Ponedeljak, 26.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Do ogreva samo na rate

Stovarišta i udruženja penzionera nude plaćanje na šest rata ili 12 polumesečnih
(Фото Д. Јевремовић)

„Dr­va sam na­ba­vio pre dva i po me­se­ca. Pla­tio sam me­tar po ce­ni od 5.700 di­na­ra, a ču­jem da su sa­da sku­plja za 300 di­na­ra. Dra­go mi je da sam us­peo da ušte­dim 1.500 di­na­ra, jer mi je pen­zi­ja iona­ko ma­la, pa će mi sva­ki vi­šak zna­či­ti da pre­gr­mim me­sec”, ka­že pen­zi­o­ner Mi­lan Ko­pri­vi­ca iz Be­o­gra­da, ko­ji se već dve de­ce­ni­je gre­je na dr­va i ugalj.

Za na­bav­ku ogre­va za bu­du­ću grej­nu se­zo­nu ovaj ku­pac na vre­me se pri­pre­mio i ti­me iz­be­gao ne­dav­no po­ve­ća­nje ce­ne dr­va, či­ji je me­tar po­sku­peo 20 od­sto. 

U sto­va­ri­šti­ma ogrev­nog ma­te­ri­ja­la na­gla­ša­va­ju da ovih da­na naj­sta­ri­je gra­đa­ne naj­vi­še za­ni­ma­ju dve stva­ri – kva­li­tet­no dr­vo ili ugalj, po ce­na­ma pri­la­go­đe­nim pen­zi­o­ner­skom dže­pu, ali i mo­guć­no­sti ot­pla­te ogre­va na ra­te. Pro­dav­ci im ra­do iz­la­ze u su­sret, ali ve­ći­na njih ot­kri­va da im ne nu­de po­pust na pen­zi­o­ner­ski ček. Uglav­nom mo­gu da pla­ća­ju ro­bu na ra­te, a mno­gi ogrev na­ba­vlja­ju i pre­ko pen­zi­o­ner­skih udru­že­nja. I po­red to­ga što ve­ćih po­pu­sta ne­ma, po­tra­žnja za ogre­vom po­če­la je još pre ne­ko­li­ko ne­de­lja. 

Po­treb­no pet ku­bi­ka dr­va za zi­mu
Za stan od oko 50 kva­dra­ta po­treb­no je tri to­ne kva­li­tet­ni­jeg uglja i bar me­tar dr­va za pot­pa­lu. U za­gre­va­nju do­ma­ćin­stva va­žna je i izo­la­ci­ja ko­ja, uko­li­ko ni­je do­bra, mo­že da ote­ža ceo pro­ces gre­ja­nja za ko­ji će bi­ti po­treb­no mno­go vi­še ogre­va. Pro­seč­na ko­li­či­na dr­va po­treb­na za za­gre­va­nje pro­sto­ra od 60 kva­dra­ta je od pet ku­bi­ka, pa na­vi­še.

U pre­sto­nič­kom sto­va­ri­štu „Kre­ka” ovih da­na me­đu sta­ri­jim kup­ci­ma naj­tra­že­ni­ji je do­ma­ći su­še­ni ugalj „vre­o­ci”.

– Naj­vi­še se tra­ži, jer do­bro go­ri i gre­je, dok su vi­so­ko­ka­lo­rič­ni ugalj „ba­no­vi­ći” ili ru­ski ugalj znat­no sku­plji. Ima ku­pa­ca ko­ji ih na­ba­vlja­ju jer ove vr­ste emi­tu­ju to­plo­tu če­ti­ri, od­no­sno šest sa­ti du­že po­što iz­go­re. Je­di­na nji­ho­va ma­na je vi­ša ce­na – ka­že Smi­lja Ču­bro­vić, vla­sni­ca sto­va­ri­šta „Kre­ka”.

U pen­zi­o­ner­skim do­ma­ćin­stva ko­ri­sti se i ugalj „ba­no­vi­ći” ko­jeg u po­nu­di ima do­volj­no, a tu su i ru­ski ugalj i su­še­ni.

I u sto­va­ri­štu „Ive­rak” po­tvr­đu­ju da se sta­ri­ji gra­đa­ni ras­pi­tu­ju da li u po­nu­di ima uglja, a ra­do ku­pu­ju i dr­va. Kub­ni me­tar ovog ogre­va kod njih u pro­se­ku ko­šta oko 6.000 di­na­ra, a me­đu osta­lim sto­va­ri­šti­ma ce­na se u od­no­su na la­ne po­ve­ća­la i to u pro­se­ku za 20 od­sto. U ce­nu je uglav­nom ura­ču­na­ta se­ča, ali ne i pre­voz za ko­ji naj­če­šće tre­ba odvo­ji­ti od 500 do 800 di­na­ra. 

