nedelja, 29.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Devojka s druge planete

Gledali smo je 2016. kao Snežu u „Dnevniku mašinovođe” Miloša Radovića, kasnije kao Rafaelu u popularnoj seriji „Psi laju, vetar nosi”, a onda i kao kontroverznu tinejdžerku Maju u filmu Koste…

Ranac kroz istoriju

Bilo iz modnih ili praktičnih razloga, rančevi i torbe znatno nam olakšavaju svakodnevni život, jer služe da spakujemo hranu ili razne sitnice koje kupimo u toku dana. Arheološki podaci do kojih su…

Austrijsko selo hoće da promeni ime po kojem se proslavilo

BEČ – Po imenu širom sveta poznato austrijsko mesto Fucking menja ime, odlučile su opštinske vlasti. Od 1. januara iduće godine od Fuckinga postaće Fuging. Mesto na teritoriji opštine Tarsdorf u…

1

Upravljajte unosom kalorija

Hteli mi to ili ne, svi starimo. Neopaženo, zbog svega što nam se događa, upadamo u zamku koja se zove navika i nastavljamo sa šablonskim…

Kao aspirin u novembarska povečerja

U 2020.  godinu sam ušao sa više projekata, ali gotovo svi su morali da budu pomereni zbog virusa korona. Od nekih sam i odustao, jer su…

4

Jupiter i Saturn u položaju koji nije viđen od srednjeg veka

Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, ljudi koji budu pogledali u nebo imaće priliku da vide Jupiter i Saturn…

7

Ko je zaista Elizabeta Druga

Holivudski producent, scenarista i režiser Tom Dženings, svojim dokumentarnim filmovima za koje je dobio više od 50 međunarodnih…

7

Da li znate?

Šta je brevijar
Skup molitvi * Brevijar (lat. breviarum, na grčkom časnoslov) skup je dnevnih i noćnih molitvi koje se u određene sate čitaju u crkvi. Nastao je iz kratkih uputstava o izboru tekstova iz drugih priručnika koji treba da budu čitani u određene dane. Trideseti koncil propisuje Rimski brevijar svim crkvama koje nemaju sopstveni, stariji od dvesta godina. Glagoljski brevijar nastaje u doba Ćirila (862. ili 827–869 godine) i Metodija (umro 885. godine). Sadrži delove iz Ćirilovog prevoda Biblije, kao i prevode iz Latinskog brevijara.

Horoskop

Dnevni Horoskop
Za 29. novembar 2020
#
Ovan

Obradovaće vas povoljne finansijske vesti. Dobar je period za trgovinu. Prijaće vam da više vremena provodite sa partnerom. Budite pažljivi sa tehničkim uređajima i strujom.

#
Bik

Prijaće vam da više vremena provodite u porodičnom okruženju. Uživaćete u šali i zabavi. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas nekadašnja simpatija. Korigujte ishranu.

#
Blizanci

Imaćete potrebu da više vremena provodite sa partnerom. Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume koji opterećuju vaš odnos. Neophodan je veći oprez sa oštrim predmetima.

#
Rak

Puni ste energije i odlično organizovani. Pravi je trenutak da se pozabavite zaostalim kućnim poslovima. Posvetite više pažnje bliskim prijateljima, potrebna im je podrška.

#
Lav

Imate potrebu da se opustite, prepustite ličnim zadovoljstvima i omiljenim hobijima. Uživaćete u kreativnim poslovima. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas stara ljubav.

#
Devica

Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa ukućanima. Finansije se poboljšavaju, ali nemojte trošiti novac na nepotrebne luksuzne stvari. Unosite više vitamina i tečnosti.

#
Vaga

Uživaćete u odmoru i razonodi. Prijaće vam da se osamite. Ako ste slobodnog statusa, budite aktivniji na društvenim mrežama, upoznaćete interesantnu osobu. Smanjite cigarete.

#
Škorpija

Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa partnerom. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas osoba za koju ste zainteresovani. Smanjite masnu hranu i slatkiše.

#
Strelac

Imate potrebu da unapredite finansije, ali nemojte donositi ishitrene i nepromišljene odluke. Posvetite više pažnje starijim članovima porodice, potrebna im je podrška.

#
Jarac

Prijaće vam da više vremena provodite u porodičnom okruženju. Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa ukućanima. Budite pažljivi sa novcem, ne zadužujte se nesmotreno.

#
Vodolija

Puni ste energije. Nedostaju vam putovanja i kontakti sa osobama iz inostranstva. Ako ste slobodnog statusa, imaćete ponudu za ljubavnu avanturu. Kontrolišite krvni pritisak.

#
Ribe

Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa rođacima i komšijama. Posvetite pažnju partneru, oseća se zapostavljeno. Nemojte dizati teške predmete, možete se povrediti.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja