Ponedeljak, 02.08.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Tadić i Medvedev dogovorili kredit od milijardu dolara

Председник Русије Дмитриј Медведев и председник Србије Борис Тадић извршили су смотру почасне гарде (Фото Танјуг)

BEOGRAD – Predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, dogovorili su danas u Beogradu kreditni aranžman u iznosu od milijardu dolara, saznaje Tanjug.

O detaljima kako će ta sredstva biti raspoređena razgovaraće ekspertski timovi dve zemlje, ali je izvesno da će 200 miliona dolara biti podrška budžetu Srbije...

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev saglasili su se danas da bilateralni odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom, i da srpsko-ruska strateška saradnja treba da bude produbljena.

Predsednik Medvedev izrazio je čvrstu podršku po pitanju Kosova i Metohije, ali i evropskih integracija Srbije.

Zajednički pogledi o međunarodnoj bezbednosti: Dmitrij Medvedev (Foto Tanjug)

„Naši odnosi su u usponu. Krupni projekti o kojima smo razgovorali oko kojih je postignut dogovor, dokaz su strateškog karaktera naših odnosa”, poručio je Medvedev u Palati Srbije posle razgovora sa Tadićem i potpisivanja više međudržavnih ugovora i sporazuma.

Tadić je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu na doslednoj podršci te države teritorijalnoj celovitosti Srbije.

On je poručio da Srbija neće menjati politiku prema Kosovu i Metohiji, i da će nastaviti da insistira na poštovanju međunarodnog prava.

„U miru ćemo sačekati odluku Međunarodnog suda pravde i onda smo spremni da ponovo razgovaramo sa predstavnicima Albanaca na Kosovu o jednom održivom rešenju, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Tadić. Medvedev je poručio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova. „Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije”, rekao je prvi čovek Rusije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je od predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio pozitivan odgovor u vezi sa zahtevom Srbije za ruskom kreditnom podrškom i projektom gasovoda Južni Tok.

(Foto Tanjug)

„Naišli smo na pozitivan odgovor predsednika Rusije i ruske vlade u vezi sa našim zahtevom za kreditnu podršku Srbiji, ali istovremeno zajednički učestvujemo u projektu Južni tok”, rekao je Tadić posle sastanka, koji je, prema njegovim rečima, imao istorijski značaj.

Dvojica predsednika razmotrila su mogućnosti daljeg produbljivanja saradnje dveju država, pre svega u domenu ekonomije, kao i niz konkretnih projekata.

„Mi smo danas razmotrili niz pitanja iz domena bilateralnih odnosa i zaključili da oni već godinama idu uzlaznom linijom, da postoji izuzetno političko razumevanje u svim oblastima u kojima sarađuju Srbija i Rusija”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da su u razgovorima identifikovane mnoge oblasti u kojima dve države mogu sarađivati, poput uspostavljanja centra za reagovanje u kriznim situacijama u Nišu, kao investicije u putnu infrastrukturu i železnicu.

Takođe, prema Tadićevim rečima, postoji mogućnost izgradnje novih lučkih kapaciteta na Dunavu kao i novih investicija u domenu energetike.

Govoreći o energetskim projektima, Medvedev je istakao da on i predsednik Srbije imaju podudarne stavove i kada je reč o novoj arhitekturi energetske bezbednosti u Evropi.

„Imamo veoma slične poglede na međunarodnu situaciju i bezbednost u Evropi”, rekao je ruski predsednik, dodavši da je Rusija spremna da sa svima razgovara o inicijativi za novi sistem bezbednosti u Evropi.

Medvedev je ukazao na značaj nekoliko velikih projekata iz sfere energetike, ali i drugih oblasti saradnje.

On je posebno istakao modernizaciju NIS-a, kompanije koja pretenduje, kako je rekao, da bude regionalni lider u energetici, izgrađnju skladišta Banatski dvor kao i projekte iz oblasti saobraćaja.

Dvojica predsednika razgovarala su i međunarodnoj politici i globalnoj ekonomskoj situaciji, i založila se za novu eru multilateralnosti u međunarodnim odnosima.

„Rusija je danas nezaobilazni faktor u međunarodnoj politici, ne samo zato što se radi o najvećoj zemlji na našoj planeti i zato što ona ima tradiciju učešća u globalnim zbivanjima, već zato što multilateralne institucije danas možda imaju veći značaj nego ikada”, rekao je Tadić.

„Danas svet probleme ne može da rešava, a da se u rešavanje tog problema ne uključe sve bitne zemlje, a Rusija je jedna od najbitnijih zemalja”, istakao je Tadić. Prema njegovim rečima, ekonomska kriza koja je pogodila svet može biti i bezbednosni izazov, i zato treba izgraditi novu ekonomsku infrastrukturu sveta kako do nove krize ne bi došlo.

Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se sa Medvedevim susreo na godišnjicu „zajedničke pobede u oslobađanju Beograda u vreme kada smo se zajedno borili protiv fašizma”, i konstatovao da je srpsko-ruske bilateralne odnose oduvek krasilo izuzetno razumevanje i međusobna podrška i solidarnost.