– Pen­zi­o­ne­ri, u do­go­vo­ru sa na­šim sto­va­ri­štem, mo­gu da uzmu kre­dit na go­di­nu da­na i ta­ko ot­pla­te ogrev, me­đu­tim za ovu gru­pu ku­pa­ca ne­ma­mo mo­guć­nost pro­

da­je na ra­te če­ko­vi­ma gra­đa­na. Za­in­te­re­so­va­ni su za dr­va, ali je na­bav­ka tog ogre­va ovih da­na ipak ote­ža­na. Pred­u­ze­će „Sr­bi­ja­šu­me” pred­nost da­je pro­iz­vo­đa­či­ma pe­le­ta i fa­bri­ka­ma za pre­ra­du dr­ve­ta, a mi u ve­le­pro­da­ji ni­smo na li­sti pri­o­ri­te­ta – na­vo­de u „Iver­ku”, i pod­se­ća­ju da su i kod njih dr­va po­sku­pe­la, pa sa­da me­tar sta­je 6.000 di­na­ra. 

Pen­zi­o­ne­ri ima­ju mo­guć­nost ku­po­vi­ne ogre­va na jed­na­ke me­seč­ne ra­te pre­ko udru­že­nja pen­zi­o­ne­ra, me­snih za­jed­ni­ca iz ko­jih do­la­ze, ali i pre­ko ad­mi­ni­stra­tiv­ne za­bra­ne u Fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje. Po­god­no­sti ko­je nu­de udru­že­nja su sve po­pu­lar­ni­ja, a uglav­nom se sve svo­di na pla­ća­nje na ra­te. U kra­lje­vač­kom udru­že­nju pen­zi­o­ne­ra tre­nut­no vla­da pra­va jag­ma za ogre­vom, što po­tvr­đu­je i Ti­mo­ti­je Ni­ko­lić, pred­sed­nik Udru­že­nja pen­zi­o­ne­ra Kra­lje­vo. 

– Za po­tre­be na­ših pen­zi­o­ne­ra udru­že­nje je na­ba­vi­lo oko 7.000 me­ta­ra dr­va. U pr­va dva da­na pla­nu­lo je već 500 me­ta­ra ovog ogrev­nog ma­te­ri­ja­la, što uka­zu­je na to da je po­tra­žnja ogrom­na. Na­ši čla­no­vi ne pi­ta­ju ko­li­ko ko­šta dr­vo, sa­mo ku­pu­ju. Ipak, ogrev ni­je ni­šta jef­ti­ni­ji za pen­zi­o­ne­re, je­di­no to što mo­gu da ga pla­ća­ju na šest ra­ta, ili 12 po­lu­me­seč­nih ra­ta – ot­kri­va Ti­mo­ti­je Ni­ko­lić. 

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Срба
Застрашујућа је не цена дрва, угља- већ чињеница да се у 21. веку у Србији, која жели у ЕУ, огроман број људи и даље греје на неки праисторијски начин- на дрва или угаљ. Погушићемо сами себе сопственим примитивизмом и недостатком законског уређења по том питању. Поцркаћемо сви од рака плућа и/или астме. У градовима у току зиме и осталих хладних месеци не може да се дише због смога и чађи управо зато што се многи и даље греју на дрва и угаљ- а, при том сигурно бацају у своје каљаве пећи и све остало што им дође под руку. Ужас!
Jovanka Voždovčanka
Stvarno je užas.To što je 2/3 Srbije decenijama plaćalo da bi 1/3 dobila društvene stanove, i sa njima i centr. grejanje, opet, decenijama subvencionisano iz svih mogućih budžeta (državnih, lokalnih). A ovi drugi, gotovo isključivo iz porodičnih kuća, nikako da dobiju natrag svoja uplaćena sredstva, a i država nikako da se seti da bi i njima bilo bolje sa centr. grejanjem. Oni se greju kako znaju i umeju na opšti užas onih, koji su zahvaljujući i njihovim uplatama dobili i (zadžaba) otkupili društv. stan. Mislim da takvi ne bi smeli ni da se jave po pitanju muka i patnji ljudi koji MORAJU da se greju na čvrsta goriva.
Милош Јовановић
Стварно ужас.... Људи се боре да преживе, а некима смрди.....

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.