nedelja, 07.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 13.01.2021. u 11:48 Dana Stanković
KULINARSKE ČAROLIJE

Aromatični karanfilić

Mada se njime prvenstveno začinjavaju slatka jela, dobro se slaže s dinstanom govedinom i svinjskim pečenjem
Каранфилић (Фото Unsplash/K15 Photos), Кувано вино (Фото Pixabay/Sponchia)

Karanfilić ili klinčić ime je dobio po specifičnom obliku male, dugačke peteljke, poput klina koji na gornjem kraju ima okruglo zadebljanje, kao pupoljak, čiji miris podseća na karanfil.

Kuvano vino, omiljeni napitak u zimskom periodu, bez njega je nezamislivo, ali koristi se i za aromatizovanje drugih napitaka (likera i punčeva), keksa, medenjaka, voćnih kolača, kompota, ušećerenog voća, pa i nekih slanih jela.

Dobro se slaže s dinstanom govedinom, svinjskim pečenjem i mesom divljači, a može se dodati i nekim vrstama kobasice i salame, tamnim ragu supama, bujonima, marinatima, orijentalnim jelima s pirinčem i kari sosu. U kombinaciji s lovorom i crnim lukom daje finu harmoniju crvenom kiselom kupusu.

Karanfilić ima oštar miris i gotovo ljut ukus. Ta snažna začinska svojstva potiču od visokog sadržaja eteričnog ulja, koje se u velikoj meri sastoji od eugenola (on je razlog što se ulje karanfilića upotrebljava u medicini i stomatologiji kao antiseptik i anestezija, a i u kozmetičkoj industriji za miris sapuna).

Ovaj začin dobija se sušenjem probranih cvetnih pupoljaka zimzelenog egzotičnog tropskog drveta karanfilovca koje raste na Filipinima, Molučkim ostrvima, u Indiji i Brazilu. Bere se i suši neposredno pre cvetanja, a upotrebljava se ceo i u prahu. Suši se na asurama na suncu, sve dok pupoljci ne dobiju tamnosmeđu boju.

Blagotvorna svojstva karanfilića odavno su poznata na svim meridijanima. U vreme kineske dinastije Han, dvorjani su u prisustvu cara žvakali karanfilić da bi im dah ugodno mirisao. Evropljani su za njega saznali u četvrtom veku i brzo je postao jedan od glavnih orijentalnih začina. Na ove prostore donet je iz Indonezije koja je i danas najveći izvoznik karanfilića.

(Foto Pixabay/Ferencvc)

KUVANO VINO

Potrebno je:

• 5 dl crnog vina
• 2,5 dl vode
• 3 kašike šećera ili meda
• pola kašičice karanfilića
• malo cimeta
• nekoliko kriški pomorandže
• nekoliko kriški jabuke
• nekoliko suvih šljiva
• anis
• biber u zrnu

U veću šerpu sipati vino i vodu, a potom dodati i ostale sastojke. Zasladiti po ukusu. Staviti na vatru da se vino zagreje, ali pre nego što proključa smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i ostaviti još desetak minuta na tihoj vatri da se kuva. Ko želi da pojača ukus može dodati malo brendija ili konjaka.

NAPITAK PROTIV HOLESTEROLA

Potrebno je:

• 5 g karanfilića
• 2 l vode

Cele karanfiliće ubaciti u bocu s vodom i ostaviti naredna dva dana u frižideru. Povremeno protresti. Ovaj napitak piti svako jutro po jednu manju šoljicu za kafu – najviše 1 dl dnevno. Nakon dve popijene boce napraviti pauzu od mesec dana, pa ponoviti terapiju. Iskustva s ovim receptom su pozitivna, pa možda druga tura i neće biti potrebna.

Komеntari3
78dff
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muhamed Popovic Pop
Nedavno sam probao karanfilic kao zacin i nikad vise. Na netu sam citao o njemu, pisalo je da ga neki Mediteranci koriste kao zacin a u zapadnoj Evropi ga koriste za zubobolju... a nakon moje probe, mislim da ti mediteranci imaju koronu pa nemaju cula ukusa i mirisa ali su Zapadnjaci u pravu. Karanfilic mirise kao da ste onaj zubarski lek karakteristicnog mirisa sipali u rucak. Jeziv spoj, tako da u jelu vise ne dolazi u obzir. Ali kazu da je dobar kao lokalni anestetik ( utrljavanje na desni).
Začin je kao parfem...
Pop, ne stavlja se cijela kašika nego samo malo, na vršku noža tj. prstohvat. U kuvano vino na pola litre 2-3 komadića, a ne jede se nego se izbaci. Takođe i cimet, u kuvano vino stvai se komadić drvceta cimeta. Oboje služi samo za aromu, a ne da se pojede. Mljeveni se koristi samo tamo gdje se ne može odstraniti, u kolače i pecivo. Sve ima štetne reakcije ako se upotrebi previše! Začin je kao parfem, ako se stavi malo daje fini osjećaj, a ako se stavi previše onda zaudara!
Savet za gurmane
Ako ste jeli aromatično jelo sa bijelim lukom, onda posle jela uzmite 1-2 karanfilića, u ustima držati, ali ne grickati jer je ljut. Moj kolega je došao ujutru na posao, a osjetio se miris bijelog luka. To mu rekoh, a on reče da je jeo sos od bijelog luka, a supruga mu predhodnu noć zabranila pristup u spavaću sobu. Zato uvijek karanfilić upotrebiti!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja