriji „Ši­fra De­spot”, Radoša Bajića, u ko­joj igram ma­nju, ali me­ni ve­o­ma dra­gu ulo­gu. 

Ko­li­ko vam zna­či to što vas re­di­te­lji ne za­bo­ra­vlja­ju iako ste već se­dam go­di­na u pen­zi­ji? 

Ra­doš me se uvek se­ti. Hva­la mu na to­me. Do­kle god me tra­že, ja ću bi­ti pre­sreć­na. Kad me bu­du za­bo­ra­vi­li, to će bi­ti mo­ja po­la­ga­na smrt.

Ka­žu da vas mo­žda naj­bo­lje opi­su­je re­če­ni­ca „Ka­ko sta­rim, sve vi­še ra­dim”.

To je­sam ja, na op­šti užas mo­jih si­no­va ko­ji se zbog to­ga bo­je za mo­je zdra­vlje. Ne­dav­no sam ima­la slo­bod­nih 15 da­na i, za­mi­sli­te, ta­da sam se raz­bo­le­la. U stva­ri, shva­ti­la sam da me rad odr­ža­va. Na­rav­no, ne tre­ba pre­te­ri­va­ti u to­me, tre­ba ne­go­va­ti tre­nut­ke za opu­šta­nje. Vo­lim na pri­mer ka­fa­nu, sa­mo što za sve pa i nju imam sve ma­nje vre­me­na.

Osim što ra­di­te, ima­te li i ne­ki ho­bi?

Odav­no pi­šem, ali sa­da na­ža­lost ni za to ne­mam vre­me­na. Od pi­sa­nja me od­vla­če an­ga­žma­ni, a imam i tri ma­le unu­ke u ku­ći ko­je mi od­u­zi­ma­ju vre­me. Za­sad imam dve zbir­ke pe­sa­ma. Bi­će vre­me­na za sve, ipak sam ja još mla­da i per­spek­tiv­na. 

Ko­li­ko vas je ulo­ga ba­ke pro­me­ni­la?

Uz Kse­ni­ju, Lji­lja­nu, An­ge­li­nu i Do­ro­teu po­sta­la sam još bo­lja oso­ba. Sa nji­ma sam is­ku­si­la dru­gu di­men­zi­ju lju­ba­vi. Ka­da vas Bog po­ča­sti ova­kvim da­rom, on­da se sve ne­vo­lje za­bo­ra­ve. 

Šta bi­ste sa­ve­to­va­li oni­ma ko­ji zbog sta­ro­sti vi­še ne mo­ra­ju da idu na po­sao?

Ne tre­ba na­glo da pre­ki­da­ju an­ga­žma­ne, ma ka­kvi oni bi­li. Tre­ba da se ba­ve spor­tom, da se ni­po­što ne pre­pu­šta­ju apa­ti­ji, jer ona uti­če na zdra­vlje i psi­hu. Mi glum­ci, sre­ćom, osta­je­mo ak­tiv­ni i po­sle rad­nog ve­ka, pod uslo­vom da smo zdra­vi i da nas ho­će re­di­te­lji. Kod me­ne je to i da­lje ta­ko. 

Mo­že­te li za­mi­sli­ti sto­ti ro­đen­dan?

Re­ši­la sam da ra­dim do 90. Po­sle to­ga je red da za­i­sta odem u pen­zi­ju. Či­sto sum­njam da ću sto­ti do­ži­ve­ti, ali bi­lo bi le­po da do­kle god sam ži­va bu­dem i zdra­va, ak­tiv­na i za­do­volj­na so­bom i po­ro­di­com. 

Tre­će do­ba ide­al­no je za...?

Ni za šta. Ne vo­lim to do­ba. Lič­no, mo­ja je du­ša još mla­da, a te­lo na­ža­lost sta­ri, me­nja se. To me ner­vi­ra, ali za­to je tu šmin­ka ko­ja to mo­že da ma­lo pri­kri­je. Ni­sam pri­sta­li­ca za­te­za­nja, jer sam pre sve­ga glu­mi­ca i sma­tram da emo­ci­ja mo­ra da se vi­di ka­ko god li­ce da iz­gle­da. Na kra­ju, sva­ka mo­ja bo­ra je mo­je is­ku­stvo, i sre­ća i ne­sre­ća, i tu­ga i ra­dost. 

Ka­ko ži­vi­te od pen­zi­je?

Ne znam ka­ko pen­zi­o­ne­ri pre­ži­vlja­va­ju. Je­dan od raz­lo­ga što ovo­li­ko ra­dim je­ste to što imam bed­nu pen­zi­ju. Imam kre­dit za stan i ra­ču­ne ko­ji mi po­je­du ce­lu pen­zi­ju. Za sve osta­lo mo­ram da za­ra­dim. Da ži­vim sa­ma ve­ro­vat­no bih je­la nok­te. Za­to je sce­na za me­ne le­ko­vi­ta u sva­kom smi­slu te re­či. 

Da li ste ak­tiv­ni fi­zič­ki?

Pe­rem pro­zo­re, me­sim te­sta... Veoma sam ­ak­tiv­na. U „Že­nid­bi i udad­bi”, u ko­joj sam za­i­gra­la po­sle pen­zi­o­ni­sa­nja, sve vre­me tr­čim uz ste­pe­ni­ce, niz njih. I to se ra­ču­na, zar ne?  

Za­što je do­bro bi­ti Lji­lja­na Stje­pa­no­vić?

Ne znam ko­li­ko je do­bro ili uop­šte bit­no. Ja sam to što je­sam. Ima div­ne pri­ja­te­lje i po­ro­di­cu, a to je valj­da do­volj­no, to je ne­što što go­vo­ri o me­ni. 

Pr­vo pla­ćam ra­ču­ne

Ima­te li plan za bu­duć­nost i da li je uop­šte re­al­no pra­vi­ti pen­zi­o­ner­ske pla­no­ve u Sr­bi­ji?

– Ne­mam plan. Na umu mi je sa­mo da od pr­vog de­la pen­zi­je pla­tim ra­ču­ne, a šta pre­o­sta­ne, i od dru­gog de­la. Od osta­ta­ka nov­ca se tru­dim da po­mog­nem svo­joj de­ci i unu­či­ca­ma. Usre­ću­je me ka­da mo­gu da im po­da­rim po­klo­ne, ali sve te­že mo­gu da iz­dvo­jim no­vac sa­mo za se­be.

Komеntari2
04ba9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ceca
Ne znam da li je teže starima da rade ili mladima što nemaju posao. Kad sam ostvarila prvi uslov za penziju (godine starosti), penzionisala sam se jer je 20 mladih u toj ustanovi radilo na određeno, čekajući upražnjeno mesto. Radila sam u ustanovi kulture, a penzija mi je jako mala jer imam malo radnog staža. Neizmerno sam volela svoj posao i s punim srcem išla da radim. E sad, ima nas raznih...
Nensi
Jao slatka je “mlada i perspektivna”!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja