ponedeljak, 21.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Obavezna vakcinacija uskoro i za lekare

Od 2020. godine zaposleni u zdravstvenim ustanovama moraće da prime vakcinu protiv gripa i hepatitisa Be, ali i protiv drugih zaraznih bolesti poput malih boginja, rubele, zaušaka, difterije...
(Фото Пиксабеј)

Le­ka­ri u Sr­bi­ji od 2020. go­di­ne mo­ra­će da se vak­ci­ni­šu pro­tiv gri­pa i he­pa­ti­ti­sa Be, ali i pro­tiv dru­gih za­ra­znih bo­le­sti. U skla­du sa pod­za­kon­skim ak­tom o imu­ni­za­ci­ji, za dve go­di­ne kre­će spro­vo­đe­nje oba­ve­znog vak­ci­ni­sa­nja i pro­tiv ma­lih bo­gi­nja, ru­be­le, za­u­ša­ka, per­tu­si­sa, dif­te­ri­je, va­ri­če­le, me­nin­go­kok­ne bo­le­sti i dru­gih obo­lje­nja po epi­de­mi­o­lo­škim in­di­ka­ci­ja­ma.

„Imu­ni­za­ci­ja za­po­sle­nih u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma je u nad­le­žno­sti Re­pu­blič­ke struč­ne ko­mi­si­je za nad­zor nad bol­nič­kim in­fek­ci­ja­ma i ko­mi­si­ja za bol­nič­ke in­fek­ci­je ko­je po­sto­je u sva­koj zdrav­stve­noj usta­no­vi”, po­ja­šnja­va­ju u In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut”.

Do­bi­ja­nje ce­pi­va bi­će oba­ve­zu­ju­će i za sve za­po­sle­ne u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma.

– Naj­bo­lja te­ra­pi­ja je za­pra­vo pre­ven­ci­ja. Kad mo­že za ne­što da se pri­mi vak­ci­na do­bro je i to po­dr­ža­vam – ka­že do­cent dr Go­ran Ste­va­no­vić, di­rek­tor Kli­ni­ke za in­fek­tiv­ne i trop­ske bo­le­sti Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je.

Zdrav­stve­ni rad­ni­ci ko­ji su u de­tinj­stvu vak­ci­ni­sa­ni pro­tiv po­me­nu­tih obo­lje­nja ne­će mo­ra­ti po­no­vo da do­bi­ja­ju vak­ci­ne, ali ho­će oni ko­ji ni­su pri­mi­li sve do­ze ce­pi­va kao i oni ko­ji se uop­šte ni­su vak­ci­ni­sa­li. Sma­tra se da će na taj na­čin za­po­sle­ni u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma da­ti do­bar pri­mer ro­di­te­lji­ma ko­ji upor­no od­bi­ja­ju vak­ci­ni­sa­nje de­ce.

No­ve za­kon­ske pro­pi­se po­dr­ža­va i epi­de­mi­o­log pro­fe­sor dr Zo­ran Ra­do­va­no­vić, ko­ji sma­tra da vak­ci­ne za zdrav­stve­ne rad­ni­ke tre­ba po­ste­pe­no uvo­di­ti. On ka­že da su i sa­da­šnji srp­ski za­ko­ni u ovoj obla­sti do­bri, ali da je pro­blem što se ne spro­vo­de u pot­pu­no­sti u prak­si. 

– U dru­gim ze­mlja­ma se pro­pi­si po­štu­ju. U SAD je vi­še od 90 od­sto le­ka­ra vak­ci­ni­sa­no pro­tiv gri­pa, što u Sr­bi­ji ni­je slu­čaj. To se sma­tra etič­kim pi­ta­njem jer je pro­blem ako se ne­vak­ci­ni­sa­ni le­kar raz­bo­li u se­zo­ni gri­pa i ne mo­že da le­či pa­ci­jen­te u vre­me ka­da je naj­po­treb­ni­ji u zdrav­stve­noj usta­no­vi. S dru­ge stra­ne, ako on do­bi­je grip, mo­že da za­ra­zi pa­ci­jen­te – po­ja­šnja­va dr Ra­do­va­no­vić i do­da­je da su mno­ge me­di­cin­ske se­stre ko­je ra­de na ode­lje­nji­ma he­mo­di­ja­li­ze stra­da­le jer ni­su bi­le vak­ci­ni­sa­ne pro­tiv he­pa­ti­ti­sa.

Sta­ti­sti­ka po­ka­zu­je da oko tri mi­li­o­na ne­vak­ci­ni­sa­nih lju­di go­di­šnje na pla­ne­ti iz­gu­bi ži­vot zbog dif­te­ri­je, te­ta­nu­sa, ve­li­kog ka­šlja i ma­lih bo­gi­nja, bo­le­sti ko­je mo­gu da se spre­če vak­ci­nom. Oko mi­li­on sta­nov­ni­ka Sta­rog kon­ti­nen­ta ni­je vak­ci­ni­sa­no osnov­nim vak­ci­na­ma zbog če­ga u po­sled­nje vre­me u mno­gim dr­ža­va­ma buk­te bo­le­sti za ko­je se mi­sli­lo da se vi­še ne­će ja­vlja­ti. Naj­a­lar­mant­ni­ja je si­tu­a­ci­ja tre­nut­no sa obo­le­va­njem od ma­lih bo­gi­nja, jer mno­gi ma­li­ša­ni ni­su vak­ci­ni­sa­ni, a je­dan obo­le­li u ne­vak­ci­ni­sa­noj sre­di­ni mo­že da za­ra­zi 12 do 17 ose­tlji­vih oso­ba. U Sr­bi­ji su dve oso­be, jed­no de­te i je­dan tri­de­se­to­go­di­šnjak, iz­gu­bi­le ži­vot zbog ovog obo­lje­nja.

Komеntari4
73f2b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Радмила Арсић
Лекари Доктори Медицинске сестре прво требају да се тестирају дал су психопате па тек онда да преписују лекове и они штосу здрави медицински радници да обрате пажњу шта пију и које компликације могу да проузрокују ти лекови,вакцине и тд
Marko
Ima da budete zdravi i vakcinisani, druge vam nema! Ko će da brine o vama, ako ne multinacionalne korporacije, "nauka" i korumpirani epidemiolozi? Uskoro propisi i zakoni o opštoj vakcinaciji čitave populacije, pucaćete od zdravlja. Kosmos će se tresti od zdravlja.
Svetlana NS
Odrasli nemaju imunitet NI OD JEDNE bolesti od kojih su vakcinisani kao deca. Sad ćemo svi (proširiće oni brzo to na sve odrasle) u red za vakcinaciju. Jedino oni koji su prirodno preležali dečje bolesti imaju doživotni imunitet. E, jesmo krdo.
ВлаДо
Дежа ви.Прво је Томица заврнуо рукав.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja