Субота, 18.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Руф: ММФ и Влада договорили повећање плата и пензија у 2018

ММФ: Настављају се снажне економске перформансе Србије
Руф , Вујовић и Табаковић на конференцији за новинаре у Народној банци Србије (Фото Бета/М.О.)

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Џејмс Руф изјавио је данас да су са Владом Србије усаглашени кључни параметри за буџет за 2018. годину, који укључују и повећања плата у јавном сектору и пензија од наредне године.

„Заједно са већим приходима за плате и пензије, планирани фискални дефицит је 0,7 одсто БДП-а, што је ниво који не угрожава фискалну стабилност и даље смањење јавног дуга”, рекао је Руф, наводи се у саопштењу ММФ-а.

Како је наведено, имајући у виду добре остварене резултате, влада планира да део новца из већег фискалног простора и у овој години искористи за исплату бонуса пензионерима, као и за бонусе одређеним категоријама запослених.

Руф је истакао да ММФ за ову годину прогнозира раст бруто домаћег производа Србије за два одсто, а за 2018. за 3,5 одсто.

Говорећи о осмој ревизији, рекао је да је постигнут договор о политикама које су потребне како би успешно закључили ревизију.

Вујовић: Буџет за 2018. биће припремљен до 29. новембра
Министар финансија Душан Вујовић најавио је данас да ће буџет за наредну годину бити припремљен и усвојен на влади до 29. новембра, као и да би скупштина требало да га усвоји у законском року - до 15. децембра.Буџет ће, како је прецизирао, бити спреман између 27. и 29. новембра и након усвајања на влади биће прослеђен скупштини.Вујовић је казао да се већ сутра креће у финализацију параметара за буџет за 2018. годину.Према његовим речима, буџет за наредну годину ће бити развојни.(Танјуг)

„Сви што је договорено да се уради до краја септембра је урађено, а структурне реформе су настављене, мада у неким случајевима има кашњења”, рекао је Руф и додао да ће позитиван извештај бити послат на одобрење Борду директора ММФ-а, који заседају, како се очекује, у децембру.

Руф је нагласио да је приоритет за 2018. да се очувају тешко остварени добри фискални резултати, па је потребно наставити подршку иницијативама за подстицање привредног раста, као што су повећање јавних инвестиција и смањење пореских оптерећења за раднике са ниским приходима. 

Руф: Настављају се снажне економске перформансе Србије

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Џејмс Руф оценио је данас, на крају разговора о осмој ревизији Стенд бај аранжмана из предострожности који је Србија закључила са овом организацијом, да се настављају снажне економске перформансе Србије.

Он је додао да се то дешава иако су у првом кварталу биле привремено успорене због суше и прекида у снабдевању електричном енергијом.

„Активности су остале снажне, подржане јаким растом извоза, јачањем потрошње и инвестиција”, рекао је Руф на конференцији за новинаре у Народној банци Србије.

Он је додао да су услови на тржишту рада бољи, а приватни сектор отвара нова радна места, а представници делегације похвалили су и пад стопе незапослености.

ММФ је за ову годину прогнозирао реални раст бруто домаћег производа Србије за 2017. годину на два одсто , а за 2018. на за 2018. на 3,5 одсто.

Истакао је да је основна економска активност снажна и подржана интензивним извозом.

Руф је указао да је успоравање проузроковано производним факторима, а не због слабе потражње или фискалне контракције.

Рекао је да ММФ уочава побољшање и на тржишту рада, отварање великог броја радних места у приватном сектору.

С обзиром на ниску инфлацију, како је пренео, ММФ сматра монетарну политику НБС исправну, а у текућој години види добре фискалне резултате, додајући да је фискални баланс близу позитивне нуле, што је пуно боље од пројектованог буџетског дефицита.

Руф је подвукао да за наредни буџет сматра да је приоритет очување фискалних достигнућа.

Према његовим речима неопходно је наставити са реформама државних предузећа, јер се још увек касни у изналажењу солуција за проблематична предузећа, као што су МСК, Азората, РТБ, Петрохемија, Ресавица.

„Биће потребно наставити са реформама јавне управе да би се побољшао квалитет јавних услуга и смањили ризици. Веома је важно усвајање законодавства који се тиче плата у јамвом сектору у децембру”, поручио је он.

Вујовић: Србија маргинална у оф-шор зонама
Министар финансија Душан Вујовић је изјавио данас да Србија има механизме и институте којима прати фирме које покушавају да избегну порез или да перу новац, и да је „маргинални учесник” у догађајима који су у вези са оф-шор зонама.На питање новинара, на конференцији у Влади Србије, да прокоментарише документ „Рајски папири” и да ли наша земља има неку врсту евиденције или механизам да утврди колико домаћих предузећа тргује и износи новац преко оф шор компанија, односно егзотичних дестинација, Вујовић је рекао да Србија има механизме који су потпуно по међународним стандардима.„Пратимо шта се дешава. Креативност фирми које покушавају да избегавају те обавезе увек превазилазе законска решења. Већина тих ствари се дешава у другим земљама, где је Србија маригинални учесник у тим догађајима”, казао је Вујовић.(Танјуг)

Додао је да је неопходно даљи акценат ставити на јачање пословног окружења, подстицање раста у којем водећу улогу има приватни сектор и раст незапослености.

Похвалио је даљи напредак Србије на Дуинг бизнис листи, и указао да још има простора за побољшање везано за конкурентност и смањење препрека за бизнис.

С тим у вези је напоменуо модернизацију Пореске управе и рационализацију такси.

Рекао је да се радује унапред даљој сарадњи у постизању циљева даљег раста и приближавања доходата западном нивоу.

Мисија ће закључке ове ревизије, како је најавио, послати Борду директора ММФ на одобрење, а уколико Борд да позитивну оцену, то ће Србији ослободити додатних 119,4 милиона евра, што је укупно до сада 1,05 милијарди евра, од укупно 1,2 милијарде.

ММФ подсећа да су се српске власти определиле да не повлаче тај новац.

Након осме ревизије се Програм ММФ-а завршава у фебруару идуће године.

Суфицит буџета на крају октобра милијарду евра испред плана

Министар финансија Душан Вујовић је изјавио данас да је Србија на крају октобра имала суфицит републичког буџета од 79,4 милијарде динара и истакао да је резултат на фискалној страни много бољи него што је било ко могао да очекује - за више од милијарду евра бољи од ревидираног плана.

Вујовић је на конференцији за новинаре поводом осме, завршне ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ, рекао да смо на почетку године планирали дефицит од 1,7 одсто укључујући пројекте који претходне године нису биле у саставу републичког буџета.

„Средином године смо ревидирали дефицит на 1,1 одсто, а крајем октобра смо имали суфицит 79,4 милијарди евра републичког буџета и очекиваних око 93 или 94 милиајрде динара суфицит буџета опште државе. То је резулатат који нико није очекивао, толико добар - за више од милијарду евра испред ревидираног плана”, нагласио је Вујовић.

Када је реч о привредном расту, Вујовић је рекао да упркос томе што је за ову годину пројекција смањена на два одсто нема разлога за панику и да се остаје при томе да ће привредни раст у 2018. бити 3,5 одсто, као и да је то конзервативна процена.

Како каже, успоравање раста није рецесионе природе већ је до тога дошло услед спољних фактора, пре свега околности у пољопривреди и енергетици.

Вујовић је рекао да је у питању циклични каратер и да нема разлога за забринутост.

Гувернер: Интересовање за улагања у Србију ојачало динар

Повећано интересовање за улагања у Србију је разлог због ког је динар ојачао, рекла је данас гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

„Од априла месеца имамо континуирани притисак на јачање динара који се огледа кроз прилив страних директних инвестиција и прилив портфолио инвестиција. Милијарду и стодеведесет милиона евра смо купили до данашњег дана. У плусу смо нето преко 845 милиона евра”, рекла је Табаковић.

Она је истакла да је држава имала већу понуду евра него што је била тражња и у последњој недељи штедње, каже, забележена је неуобичајена тенденција да се подиже штедња и купују динари.

„То је зато што су људи схватили да је исплативије улагати и штедети у динарима”, напомиње она.

У прва три квартала прилив по основу дознака је износио две милијарде евра, што је уназад три године уобичајена појава, рекла је Табаковић и додала да је разлог јачања динара повећано интересовање за улагање у Србију, али и у динар.

„За нас је похвална сама чињеница да смо већ два пута снижавали каматну стопу по 0,25 процената”, навела је гувернер, и објаснила да одлуке о рефрентној каматној стопи НБС доноси на основу процене свега онога што се дешава у свету, од геополилитичких тензија до монетарних политика водећих централних банака. 

Табаковић: Стране инвестиције до краја године 2 милијарде евра

Директне стране инвестиције у Србији до краја године биће око две милијарде евра, изјавила је данас гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

Табаковић је истакла да ће 17. новембра НБС изаћи са коначним резултатима о расту страних директних инвестиција, чији је раст ревидиран са 1,5 милијарди на 1,7 милијарди, а како каже, одговорно може да тврди да ће оне бити око две милијарде евра до краја године и да ће превазићи најоптимистичнија очекивања.

Гувернер је навела да се до постигнутих резултата у очувању ниске и стабилне инфлације није дошло ни једноставно ни лако, и оценила да су улагања страних инвеститора у динарске хартије од вредности показатељ њиховог поверења у монетарну и фискалну политику државе.

Табаковић је то илустровала чињеницом да је 2014. године на дужничке седмогодишње харртије од вредности камата била 14 процената, а данас је трошак за седмогодишње хартије 5,0 процената.

Истичући да су „седмогодишње хартије од вредности у октобру 'плануле'“, она је објаснила да је и то један од разлога јачања динара.

Такође је навела да „Србија има 10,6 милијарди евра девизних резерви, а нето резерве су 8,9 милијарди” и да је то разлог зашто Србији није била потребна финансијска подршка ММФ-а.

Табаковић је указала на то да су монетарна и фискална политика међусобно повезане и координисане на исти начин као што су повезани политичка и финансијскла стабилност и закључила да „не бисмо могли да говоримо о овим резултатима да сви потези који се тичу монетарне политике и НБС нису кооординисани са министарством финансија”.

(Танјуг)

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nikola
Da podsetim samo našu vladu da su obećali da zakon o smanjenju penzija važi TRI godine.
Milan
Ako je suficit toliki ne kradite penzionere više već im vratite oteto i ukinite sraman i neustavan zakon o smanjenju i diskriminaciji.Pošteni ljudi tako rade i poštuju svoje reči.
simon
da li su ovi iz MMF pitali vladu zasto jos ne biraju direktore javnih preduzeca kad su konkursi zavrseni jos pre 9 meseci. nego i ti iz MMF su korumpirani do koske. Ako im obecaju naklonost za korporacije i oni ce duvati u istu tikvu samo da se uvuku u pore drustva. MMF najveci lobisticki centar velikih korporacija.
dusanka drakulic
Zasto nema ni reci o ukidanju Zakona o smanjenju penzija.
svetlana
Znaci super smo! Kada je tako, znaci da su "razlozi" zbog koji su umanjili penzije i plate prestali da postoje! Zasto ne vrate oteto?
Саша Јовановић
Ово "мазање" значи да су решили да нас исцеде до краја. А што и не би, не бунимо се.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.