„Bez obzira na to ko bude na čelu dveju država taj dan će nas povezivati. Tada smo se zajednički borili za oslobođenje, ali i za izgradnju naših nezavisnih država”, poručio je Medvedev.

-----------------------------------------------------------

Potpisano više međudržavnih sporazuma

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su danas u Beogradu, u prisustvu predsednika dve države Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, pet međudržavnih sporazuma o saradnji u nizu oblasti i dva „gasna” ugovora.

Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Vicepremijer Dačić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su sporazum o saradnji u oblasti un utrašnjih poslova.


Sa sastanka delegacija (Foto Tanjug)

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov ruski kolega Lavrov potpisali su i sporazum o saradnji u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik ruske Dume, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Babakov, potpisali su sporazum o parlamentarnoj saradnji dve zemlje.

Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti sa Ministarstviom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije potpisali su državni sekretar u srpskom ministarstvu Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov.

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa „Banatski dvor” potpisali su generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović i predsednik uprave „Gasproma” Aleksej Miler.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Predsednici položili vence oslobodiocima Beograda

BEOGRAD– Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev položili su danas vence na Spomenik oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Venac je položio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i delegacija boraca koji su učestvovali u borbama za oslobađanje glavnog grada.

Uz intoniranje državnih himni, Tadić i Medvedev odali su počast oslobodiocima Beograda i potom se upisali u Spomen knjigu posvećenu palim borcima.

Predsednik Medvedev polaže venac na Spomenik oslobodilaca Beograda

Predsednike dveju država aplauzima i povicima „Srbija - Rusija” dočekalo je više stotina građana, koji su nosili srpske i ruske zastave i transparente sa slikama ruskog premijera Vladimira Putina i Medvedeva.

Tadić i Medvedev su se, po završetku ceremonije, kratko zadržali u razgovoru sa negdašnjim borcima, oslobodiocima Beograda.

Za ovu priliku prvi put posle 1985. godine ispred Spomenika oslobodiocima Beograda bile su postavljene zastave partizanskih jedinica koje su učestvovale u oslobađanju prestonice.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutršnjih poslova Ivica Dačić, ministri Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Rasim Ljajić, predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić, amasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, kao i članovi državne ruske delegacije.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije od toga većina (2.092) sahanjena je u zajedničkoj grobnici.

Svi oni su dali živote za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine a u zajedničkoj grobnici sahranjen je 1.381 borac Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 711 pripadnika Crvene armije.

Svojom lepotom i umetničkom vrednošću ističe se reljef izrađen u kamenu na ulazu u groblje, rad vajara Radeta Stankovća.

U središtu groblja je skulptura Crvenoarmejca, rad vajara Antuna Augustinčića

Na Dan pobede nad fašizmom 9. maja 1988.godine ispred Groblja oslobodilaca Beograda otkriven je spomenik partizanu, rad vajara Radeta Stankovića.

Spomenik je visok 2.80 metara i predstavlja partizana pobednika sa spuštenom puškom, kao obeležje mira koji, na večnoj straži čuva pale borce.

Tanjug

------------------------------------------------------------

Medvedev: Rusija je pomagala i pomagaće Srbiji

Rusija je, kao i do sada, pomagala i pomagaće Srbiji u zaštiti njenih nacionalnih interesa, i u najkomplikovanijim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohije, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev po dobijanju Ordena Svetog Save Prvog reda.

Ruski predsednik je u Patrijaršiji u Beogradu rekao da najveću nagradu Srpske pravoslavne crkve prima sa naročitim osećanjima na dan godišnjice oslobođenja Beograda, prenele su ruske agencije.

To je, kako je istakao Medvedev, priznanje „naročitih odnosa među državama, narodima i crkvama”.

Uručujući nagradu u ime patrijarha SPC Pavla i članova Svetog arhijerejskog Sinoda, mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije je rekao da „nepokolebljiva pozicija predsednika i ruske države u odnosu na zaštitu celovitosti Srbije sa njenim srcem - Kosovom i Metohijom, štiti ne samo Srbiju nego i neprikosnovenost međuanrdonog prava i pravednosti”.

Predsednik Medvedev izlazi iz zgrade Patrijaršije

Sinod u liku Medvedeva „pozdravlja i veliki pravoslavni ruski narod”, istakao je mitropolit Amfilohije.

„Naša dva istoverna naroda iste krvi i jezika vekovima su gradili i ponovo grade svoj istorijski put na osnovu grandioznog nasleđa svete braće Kirila i Metodija”, istakao je Amfilohije.

Mitropolit SPC je dodao da su jedinstvo naših crkava i naroda dokazani „zajedničkom borbom za slobodu i istinu, ali i protiv nasilja i tiranije svih prethodnih vremena, i ne samo borbom protiv fašističkog zla”.

„Kako Ruska pravoslavna crkva, tako i Srpska, proteklih vekova, i danas, bili su i ostali temelj jedinstva i simpatije”, istakao je Amfilohije.

