Четвртак, 05.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дигитализација све присутнија у нафтној индустрији

(Фото НИС)

Нафтну индустрију многи доживљавају као конзервативну, не претерано склону брзим променама. Међутим, нафтни сектор је један од оних који се убрајају у најиновативније и који непрестано модернизује своје технологије и опрему. Иако нафту тешко можемо да замислимо као дигитални производ, дигитализација у нафтној индустрији је много присутнија него што на први поглед изгледа.

Чињеница да крајњи потрошач то не види, као на пример код трговинских ланаца који уз пар кликова испоручују намирнице без одласка у продавницу, апсолутно не значи да нафтни сектор не ради на дигитализацији свог пословања. Напротив, дигитализација пословања нафтних компанија, не само да олакшава неке свакодневне активности за потрошаче на бензинским станицама, већ својом трансформацијом даје значајан допринос у ширем контексту – екологији, безбедности и повећању енергетске ефикасности.

У нашој највећој нафтној компанији, НИС-у, наводе да процес дигитализације реализују већ неколико година и да дигитални портфолио компаније има око 110 пројеката. Они се тичу свих области бизниса, од истраживања и производње нафте и гаса, до управљања људским ресурсима. Поред осталог, НИС је формирао и дигиталну лабораторију у којој се запослени баве развојем дигиталних пројеката у нафтној индустрији. Тако, између осталог, оператери НИС-а имају прилику да се уче на виртуелним нафтним пољима који су верни приказ постојећих поља. У Рафинерији нафте у Панчеву спроведен је пројекат предиктивног откривања кварова путем ког компјутери на основу великог броја података предупређују неплански застој постројења. У НИС-у још наводе да ће и даље развијати дигиталне пројекте и да су због тога остварили сарадњу са водећим образовним установама у овој области, као и са ИТ заједницом, како би се цео процес убрзао.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.