ponedeljak, 21.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Povraćaj umanjenih penzija

Oko 80.000 penzionera čija su primanja od 2014. umanjena mogu da traže od Fonda PIO uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih iznosa
Пен­зи­је су умањене за 22, од­но­сно 25 од­сто (Фото Драган Јевремовић)

Zah­te­vi pen­zi­o­ne­ra ošte­će­nih sma­nje­njem pen­zi­ja od 2014. go­di­ne mo­gu da na­sta­ve da se pre­da­ju Fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje i ove go­di­ne, ka­ko ne bi do­šlo do za­sta­re­va­nja po­tra­ži­va­nja uma­nje­nih pen­zi­ja za 22, od­no­sno 25 od­sto, po­ru­ču­ju iz Udru­že­nja sin­di­ka­ta pen­zi­o­ni­sa­nih voj­nih li­ca Sr­bi­je. Fon­du PIO pod­no­se se zah­te­vi za iz­da­va­nje uve­re­nja o vi­si­ni i na­či­nu po­vra­ća­ja ne­is­pla­će­nih iz­no­sa pen­zi­je, kao i uve­re­nja o is­pla­ti pen­zi­je u pe­ri­o­du od po­čet­ka sma­nji­va­nja pen­zi­je do da­na pod­no­še­nja zah­te­va. 

– Cilj je da se Za­kon o pri­vre­me­nom uma­nje­nju ko­ji je već če­ti­ri go­di­ne na sna­zi ko­nač­no uki­ne. Jer, pri­ma­nja naj­sta­ri­jih gra­đa­na tre­ba da poč­nu da se uskla­đu­ju sa Za­ko­nom o pen­zij­skom i in­va­lid­skom osi­gu­ra­nju i to dva pu­ta go­di­šnje s ra­stom ce­na na ma­lo – po­ru­ču­je Jo­van Tam­bu­rić, pred­sed­nik Udru­že­nja sin­di­ka­ta pen­zi­o­ni­sa­nih voj­nih li­ca Sr­bi­je.

Pre­ma Za­ko­nu o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma, od no­vem­bra pro­šle go­di­ne po­če­lo je da za­sta­re­va pra­vo na fi­nan­sij­sko po­tra­ži­va­nje po osno­vu sma­nje­nja pen­zi­je, sta­ri­je od tri go­di­ne. Ka­šnje­njem za je­dan me­sec gu­bi­lo se pra­vo sa­mo na iz­nos za taj me­sec. 

Pod­no­še­njem zah­te­va ošte­će­ni za­po­či­nju po­stu­pak za­šti­te svo­jih ustav­nih i za­kon­skih pra­va ko­ji mo­že bi­ti na­sta­vljen pred­lo­gom za van­sud­sko po­rav­na­nje sa Dr­žav­nim pra­vo­bra­ni­la­štvom ili sud­skom par­ni­com, sve u ci­lju za­šti­te ste­če­nih pra­va po osno­vu pen­zi­je. 

– Po­kre­ta­nje sud­skih par­ni­ca i uprav­nih po­stu­pa­ka, isti­na sa tro­go­di­šnjim za­ka­šnje­njem, još je je­dan put do Ustav­nog su­da Sr­bi­je, Su­da za ljud­ska pra­va u Stra­zbu­ru i Ko­mi­te­ta za eko­nom­ska i so­ci­jal­na pra­va u Bri­se­lu – ob­ja­šnja­va pr­vi čo­vek ovog sin­di­ka­ta. 

On is­ti­če da je kam­pa­nja pod­no­še­nja zah­te­va za iz­da­va­nje od­go­va­ra­ju­ćih uve­re­nja Fon­da PIO ve­o­ma uspe­šna.

– Do sa­da je pod­ne­to vi­še od 80.000 zah­te­va. Po­sle tri go­di­ne od do­no­še­nja za­ko­na shva­ti­li smo da Ustav­ni sud od­la­že oce­nji­va­nje ustav­no­sti za­ko­na, ra­di spre­ča­va­nja obra­ća­nja me­đu­na­rod­nim prav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma. Jer, da je usta­van, oni bi si­gur­no to sa­op­šti­li – za­klju­ču­je Jo­van Tam­bu­rić, pred­sed­nik Udru­že­nja sin­di­ka­ta pen­zi­o­ni­sa­nih voj­nih li­ca Sr­bi­je.

Komеntari8
5e389
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Petar
Kad bi drzava funkcionisala, ona bi rekla kao prvo, na koliki vremenski period je oroceno Vanustavno smanjenje,posto je pare pokrao drzavni vrh, pa sada kaze , da je potrazivanje zastarelo; plasim se da ce nekome puci film, jer cujem razna govorkanja u okruzenju: gladni smo , nemamo novca za osnovne namirnice, za lekove, za lecenje, a kosti smo i snagu ostavili izgradjujuci ovu zemlju, da bi nam neko ukrao osnovna prava na zivot i egzistenciju!Srbija je propala! Za Srbiju i narod , svakim danom ce biti sve teze. Sve je vise grobova,a nikada do sada manji broj kolevki! Stidim se sto zivim u nesposobnoj drzavi, u kojoj nemam prava na zivot.Presecite i recite belosvetskom olosu, da cemo mi , Srbi odluciti , kada cemo i da li cemo uopste u EU.Zblizite se sa Rusijom i Kinom, dok nas jos hoce.Srdacan pozdrav i pamet u glavu.
Mićko
Dobio sam rešenje najnižeg PIO da se odbija zahtev za povraćaj oduzetog i da mogu da se žalim višem PIO u roku od 15 dana... I šta sad kad me i ti odbiju!!!
nena
Kome se obratiti ? Pokusala sam u Decanskoj ul, ali se umesao Reformski pokret,iz Draze Pavlovica ul.kao i neki advokat koji treba da nas ,,zastupa,, iz Balkanske ul ! Nejedinstvo se ocigledno namece, pa zelim precizan odgovor od nekog ko tacno to zna !
Konstantin
PIO Fond i drzava Srbija treba da prekinu svoj nekorektan odnos prema penzionerima. Zar oni koji su dosad bili stvaraoci vrednosti u drzavi da se smatraju balastom. Nekima od njih ste skinuli ne 10 procenata vec 25 posto ne vodeci racuna da od tih sredstava zivi tri generacije zbog stanja u zemlji. Da ne govorimo da se tajkunima i profiterima za mnogo vece vrednosti kroz prste gleda Znamo zasto je tako. Pocenjujete njihovu snagu reakcije. Ne cinite to! Sve ima svoje granice!!!
Djordje
Da li se ovo odnosi na sve penzionere ili samo na vojne?
Miodrag
Na sve, normalno.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja