Среда, 04.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: професор др Зоран Радојичић, градоначелник Београда

„Тиршова 2” потпуно нови приступ лечењу деце

Завршена је студија изводљивости, консултанти разрађују идејно решење и ради се урбанистички пројекат, ове године почиње изградња, а планирано је да се заврши за око две године
Радојичић Зоран (Фото Танјуг)

У будућем здању Универзитетске дечје клинике „Тиршова 2” малишани ће се лечити по најновијим светским стандардима, а лекари ће имати могућност да се, уз помоћ телемедицине, консултују са најпознатијим стручњацима из целог света. То практично значи да ће, на пример, најбољи светски хирург из Америке, Јапана или Аустралије моћи да буде укључен у консултације или да можда чак директно управља инструментима на некој од операција у Београду.

Професор др Зоран Радојичић, градоначелник Београда, у разговору за „Политику”, истиче да је то будућност медицине и да ће ускоро постати доступна малим пацијентима.

„Кроз умреженост уређаја унутар сале биће обезбеђен пренос података и дигитална контрола. Нова клиника за децу имаће сасвим нов концепт операционих сала. Садашња Универзитетска дечја клиника у Тиршовој улици је грађена још 1936. године тако да простор у коме су операционе сале једноставно није адекватан за то. Зато је посебно значајно да „Тиршову 2” од почетка осмишљавамо и пројектујемо по најсавременијим стандардима али и са дугорочним плановима за све изазове који је могу очекивати”, истиче др Радојичић.

У којој фази је пројекат за изградњу нове Дечје клинике?

Завршена је студија изводљивости, консултанти разрађују идејно решење и ради се урбанистички пројекат. Трудимо се да се нигде не губи на времену и паралелно су активирани и урбанистички завод и комисија градског урбанисте. После усвајања урбанистичког пројекта одмах почиње пројектовање нове зграде и градња. Прву лопату ћемо забости ове године и верујем да ће до краја 2020. изградња свих 33.000 квадрата наше нове и више од пола века очекиване дечје болнице добро напредовати. Назив клинике „Тиршова 2” смо осмислили јер је садашња клиника у Тиршовој бренд и нисмо хтели да се изгуби тај фокус.

На којој ће тачно локацији бити изграђена болница? Шта се ту тренутно налази?

„Тиршова 2” ће се налазити на крају Делиградске улице што је и по мом и по мишљењу стручњака идеална локација из много разлога. Тренутно се на том простору налазе војни објекти које ћемо убрзо уклонити.

Поједини критичари сматрају да је требало изабрати неку другу локацију. Како одговарате на такве прозивке?

Не желим непотребно да полемишем о томе. Парцијална доградња и реновирање садашње клинике нису опција за дугорочно решење. Аргументи за то што смо изабрали нову локацију у Делиградској улици су стручни, али и логични. Налазиће се тик поред ауто-пута, и највеће саобраћајнице у целом Београду (Мостарске петље), чиме обезбеђујемо лаку доступност што је тренутно велики проблем за Универзитетску дечју клинику у Тиршовој 10, управо због гужви у околним уским улицама. Али, што је још битније, „Тиршова 2” ће имати директну и блиску везу са највећим породилиштем, Клиником за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије.

Тако ће новорођене бебе, којима је хитно потребна нега наших специјалиста моћи брзо, лако и безбедно да буду допремљене до нас где чак и најтеже компликације могу одмах да се лече или оперишу. Такође, нова болница ће бити у непосредној близини Хитне помоћи. Све ово је концепт који постоји у најразвијенијим светским центрима а сада ће постојати и у Србији. Знам да има разних критика и критичара. Добронамерне и аргументоване сугестије су увек добродошле. Сви који помажу да дођемо до најбољег решења су добродошли. За потребе дечје медицине у Србији и региону биће изграђена болница за високоспецијализовано лечење многих генерација које долазе. Има ли већег и важнијег циља за који се вреди борити?

Завршили сте план око повезаности саобраћајница које окружују место где ће се болница изградити. Шта је ту заправо решено?

Решен је приступ клиници на елегантан и функционалан начин. „Тиршова 2” ће имати директан излаз на ауто-пут у два смера. Испланиран је и кружни ток, а постојаће и искључење са ауто-пута само за њу. И из центра града ће моћи да се приђе болници из Делиградске улице. Циљ је био да се нова зграда уклопи у место где ће се налазити, а зато су важне и саобраћајнице које треба да омогуће да пацијенти имају што бржи и лакши приступ. Када дођу родитељи и старатељи малишана моћи ће да оставе своја возила у подземној гаражи која ће имати четири етаже и која ће се простирати на око 28.000 квадратних метара. Имаће капацитет за 600 аутомобила.

Клиника се гради по угледу на једну у којој сте били у Финској. Шта она има, што планирате да предложите да се уведе и у „Тиршовој 2”?

„Нову дечју болницу” у Хелсинкију, изграђену 2018. године, посетио сам у септембру 2019. и већ после годину дана се могу сагледати њене предности али и мане. Трудио сам се да са мојим тимом консултаната усвојим прво, а да научим да избегнем оно друго. Рецимо, деца ће терапију примати у дневним болницама налик играоницама, док ће најтеже болесни малишани остајати у опремљеним собама са својим родитељима. Имаћемо искључиво једнокреветне и двокреветне собе. Најзанимљивија ствар је специфична флексибилност, флуидност одељења коју планирамо да пренесемо као велику иновацију. Наиме, цела болница се прилагођава тренутној потреби, па тако, рецимо, одељење ортопедије неће „зврјати” празно док је гужва на кардиологији и обрнуто, већ ће делови зграде лако и брзо мењати намену према унутрашњој динамици појединих стања.