------------------------------------------------------------

Svečani doček

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev doputovao je danas prepodne u 11 časova u Beograd, u prvu zvaničnu posetu Srbiji.

Ruskog predsednika na aerodromu „Nikola Tesla” dočekali su potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Kolona vozila je potom sa predsednikom Rusije i članovima ruske državno-privredne delegacije, uz izuzetne mere bezbednosti, došla do Palate „Srbija”.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je uz najviše državničke i vojne počasti šefa ruske države Dmitrija Medvedeva pred Palatom „Srbija”.

Posle intoniranja himni Tadić i Medvedev su izvršili smotru počasne garde.

-----------------------------------------------------------

Ekonomska i politička podrška Rusije

Strane agencije javljaju da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev stigao danas u zvaničnu posetu Beogradu koja će biti obeležena odobravanjem zajma Srbiji od milijardu evra, i čiji je cilj širenje uticaja Moskve na Balkanu.

Agencija Frans pres navodi da je Medvedev došao da izrazi podršku Srbiji, svom glavnom savezniku na Balkanu, na ekonomskom planu - odobravanjem značajnog zajma, kao i na političkom planu - u vezi sa Kosovom.

Kako piše agencija Ašošiejted pres (AP) „zajam doprinosi rastućem ruskom političkom i ekonomskom uticaju u Srbiji koja se oslanja na diplomatsku podršku Moskve u Savetu bezbednosti UN u suprotstavljanju otcepljenju Kosova”.

Frans pres takođe ukazuje da poseta ruskog predsednika treba da „reafirmiše podršku Moskve Srbiji u vezi sa Kosovom” čije proglašenje nezavisnosti u februaru 2008. Beograd nije priznao.

Francuska agencija navodi da će kredit biti upotrebljen da nadoknadi budžetski deficit Srbije i za finansiranje infrastrukturnih projekata, kao što su podzemna železnica i obilaznica oko Beograda.

Kako prenosi Frans pres, pozivajući se na lokalne medije, tokom ove posete ekonomska pitanja imaće prednost u odnosu na politička, i glavna poruka dve strane je da pokažu da je Srbija vodeći partner Moskve u ovom regionu.

Agencija Rojters ističe na svom sajtu da Srbija i Rusija dele Pravoslavno i slovensko nasleđe, ali da je Kremlj zastupao tvrdu poziciju prilikom nedavnog sklapanja energetskih sporazuma sa Beogradom, kao i da je obim bilateralne trgovine ove godine opao.

Britanska agencija navodi da je Srbija u julu od Rusije tražila zajam od milijardu evra i da namerava da utvrdi, tokom posete Medvedeva, koliko će je taj zajam koštati.

Agencija Blumberg ističe povodom posete Medvedeva tokom koje će verovatno biti odobren zajam od milijardu evra, da „Rusija pokušava da povrati deo svog uticaja posle gubitka saveznika i uticaja u drugim delovima regiona”.

Beta

-----------------------------------------------------------

Najmlađi savremeni lider Rusije

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev (44) najmlađi je lider Rusije u poslednjih 100 godina.

Dužnost šefa države preuzeo je 7. maja 2008. godine od drugog predsednika nezavisne Rusije, Vladimira Putina, aktuelnog ruskog premijera.

Medvedev je doktor pravnih nauka, a rođen je 14. septembra 1965. godine u Sankt-Peterburgu.

U Kremlju je orvi put angažovan 1999. godine, a od oktobra 2003. godine je obavljao dužnost šefa administracije predsednika.

(/slika3)Istovremeno, od 2000. godine do stupanja na predsedničku dužnosti, bio je u vrhu rukovodstva ruskog gasnog giganta „Gasprom”.

Kao nestranačka ličnost, za kandidata na predsedničkim izborima, održanim 2. marta 2008, Medvedev je izabran 17. decembra na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije.

Medvedev je tada proklamovao „politiku četiri I” (inovacije, investicije, infrastruktura i institucije), čiji razvoj i unapređenje predstavljaju i osnov za razvoj ekonomije.

Na položaju šefa države Medvedev će biti do maja 2012. godine.

On, međutim, nije isključio mogućnost da će se po isteku sadašnjeg mandata kandidovati za šefa države i 2012. godine, dodajući da smatra da je ispravno da se o takvim pitanjima dogovara sa Putinom.

-----------------------------------------------------------

Predsednik Medvedev otputovao iz Beograda

Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev završio je jednodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, i predsedničkim avionom „Iljušin” nešto posle 20 časova odleteo iz Beograda.

Predsednik Medvedev, koji je u Srbiji boravio na 65. godišnjicu oslobođenja Beograda od nemačke okupacije, predvodio je brojnu rusku političko-privrednu delegaciju, a poseta je rezultirala potpisivanjem niza bilateralnih sporazuma i ugovora, kao i dogovorom o kreditnoj podšrci Srbiji vrednoj milijardu dolara.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.