Субота, 18.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сан Сингдуи: Временска капсула кинеске цивилизације

Археолози ваде слоновачу из жртвене јаме број 4, на локалитету Сан Сингдуи у граду Гуанхан провинције Сечуан

Након 20. марта, и открића 6 нових жртвених јама, настављена су ископавања на археолошком налазишту Сан Сингдуи. Једно од најновијих открића су Јуанхуи Фангцун (коцкаста статуа облог грла), бронзана статуа Дингцун као и дрвена кутија која је успела да преживи три хиљаде година…

Археолози су узбуђени док нестрпљиво чекају нове археолошке драгоцености које крије богато налазиште Сан Сингдуи. Богатство разноликости и креативности приказује сјај и славу древне цивилизације.

Свила или древни чувар записа

На налазишту Сан Сингдуи такође су пронађени и остаци тканине у којима је пронађен протеин свиле, што указује да је свила коришћена у древном краљевству, пре три хиљаде година.

Још увек нису пронађени никакви текстуални записи, али експерти су пронашли велику количину цинобарита (меркури-сулфид) у јамама број 1, 2 и 4. Још увек се не може утврдити да ли је камење цинобарита стављено у јаме намерно, а такође је уткано попут древног записа. Према стручњацима, ови симболи вероватно су уткани и додати на лакираним предметима, дрвету као и свили па зато можемо назвати ово откриће „свила или древни чувар записа”.

Слоновача као код при откривању тајни комуникације древне цивилизације Шу

Из неколико новооткривених јама заједно с јамама откривеним 1986. године ископано је 211 кљова од слоноваче. Из јаме број 3 извучено је 60 кљова од слоноваче, а најдужа кљова дужине је од 1,5 метара, тако да ова јама представља налазиште с највећом количином пронађене слоноваче до сада.

Међу археолошким открићима на локалитету Сан Сингдуи слоновача представља један од важнијих културних реликвија. Очекује се да ће употреба високотехнолошких метода за очување и проучавање слоноваче омогућити боље разумевање климе и животне средине равнице Ченгду као и комплексне везе између налазишта Сан Сингдуи и Јужног пута свиле са централним равницама.        

Бронзане статуе или могућност поновног доживљаја жртвених ритуала

Бронзана статуа откривена на налазишту Сан Сингдуи

У вечерњим сатима 28. маја, Државни завод за културне реликвије Кине објавио је новост о још једној новооткривеној културној реликвији са налазишта Сан Сингдуи, што је привукло пажњу шире јавности. Ископана је статуа од бронзе са гротескним изразом лица и склопљеним рукама.

Статуа је састављена из два дела, горњег дела у облику пехара и доњег дела у облику клечећег бронзаног човека. Овакво откриће које комбинује човека у ритуал одавања почасти вероватно је најстарије откриће у Кини и у целом свету. Позиција статуе приказује ритуал одавања почасти у време Шу цивилизације. Украси у облику змајева те позиција тела указују да је овај предмет коришћен у жртвеним церемонијама највишег нивоа.

Културне реликвије из налазишта Сан Сингдуи шокирају отвореношћу цивилизације Шу

Посетиоци музеја Сан Сингдуи имали су прилику да уживо виде невероватну бронзану златну статуу главе  

Културна вредност бронзаних реликвија Сан Сингдуи археолошког налазишта није само драгоцена за Кину већ и за цели свет. Научна, историјска и уметничка вредност је од огромног значаја и захтева наставак проучавања овог пребогатог културног налазишта.

Древне цивилизације су кроз однос људи и природе као и религије настојале да боље поимају свет око нас. Оне приказују емоције и живот у симбиози, док њихови гласови одзвањају кроз културне реликвије налазишта Сан Сингдуи, обогаћујући модерну цивилизацију. Сан Сингдуи проглашен је светском културном баштином Унеска. Нестрпљиво се чека завршетак ископавања реликвија и њихово даље изучавање.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.