Да ли то значи и да ће више иновативних операција ту моћи да се уради и да ће се мање деце слати на лечење у иностранство?

Сматрам да ће захваљујући „Тиршовој 2” државни, буџетски фонд који се користи за лечење деце у иностранству бити значајно растерећен, али ће се смањити и потреба за јавним позивима за сакупљање пара за лечење поједине деце, јер ћемо многе од тих пацијената решавати управо овде, у Београду. Причам пре свега о деци са карциномима, али и ретким болестима и другим животно угрожавајућим стањима.

Када би први пацијенти могли да се лече у новој болници?

Ове 2020. године почињемо са изградњом, а планирано је да је завршимо за око две године, после чега следи инсталирање опреме и финализација свих осталих радова. Постоје одређене административне процедуре и правила банке која даје кредит, што успорава процес, али је важно да их испоштујемо и уложимо додатне напоре да будемо максимално оперативни. Сви они који су укључени у овај процес, банка, државни органи, консултанти, схватају значај овог пројекта и дају све од себе да се то заврши. Стално понављам да је време есенцијално, па ће се многи процеси око изградње и набавке обављати паралелно, али када једном успоставимо систем идеја важно је да он постане одмах одржив и функционалан, као и да такав остане за дужи временски период. „Тиршова 2” ће бити енергетски ефикасна зграда, „паметна” зграда, а као болница ће решити питање збрињавања и неге малих пацијената за барем следећих 30 година.

Имате ли проблема и препрека на реализацији ове идеје?

Не бих употребио реч препрека, јер све иде како смо планирали и желели што се тиче изградње и набавки. Биће неопходно одређено прилагођавање, промена свести не само код особља – лекара и медицинских сестара, већ и пацијената и њихових родитеља и старатеља. Јер, иако пре свега причамо о згради и опреми, „Тиршова 2” није само зграда, то је потпуно нови концепт, нови приступ у лечењу деце. То значи да ће доћи до комплетне дигитализације и интеграције свих процеса, што подразумева и праћење наших малих пацијената од уласка у болницу, када добијају своју идентификацију у виду маскоте, цртаног лика. Доћи ће до смањења чекања, што ће сигурно сви поздравити, али и елиминисање  непотребног задржавања у болници. Кључно је да је пацијент најважнији, да је стално у центру пажње и да ћемо целу болницу осмислити тако да породица што лакше, брже и уз минимално кретање по болници добије потребну услугу.

Да ли је тачно да сте прихватили функцију градоначелника само да бисте могли да будете сигурни да ће се пројекат „Тиршова 2” спровести до краја?

Нова клиника јесте била једно од мојих предизборних обећања, али је то био и метро који такође чекамо деценијама, а пре свега брига о потребама и достојанству свих Београђана, посебно оних угрожених. Ту спада и брига о нашим старијим суграђанима, али и жеља да имамо више беба и да наша деца одрастају у граду који је по њиховој мери и пружа им све услове за срећно детињство. Као градоначелнику су ми важни и капитални пројекти који доносе нова радна места и обезбеђују останак младих у земљи, а томе свакако доприноси једна општа обнова и изградња Београда каква није виђена у његовој модерној историји.

Посебно издвајам заштиту животне средине која је сада доспела у фокус, а у мојој је агенди од првог дана на функцији. Београд ће бити зелена престоница, са чистим ваздухом и рекама и то ћу такође ја спровести. Сви ти пројекти су, као и „Тиршова 2”, моја професионална мисија. То су иницијативе који ме мотивишу и сматрам се привилегованим јер могу да урадим нешто што ће остати за опште добро. Обећао сам да ћемо изградити најсавременију дечју болницу у овом делу света и планирам и радим да и то и сва остала обећања испуним, јер је то не само моје већ завештање свих нас генерацијама које ће нас наследити.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Милош
А после избора - па видећемо???!!! Што би слепци рекли.
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Држ'те се Ви, господине ДОКТОРЕ Радојичићу своје професије, а крампање, лопатање, сецкање и прекопавање оставите Весићу. Не знам зашто Вам је било потребно да Вас вуче тамо где је ОН заблатио? Желим Вам сву срећу у ОВОМ пројекту, у који, верујем, улазите пуног срца!
milan knezevic
na pomenutoj lokaciji nalazi se zgrada Sanitetske Oficirske skole JNA na 7 nivoa sa kapacitetom najmanje 400 lezaja, dva sprata kancelarija, menza i ispod toga jos dva nivoa prostorija sa velikim higijenskim uslovima. Postoji amfiteatar, patrking plac, heliodrom ….zgrada pustena za upotrebu 1972/73 novija od 70% zgrada Medicinskog Fakulteta!? Oni ce srusiti to da bi napravili "tirsovu 2" ( koja nece biti u Tirsovoj btw!!) koja cwe biti manja i skuplja od ove za preuredjenje i adaptaciju
Igor G.
Има се може се и још народ плаћа. Па куд ћеш лепше. Са туђим параме је све јефтино.
Mika Mis
Tako Vam Bog pomogao gradonacelnice, da ispunite nabrojana obecanja.A evo I mi obecavamo da necemo imati pilece pamcenje pa da brzo zaboravimo obecanja.Metro, filharmonija, decje pozoriste (secate se Branka kockice I predizborne kampanje .Pre nedelju, dve iz merne stanice komentarisali ste kvalitet vazduha u Bgd I zavrsili sa smeskom I recima "... da vazduh u Beogradu bude jos cistiji I zdraviji."A sadrzaj otrovnih materija bio je 8 puta veci od najvise "dozvoljenog".A tek tik uz auto put !!!
Popović
Imali smo prvu dečiju kliniku na Balkanu,red je da sada imamo najsavremeniju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.