Potrebno je:
- pregršt šampinjona
- šolja pirinča
- osrednja glavica crnog luka
- ½ šoljice zejtina
- ½ kašike začina od povrća
- list lorbera
- mleveni crni biber po ukusu
Na zejtinu se prodinsta sitno seckani crni luk, da omekša i zacakli kao srča. Da bi sve išlo brže, ovlaš se posoli i dinsta u poklopljenoj posudi. Pregršt šampinjona se očisti i opere, iseče na kolutiće i doda luku, da se sve skupa dinsta još desetak minuta.
U međuvremenu se očisti i opere šolja pirinča, pa kada su pečurke već sasvim smekšale, saspe odozgo i dobro promeša. Tad bi trebalo dodati šolju vode i, uz neprestano mešanje, strpeti se dok je onaj pirinač sasvim ne upije.
Ovome se doda začin od povrća, izmrvljeni list lorbera i mleveni crni biber po ukusu, sve se nalije s još dve šolje vode, saspe u vatrostalnu posudu (onu s poklopcem) i stavi u pećnicu, gde će se zapecati dvadesetak minuta na temperaturi od oko dvesta stepeni.