Четвртак, 05.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Узгајивачи: Нема основа за поскупљење свињетине

У неким радњама је од краја прошле недеље ова врста меса била скупља и до 20 процената
(Фото Н. Неговановић)

Само десетак дана од раста цене товних свиња на тржишту, неки месари искористили су прилику и за поскупљење свињетине у малопродаји. Тако је у неким радњама од краја прошле недеље ова врста меса била скупља и до 20 процената, док у појединим трговинским ланцима тврде да за сада неће мењати ценовнике.

Узгајивачи сматрају да не постоји економски разлог за поскупљење јер су цене већ месецима одржаване на вишем нивоу, иако су товљеници били јефтини. Насупрот њима, произвођачи тврде да су им трошкови порасли и да сада сировину набављају по вишој цени, али да је тешко прогнозирати шта ће даље догађати на тржишту.

Основно питање које је пре неколико месеци поставио Зоран Ерић, председник Уније сточара Срема и Мачве, јесте – Зашто би потрошачи плаћали килограм свињског бута 450 или 500 динара у тренутку када је цена „живе ваге” била 120 динара?

Он је рекао да су у свему овоме дебљи крај уз узгајиваче извукли и потрошачи, док кланичарима и малопродавцима „није падало на памет да коригују цене наниже када су долазили јефтино до меса”.

Ерић је напоменуо да је та цена формирана још пре годину дана када је „жива вага” била од 160 до 180 динара по килограму.

– Исто сматрам и сада – да нема основа за поскупљење. Они се везују за то да је поскупела цена живе ваге, а заправо вратила се на онај неки стари ниво. Питање је да ли је то произвођачка цена будући да смо имали велики раст цена житарица. То се сада користи као разлог. Ни нас товљаче ова цене не задовољава. Зашто месо није била 300 динара када је „жива вага” била 120 динара – каже Ерић.

Он додаје да је свињски врат без костију у једном трговинском ланцу јуче коштао 750 динара по килограму што је, како истиче, енормно поскупљење.

И светско тржиште свињског меса у великим је осцилацијама тако да је питање шта ће се даље са ценом дешавати и у Србији.

Како је недавно пренео портал „Агроклуб”, цене свиња на кинеском тржишту су под великим притиском због све веће понуде, а у проблему су и главни извозници свињетине из Европске уније у ту земљу.

Последња анализа показује да је цена у Кини пала за више од 50 одсто од почетка године. Истовремено, на берзи падају и вредности деоница великих произвођача свињског меса.

Не очекује се ни раст у другој половини 2021. Аналитичари кажу да би ово могло да значи да се завршавају златна времена извоза свињског меса с врло високим маржама из ЕУ у ту земљу.

Кинеска државна агенција позвала је сточаре да задрже капацитета за производњу свиња на разумном нивоу. Та одлука је уследила након што се показатељ трошкова производње спустио далеко испод тачке зараде пољопривредника, пренео је Ројтерс.

– Свакако ће бити притисака и на наше тржиште. Кина „дрма” цео свет, поготово Европу и трговину месом и све ово неће изаћи на добро ни за кога – сматра Ерић и додаје да ће, уколико буду високе цене житарица из новог рода, инпути у сточарству бити високи и питање је шта ће се дешавати у Србији.

– Велики европски произвођачи смањују број животиња, али морају и своју производњу негде да пласирају и усмере. Не мора то бити Србија, довољно је да извезу у околне државе с којима имамо потписан ЦЕФТА споразум. Онда су и наше шансе да тамо извозимо мање, што се већ дешавало – каже Зоран Ерић.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Божа
Ко уопшт и једе то месо ако нису прасетина или неке прерађевине у питању, јунетина и јагњетина су бољи избор.
Nebojša
S obzirom da trgovci kolo vode, za proizvođače i potrošače pa i državu, najbolje bi bilo da država propisuje procenat cene koji može da se doda na cenu proizvoda, i da to bude maksimalna dozvoljena cena. Ovako će stradati poljoprivreda i društvo u celini.
Deus
"Тако је у неким радњама од краја прошле недеље ова врста меса била скупља и до 20 процената" napisite koje su to "neke" radnje, pa da ih bojkotujemo
Boris
„није падало на памет да коригују цене наниже када су долазили јефтино до меса”. Pa naravno da im nije padalo na pamet. Pobogu, zbog toga su i ulazili u posao, radi profita koji se ostvaruje po dva osnova, nesrazmeri ponude i traznje i monopolisanju trzista.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.