Петак, 17.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ринфлајш

Потребно је:

За супу

  • 1 кг јунетине од ребара
  • 3 шаргарепе
  • 1 већа главица црног лука
  • 1–2 першунова корена
  • 1 целер
  • 1 чен белог лука
  • неколико зрна бибера
  •  2 л воде

За сос од парадајза

  • 1 чен белог лука
  • 1 кашика брашна
  • 3 дл сока од парадајза
  • лист першуна
  • со, бибер

За сос од рена

  • 1 рен
  • 2–3 кашике киселе павлаке
  • со

Кувати месо с поврћем на лаганој ватри док све не омекша. Процедити. У супу закувати домаће резанце или кнедле од гриза. Месо ставити на тањир уз сецкано поврће из супе, рен (који се огули, ситно изренда, посоли и помеша с 2–3 кашике киселе павлаке) и сос од парадајза, који се припрема на следећи начин. На уље ставити сецкани чен белог лука и 1 кашику брашна, мешати кратко на лаганој ватри да само мало пожути (не сме прегорети), у то сипати 3 дл сока од парадајза и мешати да не буде грудвица. Ако је сок од парадајза густ, додати воде. Посолити, побиберити и додати мало шећера и сецканог листа першуна. Све послужити с кромпир-пиреом.

Рецепт и фото Марина Стрмотић (Марина Марс)

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zoran Jefic
U Vojvodini nedeljni rucak nemoze se zamisliti bez ,supe sosa i mesa nedeljom (posle,ide ostalo jelo i kolaci) to je u svakoj Vojvodjanskoj kuci je tako.Ceo zivot jedem supu,a rinflajs nikad nismo smatrali kao posebno jelo,nego sastavni deo supe (nemoze bez krompira) a jede se sa paradajz sosom a moze i od krastavaca,rena,belog luka ili od visanja.
Rindfleisch
РИНДФЛАЈШ, ринДфлајш, Rindfleisch. На немачком "говеђе месо"
Rindfleisch
Извини, Кизо, нисам знао. Прабаба ми је била једна од тих банатских Шваба. Само кажем...
Киза
Код нас у Војводини некад су живеле Швабе. Уз нека њихова јела, усвојили смо и називе за њих. Међутим, пошто се груби немачки изговор никако не слаже са мелодичним лалинским говором, неки сугласници су се "изгубили" у времену!! Тако су немачке (као пре тога и турске) речи постале "наше", често чак са потпуно промењеним значењем од изворног! Исто тако "РИНФЛАЈШ" је одавно од швапског постао војвођански специјалитет! Само кажем...
Beli
Rinflajs bez krompira mora da ima drugo ime ili je ovo neko drugo jelo.
Киза
Варијација на тему, уместо бареног, кримпир-пире! Само кажем...
Mirko
Tako je, nedostaje krompir!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.