Karanfilić ili klinčić ime je dobio po specifičnom obliku male, dugačke peteljke, poput klina koji na gornjem kraju ima okruglo zadebljanje, kao pupoljak, čiji miris podseća na karanfil.
Kuvano vino, omiljeni napitak u zimskom periodu, bez njega je nezamislivo, ali koristi se i za aromatizovanje drugih napitaka (likera i punčeva), keksa, medenjaka, voćnih kolača, kompota, ušećerenog voća, pa i nekih slanih jela.
Dobro se slaže s dinstanom govedinom, svinjskim pečenjem i mesom divljači, a može se dodati i nekim vrstama kobasice i salame, tamnim ragu supama, bujonima, marinatima, orijentalnim jelima s pirinčem i kari sosu. U kombinaciji s lovorom i crnim lukom daje finu harmoniju crvenom kiselom kupusu.
Karanfilić ima oštar miris i gotovo ljut ukus. Ta snažna začinska svojstva potiču od visokog sadržaja eteričnog ulja, koje se u velikoj meri sastoji od eugenola (on je razlog što se ulje karanfilića upotrebljava u medicini i stomatologiji kao antiseptik i anestezija, a i u kozmetičkoj industriji za miris sapuna).
Ovaj začin dobija se sušenjem probranih cvetnih pupoljaka zimzelenog egzotičnog tropskog drveta karanfilovca koje raste na Filipinima, Molučkim ostrvima, u Indiji i Brazilu. Bere se i suši neposredno pre cvetanja, a upotrebljava se ceo i u prahu. Suši se na asurama na suncu, sve dok pupoljci ne dobiju tamnosmeđu boju.
Blagotvorna svojstva karanfilića odavno su poznata na svim meridijanima. U vreme kineske dinastije Han, dvorjani su u prisustvu cara žvakali karanfilić da bi im dah ugodno mirisao. Evropljani su za njega saznali u četvrtom veku i brzo je postao jedan od glavnih orijentalnih začina. Na ove prostore donet je iz Indonezije koja je i danas najveći izvoznik karanfilića.

KUVANO VINO
Potrebno je:
• 5 dl crnog vina
• 2,5 dl vode
• 3 kašike šećera ili meda
• pola kašičice karanfilića
• malo cimeta
• nekoliko kriški pomorandže
• nekoliko kriški jabuke
• nekoliko suvih šljiva
• anis
• biber u zrnu
U veću šerpu sipati vino i vodu, a potom dodati i ostale sastojke. Zasladiti po ukusu. Staviti na vatru da se vino zagreje, ali pre nego što proključa smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i ostaviti još desetak minuta na tihoj vatri da se kuva. Ko želi da pojača ukus može dodati malo brendija ili konjaka.
NAPITAK PROTIV HOLESTEROLA
Potrebno je:
• 5 g karanfilića
• 2 l vode
Cele karanfiliće ubaciti u bocu s vodom i ostaviti naredna dva dana u frižideru. Povremeno protresti. Ovaj napitak piti svako jutro po jednu manju šoljicu za kafu – najviše 1 dl dnevno. Nakon dve popijene boce napraviti pauzu od mesec dana, pa ponoviti terapiju. Iskustva s ovim receptom su pozitivna, pa možda druga tura i neće biti potrebna.