Четвртак, 05.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Урда сир пун протеина

Помало личи на ситан сремачки сир, али није толико масан и више је грудваст и сув
(Фото: www.nadijeti.com)

Урда сир је многим мојим пацијентима својеврсно откровење, а колико је здрав, сазнајте у тексту који следи. Урда је сир добијен из сурутке, и садржи највише албумина и глобулина из ње. Помало личи на ситан сремачки сир, али није толико масан и више је грудваст и сув. Има сасвим благ укус, јер су сви други састојци већ изашли из сурутке претходним поступком. У поступку производње урде не користи се сирило, већ се ферментацијом уз помоћ лимунске киселине и соли добија овај производ.

А лактоза?

Када се у загрејану сурутку стави киселина, рецимо лимунска, лактоза којом је богата сурутка прелази у воду, дакле не улази у састав урде. Ово је добро, јер сир настао у оваквом процесу има сасвим мало лактозе. Урда сир се стога лако вари у желуцу и танком цреву и могу га користити и особе које нису толерантне на лактозу. Када се у млекарској индустрији користи сирило (сириште), оно лактозу јаче везује за чврсто коагулисане протеине. Чедар, моцарела, швајцарски сир и пармезан су такви сиреви.

Потрошачи из Баната, односно Војводине воле и радо користе урду, док се јужније овај сир нешто мање употребљава. Не треба је мешати са вурдом, што је производ типичан за пиротски крај и Бабушницу. Свеж бели сир од сурутке није српски изум, под разним именима у разним земљама постоје слични производи. Као урда се може наћи широм Балкана, од Румуније и Бугарске на истоку до свих земаља бивше Југославије. У Италији се производи сличан сир од сурутке који је много популаран: ricotta.

Енергетска вредност овог сира на 100 г је 554 кЈ односно 132 кцал.

– Укупно масти 7,5 г

    – од којих су засићене масти 5,3 г

– Угљени хидрати 3,4 г

    – од којих су шећери 3,4 г

– Со 1 г

– Протеини 12,7 г

(Фото: Пиксабеј)

Постоје разлози зашто је урда сир благотворан. С обзиром на то да су албумини и глобулини основни протеини који се налазе у урди, они имају своју улогу у метаболизму. У народу је познато да су сурутка и сир од ње добијен добри у детоксикацији и регенерацији јетре и осталих унутрашњих органа, нарочито након серије обилних трпеза које се редовно јављају сваке године. Поред регенерације јетре, овај албумински сир добар је и за нормалну функцију жучи. Садржи сасвим мале количине масти, па не оптерећује рад ових органа.

Такође минерали, у првом реду калцијум, који се природно налазе у младом сиру, повољно утичу на здравље костију и зуба и спречавају остеопорозу. Урда не садржи пуно натријума, ни масти, а њене вредне аминокиселине (нпр. метионин, холин,…) препоручују је за коришћење и у разним дијетама, медицинским и редукционим. Такође урда је добра и код заштите од артеросклерозе, гојазности и туберкулозе. Прележали сте корону или се управо борите са њом? Пробајте урда сир.

Урда се сјајно бори против холестерола и један је од најбољих избора. Пошто је ситан сир, можете у њега да умешате друге састојке (нпр. млевени лан, бели лук) који утичу на смањење холестерола и одмах осетите његово благотворно дејство. Једнако га добро подносе и старији људи и мала деца, као и гојазне и мршаве особе. Један за све.

У нашој породици се већ неко време употребљава урда сир и свакако вам могу потврдити да је изузетан.

У нашим продавницама овај здрав сир нуди неколико произвођача и млекара и доступан је у паковањима од 400 или 500 грама или у ринфузи. Цена за паковање од 400 односно 500 г је око 130-140 динара. Било како било, потрошите га у року од 5 дана.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Murat
Kod nas u Sandzaku je oduvijek poznata. Lijepa je kad se u jesen umijesa sa svjezim usoljenim paprikama i dobija veoma lijpu aromu. Uz vruc jecmen hljeb eto dobrog dorucka. Doduse, kod nas se ona zove hurda.
(h)urda
Namuci se brat Sandzaklija da pise ijekavicom. Hurdu za oporavak.
Jutarnja doza proteina
Na Zapadu poznatiji pod imenom Hüttenkäse ili Cottage Cheese. Najjeftiniji izvor proteina, 200gr pakovanje kosta oko 0,55€. Koriste ga dosta sportasi i bilderi kao dopunu kojekakvim proteinskim napitcima. Za nase uslove nije bas jeftin.
Iz Britanije
Belančevine a ne "proteini".
Саша Микић
Нажалост врло ретко чујем да неко употребљава нашу реч беланчевина за латински назив протеин.
Mila
Mala ispravka, u selima na jugoistoku Srbije se odvajkada pravila i cenila urda.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.