Четвртак, 29.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Цимет против дијабетеса

Чак 98,6 одсто светске производње цимета отпада на само четири државе Азије: Индонезију, Кину, Вијетнам и Шри Ланку
(Фотографије Пиксабеј)

Цимет је зачин који се користи у исхрани и медицини бар 4-5 хиљада година. Добија се од коре неколицине врста стабала из рода Cinnamomum, од којих су најпознатије Cinnamomum verum, Cinnamomum Zeylanicum и Cinnamomum cassia.

Овај ароматични зачин нашироко се користи у разним светским кухињама, а употреба му је веома разнолика. Ја га често користим у разним оброцима за доручак (каше, пахуљице, житарице), а добар је и у посластицама и напицима (шејковима). Чај уз додатак цимета? Фантастична идеја.

Нутритивна вредност на 100 г (млевени цимет), енергија 247 кцал:

– Угљени хидрати 80.6 г
     – Шећери 2,2 г
     – Дијететска влакна 53,1 г
– Масти 1,2 г
– Беланчевине 4 г

Има незнатне количине витамина, нарочито Е и Ка, док од минерала највише садржи калцијум гвожђе и цинк. Међутим, овај зачин је крцат антиоксидансима, нарочито полифенолима.

Цимет своју арому дугује свом етарском уљу у којем је главни састојак цинамалдехид, а има и других. Чак 98,6 одсто светске производње цимета (у 2017) отпада на само четири државе Азије: Индонезију (38,8 одсто), Кину (35,5 процената), Вијетнам (16,6 одсто) и Шри Ланку (7,7 процената). Ова последња, Шри Ланка (раније Цејлон), има најмање приносе цимета од све четири земље, што је и нормално, јер је и просторно најмања (мања од Србије), али се цејлонски цимет Cinnamomum Zeylanicum нарочито цени код познавалаца добрих зачина.

Цејлонски цимет воле многи сладокусци, јер има слатки, суптилни укус идеалан код многих посластица. Бољи је од „касије”, јер садржи знатно мање једињења кумарина која у већим количинама може бити штетна.

Касија има нешто интензивнији укус од цејлонског, јефтинији је и више се користи код куваних сланих и слатких јела.

Да би максимизирали лековиту вредност и здравствене користи цимета, без обзира на врсту, кључна ствар је његова свежина.

Цимет има извесна антивирусна, антибактеријска и анти-гљивична својства. Према неким непотпуним истраживањима постоје индиције да може да утиче и на смањење инфекције код кандиде. Потврђено је његово деловање против бактерија листерије и салмонеле.

Садржи антиоксиданте са антиинфламаторним дејством.

Његова пребиотичка својства могу да побољшају здравље црева.

Може да помогне у смањењу хипертензије, холестерола и триглицерида.

Може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви, а тиме и ризика од дијабетеса типа 2.

Може да помогне бољој пробави.

У припреми јела од пилетине и јагњетине цимет се користи у земљама Медитерана, нарочито на Блиском истоку, у Турској и Португалији. Код нас се обично користи у изради ролата и колача са јабукама и циметом.

Цимет треба чувати у херметички затвореној посуди на тамном месту. Немлевени цимет може да траје око годину дана, али ће млевени цимет почети да губи укус након неколико месеци. Обавезно проверите датуме употребе цимета, што је свежији, то је бољи.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.