petak, 23.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 05.01.2021. u 14:27 Aleksandra Mijalković
KULINARSKE ČAROLIJE

Svaki ručak mala svetkovina

Ne mora biti nedelja, ni praznik, da biste uživali u hrani koju ste pripremili za taj dan: dovoljno je s ljubavlju skuvano, čak sasvim obično jelo, posluženo na dopadljiv način

Zamislite malo, mirno primorsko mesto. Zamislite kućicu sa dvorištem punim cveća, okruženu baštom u kojoj se smenjuju sezonsko voće i povrće i, malo dalje, šumu prepunu pečuraka i mirišljavog začinskog bilja. Zamislite u blizini luku u kojoj ribari svakodnevno iz svojih čamaca istovaruju svež ulov. A onda u sred te idile postavite jednu vrednu, maštovitu ženu koja obožava kuvanje.

Ona se zove Marina Strmotić (na društvenim mrežama ljubiteljima kulinarstva poznatija kao Marina Mars), živi u Valturi, gradiću sedam kilometara udaljenom od Pule, jednom od najstarijih u Istri, o čemu svedoči i obližnje arheološko nalazište Nezakcij, nekadašnja prestolnica Histra, naroda po kojem je Istra dobila ime.

Rodom iz Orahovice ispod Papuka, Marina je veći deo života provela u Beogradu – bivši je đak Druge beogradske gimnazije, a kolega iz klupe iza nje je Bajaga, inače njen dragi prijatelj. Iako po struci agroekonomista, posvetila se nekim drugim stvarima, pre svega umetnosti (član je Udruženja likovnih umetnika Istre) i kulinarstvu.

- Nisam ja nikakva velika kuvarica, niti posebna osoba, samo obična žena, majka i baka, koja voli da udovoljavali željama ukućana. Uživam da kuvam, ali volim i fotografiju, radim mozaike, imam izložbe, održavam kreativne radionice za decu, šijem torbice i još ponešto, uz unuke. Dan mi je uvek prekratak. A ljubav prema kuvanju nasledila sam od mame i bake, kako se i priličilo mojoj generaciji. Sestra i ja odrasle smo pod budnim okom mame domaćice, koja je celi svoj život posvetila nama. Bila je kreativna i maštovita, neumorna u ispunjavanju naših prohteva, i ja sam kao mala stasavala u kuhinji uz nju. Iz našeg stana uvek je mirisalo na cimet, vanilu, uvek se mesilo, peklo, kuvalo... – priča Marina.

Suve smokve u crnom vinu
Potrebno je:
• 300 g suvih, opranih smokava
• 100 g šećera
• 3 klinčića
• korica cimeta
• 2 vanilin šećera
• crno vino
Za ovaj tradicionalni istarski desert mogu se koristiti sveže ili sušene smokve. Razlika je u pripremi, jer se suve stavljaju odmah u vino, šećer i začine da se kuvaju dok se ne dobije sirup, a sveže se stavljaju u reducirani sirup od vina i samo se kratko u njemu kuvaju, pazeći da se ne raspadnu. Sada je vreme suvih smokava: u široku posudu staviti šećer, klinčiće, koricu cimeta, vanilin šećer i suve oprane smokve, te naliti tolikom količinom dobrog crnog vina da ih prekrije. Na laganoj vatri kuvati dok se vino ne reducira, a smokve omekšaju. Ovakve smokve poslužite uz panakotu, sladoled ili neki dobar sir.

Njeni roditelji, dalmatinsko-slavonskog porekla, veliki deo života proživeli su u Beogradu, a vikende i godišnje odmore u vikendici u Aranđelovcu. Celokupno nasleđe svih ovih mesta, ljudi i tradicije lepo se spojilo u svemu što je Marina danas. Njen muž je rođen u Beogradu, odrastao u Zemunu, majke porijeklom iz Ivanjice i oca pilota rodom iz Istre, gde je, kod bake (none) provodio leta. Tu je upoznao buduću suprugu...

- Kad smo oboje završili fakultete, odlučili smo da ćemo se nastaniti na njegovoj dedovini. „Na selu, u Istri, vi ste ludi!”, govorili su nam prijatelji, a ti isti danas kažu: „Blago vama, živite na moru, miran život na selu vodite, u Istri, raju na Zemlji”. Nikada nismo požalili! Imamo dve divne, srećne i uspešne kćerke, dva unuka, godinama se bavimo turizmom... A kuvanje je moja ljubav i svakodnevni izazov, pod motom „sezonsko , domaće, zdravo” i toga se pridržavam- navodi Marina.

A nije joj to teško, jer ima baštu sa pet uzdignutih gredica koje bogato rode, kako kaže, uz malo rada, tako da odatle  uzima sveže povrće preko godine . Sada stižu kupusnjače, matovilac, crveni radič, zimske salate...

- Od viškova spremam zimnicu: salše od paradajza, ajvar, ukiseljeno povrće. Imamo i desetak maslina pa tako i dovoljno ulja za naše potrebe, i bademe, smokve, orah, pravo smo malo samoodrživo domaćinstvo. Muž voli da peca, ima barku, pa nam ni ribe ne nedostaje. Sada je sezona orada i liganja i često su na našem jelovniku. U okolnim šumama ima gljiva, samoniklog jestivog bilja na livadama, tako da nam je ishrana raznovrsna i bogata, a život i sad, uprkos pandemiji korone, dobar i miran – priča Marina.

Šta će tog dana skuvati zavisi od sezone, ali to su uglavnom tradicionalna domaća jela od svežih i zdravih namirnica, jela koja vraćaju u detinjstvo, u jednostavnost bakine kuhinje, uz dodatak Marinine kreativnosti, i ne manje važno, privlačno servirana.

- Riba je često na našem jelovniku. Nije važno koja, svaka je zdrava i svima je preporučujem. I najjeftinija je ukusna s pestom od maslinovog ulja, seckanog peršuna i belog luka, malo soli, bibera i soka od limuna. Prilog može biti krompir salata, blitva, bareno povrće, a sve to možete obogatiti i kojim inćunom ili slanom sardelom. Za lagano predjelo ili večeru poslužite bruskete pokapane tim pestom, sa slanom sardelom i maslinama- predlaže Marina.

Neke od svojih omiljenih sezonskih recepata podelila je ovde sa čitaocima „Magazina”, uz savet da uvek kuvaju svežu, ukusnu i zdravu domaću hranu, da postave lepo sto, i da posluže jelo u najlepšem posuđu – čak i kad je reč o onom najobičnijem, od jeftinih sastojaka, obroku za jednog ili dvoje – i tako svakog dana u sedmici, ne samo praznikom ili kada dođu gosti.

-Ne oduzima to puno vremena, unosi toplinu i ljubav u dom, a svi koji su uz vas će se osećati posebnima i zadovoljnima. Svaki dan je važan, slaže mozaik našeg života, a jednom se živi!- poručuje Marina.

Foto i recept Marina Strmotić (Marina Mars)

Komеntari1
80411
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin - Schwabenländle
Суве смокве се никада не перу, ишао сам у Истри у школу, не у Београду !

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja