субота, 15.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 29.03.2021. у 21:39 Ј. Антељ, И. Албуновић

Јагоде опет прве на листи по садржају пестицида

На списку „најпрљавијих” и то у врху нашли су се и спанаћ, затим кељ и купус, а потом нектарине, јабуке, грожђе...
(Фото EPA-EFE/Alaa Badarneh)

На листи пољопривредних производа с највећим количинама остатака пестицида и ове године су поново јагоде. Ово је недавно саопштила Америчка радна група за животну средину, непрофитна невладина организација која таква истраживања спроводи још од 2004. године.

Ta организација наводи да просечни Американац поједе око осам килограма свежих јагода годишње, а са њима и десетине пестицида, укључујући хемикалије које су забрањене у Европи.

У саопштењу за 2021. годину истиче се да су и неорганске јагоде које су научници америчког Министарства пољопривреде тестирали пре пет година, такође имале у просеку седам до осам остатака различитих пестицида по узорку, у поређењу са два до три код осталих пољопривредних производа.

Како се наводи, тада је тестирано 1.174 узорака овог воћа из конвенционалне производње, од којих је око 89 процената узгајано у САД. Остатак је био из Мексика и један из Холандије.

Анализом је потврђено да су готово сви узорци (99 процената) имали остатке најмање једног пестицида. Око трећину је садржало остатке 10 и више, док је „најпрљавији” узорак јагода имао остаке чак 22 пестицида.

Иначе, за потребе истраживања коришћени су подаци америчког Министарства пољопривреде за рангирање 46 намирница са најмање и највише остатака пестицида. На списку „најпрљавијих” и то у врху нашли су се спанаћ, затим кељ и купус, а потом нектарине, јабуке и грожђе. Трешње су на осмом месту, а следе брескве, крушке, паприка, целер и парадајз.

Са друге стране су и такозвани чисти пољопривредни производи који садрже најмање пестицида, што их чини сигурнијим избором за куповину. Према извјештају за 2021, готово 70 одсто узорака воћа и поврћа није имало остатака пестицида. Међу првима на тој листи били су кукуруз шећерац, авокадо, лук, анананас, смрзнути грашак, патлиџан, броколи, купус, карфиол и печурке.

Ове године та организација истиче и штетне фунгициде откривене на агрумима. Имазалил, фунгицид који је америчка Агенција за заштиту животне средине класификовала као вероватно канцероген, откривен је код 90 процената узорака цитруса које је Америчка радна група за животну средину тестирала 2020. године, као и код 95 процената узорака мандарина које је њихово министарство пољопривреде тестирало 2019.

Као и ранијих година, најважнија препорука ове невладине организације јесте да се купци све више окрећу органском воћу и поврћу, али се онима који то нису у могућности саветује да пажљиво бирају производе и да их темељно перу. Како кажу, прање свежом водом је врло ефикасно, а пре употребе би требало да се воће и поврће пере најмање 30 секунди.

Како је „Политика” раније објавила, јагоде су већ неколико година у врху листе „најпљавиих” јер оне имају кратак период вегетације од цветања до бербе и тешко је испоштовати безбедносне интервале, односно каренцу. То воће је у фази зрелости јако осетљиво, плод јој брзо расте и сазрева и мора се често третирати посебно против трулежница. Покожица јагоде је пријемчива за пестициде

Стручњаци напомињу да се јабуке највише третирају, некада и до двадесет пута и по тој логици би требало да буду најризичније, али ипак нису. Готово половина третмана заврши се пре него што се формира плод, а последњих двадесетак дана пре бербе, а добро је то што код ње из предострожности можемо да скинемо кору.

Коментари6
f8d6d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Песимиста
Ако случајно пребродимо ову корону , чека нас глифосфат, а после редом ...
Taki
Da li ce neka nasa instituciaj objaviti spisak najprljavijeg voca i povrca u Srbiji i da li neko vodi evidenciju o tome?
dusan1
Teško je objasniti nekom ko je druga-treća generacija rođenih i odraslih u gradu da je teško da ima jagode u martu ili septembru ! Takođe je teško prodati iste jagode u maju i junu nekome ko uslovljava kupovinu kontinuiranom isporukom tokom godine .
Туриста
Америка земља далека из које јагоде не увозимо а и има тамо силних понуда од органских до генетски модификованих и све има цену, мене интересује има ли неко јавно истраживање шта код нас има у воћу и поврћу оном кромпиру у сампи или воћу из околине великих загађивача а за УСА ми лако снаћи ће се они, ионако им је животни век далеко дужи него код нас а и пара имају онолико.
Не размем
Зашто им је велика већина воћа и поврћа генетски мутиранa ако су и даље потребни пестициди?
Aleksandar
Upravo su biljke genetski prerađene da bi mogle da podnesu jače otrove koji deluju na štetočine, šatro ubace neki gen da biljka sama proizvodi otrov plus se povećava prinos, otpornost na vremenske uslove itd. A naravno sve to šteti čoveku na ko zna koji sve način...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља