nedelja, 31.05.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Nasa i „Spejs iks” uspešno poleteli u svemir

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir je uspeo. Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu  21.22 sata po srednjeevropskom vremenu.…

2

„Majkrosoft” zamenjuje novinare robotima

Kompanija „Majkrosoft” je odlučila da umesto desetina novinara koji honorarno rade na sajtu MSN ubuduće koristi automatizovane sisteme za selekciju vesti. Za izbor naslova, vesti i slika koje se…

1

Strme merdevine jedina veza sa svetom

Godinama litica visoka 800 metara u jugozapadnoj Kini bila je njihov dom. Jedinu vezu sa svetom održavali su preko strmih merdevina preko kojih su mogli da siđu u podnožje i civilizaciju. Sve…

Post i(li) igra gladi

Kada upišete u pretraživač reč autofagija iskače gomila stranica i raznih društvenih grupa u kojima su mnogi našli rešenje za gojaznost. I…

2

Bivši pevač „Bijelog dugmeta” ulazi u politiku da reši migranstku…

BIHAĆ – Pevač Alen Islamović vratio se u rodni Bihać u kojem će u budućnosti provoditi više vremena i, kako je najavio, aktivno se…

2

Kukavica preletela 12.000 kilometara

Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice koja je…

2

Rimski putokazi

Saobraćajni znaci danas se nalaze na svim putevima širom sveta i služe da upozore vozače na opasnost, obaveste o onome što ih čeka na…

Da li znate?

Kada je jedini pravi „zmaj” leteo nad Zemljom
Pre 60 miliona godina * Jedini pravi zmaj koji je ikada leteo nad Zemljom bio je ogromni pteranodon. Poslednji primerci ove vrste jedrili su kroz tropski vazduh odumirućeg razdoblja ere krede (najmlađeg geološkog perioda u mezozojskoj eri) pre 60 miliona godina. Krila ove ptice premašivala su sedam metara. Ostaci pteranodona nalaze se u znatnom broju u slojevima iz gornje krede u Kanzasu tako da je G. F. Iton 1910. godine u svojoj poznatoj monografiji „Osteologija pteranodona” pomenuo 465 nađenih primeraka. Lobanja pteranodona bila je velika i pozadi produžena dugim koštanim izraštajem. Duga i šiljasta čeljust bila mu je bezuba i izvrsno prilagođena hvatanju riba i mekušaca. Paleontolozi ga upoređuju sa današnjim albatrosom, smatrajući da se kretao kroz vazduh uglavnom jedreći i to vrlo brzo uopšte ne pokrećući krila. Pteranodoni su bili savremenici gmizavaca mesoždera iz roda tilosaurusa. Verovatno je da su ih ove morske zveri često uznemiravale u lovu na ribu, pa čak ih i proždirale. Kanzasko more iz razdoblja gornje krede već odavno ne postoji, a fantastični zmajevi iz stvarnosti davno su izumrli, zadržavši se samo u bajkama.

Horoskop

Dnevni Horoskop
Za 31. maj 2020
#
Ovan

Prijaće vam da više vremena provodite sa partnerom. Ako ste slobodnog statusa, poželećete da kontaktirate nekadašnju simpatiju. Budite pažljivi u saobraćaju, sporije vozite.

#
Bik

Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa bliskim prijateljima. Ako ste slobodnog statusa, budite aktivniji na društvenim mrežama, upoznaćete interesantnu mlađu osobu.

#
Blizanci

Raspoloženi ste za šalu i zabavu. Prijaće vam da više vremena provodite sa mlađim članovima porodice. Budite oprezniji sa tehničkim aparatima. Kontrolišite krvni pritisak.

#
Rak

Prijaće vam da više vremena provodite u porodičnom okruženju. Budite oprezniji sa novcem. Nemojte ga trošiti na nepotrebne luksuzne stvari. Izbegavajte alkohol i cigarete.

#
Lav

Uživaćete u kraćim putovanjima. Otvoreni ste za nove kontakte i poznanstva. Ako ste slobodnog statusa, imaćete ponudu za ljubavnu avanturu. Unosite više vitamina i tečnosti.

#
Devica

Imate potrebu da unapredite tekuće finansije, ali nemojte donositi ishitrene i nepromišljene odluke. Poslušajte savet iskusnijeg prijatelja. Pronađite više vremena za odmor.

#
Vaga

Prati vas promenljivo raspoloženje, nezadovoljni ste emotivnim statusom. Imate utisak da vam partner ne poklanja dovoljno pažnje. Budite oprezniji sa oštrim predmetima.

#
Škorpija

Imate potrebu da se osamite. Prijaće vam da više vremena provodite u prirodi. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas nekadašnja simpatija. Smanjite masnu hranu i slatko.

#
Strelac

Prijaće vam da više vremena provodite sa bliskim prijateljima. Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume koji opterećuju vaš odnos. Neophodan je veći oprez u saobraćaju.

#
Jarac

Raspoloženi ste za šalu i zabavu. Prijaće vam da više vremena provodite u društvu kreativnih mlađih osoba. Nemojte preterivati sa rekreativnim sportom, možete se povrediti.

#
Vodolija

Uživaćete u kreativnim hobijima i uređenju doma. Ako ste slobodnog statusa, jedno poznanstvo može prerasti u ljubavnu vezu. Ne trošite novac na nepotrebne luksuzne stvari.

#
Ribe

Puni ste energije i inicijative. Otvoreni ste za nove kontakte i poznanstva. Ako ste slobodnog statusa, imaćete ponudu za ljubavnu avanturu. Izbegavajte alkohol i cigarete.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja