Subota, 31.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vi­še od 3,8 mi­li­o­na lju­di u Sr­bi­ji ko­ri­sti in­ter­net

Većina korisnika svetske informatičke mreže traženje podataka, razgovore i razmenu poruka obavlja preko telefona
(Фото Н. Марјановић)

Sva­ko­dnev­no ili go­to­vo sva­kog da­na vi­še od 3,8 mi­li­o­na lju­di u Sr­bi­ji ko­ri­sti in­ter­net a svet­skoj in­for­ma­tič­koj mre­ži naj­če­šće pri­stu­pa­ju pre­ko te­le­fo­na tač­ni­je vi­še od 80 od­sto, de­vet od­sto – pre­ko lap­to­pa, a se­dam pro­ce­na­ta pre­ko ta­ble­ta. Ra­ču­na se da lju­di pu­tem in­ter­ne­ta raz­me­ne ne­ko­li­ko bi­li­o­na po­ru­ka dnev­no. 

Po­da­ci Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku go­vo­re da je u po­sled­nja tri me­se­ca 36 od­sto ko­ri­sni­ka in­ter­ne­ta ku­po­va­lo, od­no­sno po­ru­či­va­lo ro­bu ili uslu­ge pu­tem in­ter­ne­ta, a vi­še od tre­ći­ne in­ter­net po­pu­la­ci­je u Sr­bi­ji ko­ri­sti­lo je ove go­di­ne uslu­ge e-upra­ve. Naj­no­vi­ji po­da­ci na­ci­o­nal­nog sta­ti­stič­kog za­vo­da, ob­ja­vlje­ni po­vo­dom 29. ok­to­bra, Me­đu­na­rod­nog da­na in­ter­ne­ta, ot­kri­va­ju da 94 od­sto sta­nov­ni­štva po­se­du­je mo­bil­ni te­le­fon, ne­što vi­še od po­lo­vi­ne ima lap­top, a 81 pro­ce­nat do­ma­ćin­sta­va u Sr­bi­ji ima pri­klju­čak za in­ter­net. Oče­ki­va­no, za­stu­plje­nost in­ter­net pri­ključ­ka naj­ve­ća je u Be­o­gra­du i iz­no­si 94 od­sto, u Voj­vo­di­ni ona iz­no­si 75 pro­ce­na­ta, dok u Šu­ma­di­ji, Za­pad­noj Sr­bi­ji i Ju­žnoj i Is­toč­noj Sr­bi­ji iz­no­si 77 od­sto. 

Za po­tre­be po­slo­va­nja, in­ter­net ko­ri­sti 99,8 od­sto pred­u­ze­ća u na­šoj ze­mlji, dok veb-sajt po­se­du­je 83 od­sto njih. Da su dru­štve­ne mre­že sve pri­sut­ni­je u po­slo­va­nju, go­vo­ri i po­da­tak da je ne­ku od po­pu­lar­nih so­ci­jal­nih mre­ža za po­tre­be po­slo­va­nja ko­ri­sti­la po­lo­vi­na fir­mi. 

Naj­no­vi­je is­tra­ži­va­nje Krov­ne or­ga­ni­za­ci­je mla­dih Sr­bi­je po­ka­zu­je da se naj­ve­ći broj mla­dih – čak 98 od­sto njih, o sve­tu oko se­be in­for­mi­še pre­ko in­ter­ne­ta, od­no­sno pre­ko in­for­ma­tiv­nih por­ta­la i dru­štve­nih mre­ža. Tek sva­ka dru­ga mla­da oso­ba gle­da te­le­vi­zi­ju, osam od­sto njih či­ta dnev­ne no­vi­ne, ne­što ma­nji pro­ce­nat ku­pu­je ne­delj­ni­ke, a sve­ga tre­ći­na ima in­sta­li­ra­ne „njuz” apli­ka­ci­je (mo­bil­ne apli­ka­ci­je za ve­sti) na te­le­fo­nu. Vi­še od 90 od­sto mla­dih ima pro­fil na „Fej­sbu­ku” i „In­sta­gra­mu”, tre­ći­na ko­ri­sti „Tvi­ter”, če­tvr­ti­na „Tik­tok”, a pe­ti­na „Link­din”. Naj­ve­ći broj njih ko­mu­ni­ci­ra pre­ko di­rekt­nih po­ru­ka na „In­sta­gra­mu”, a po­tom pre­ko „vaj­be­ra”, „fej­sbuk me­sin­dže­ra” i „vo­ca­pa”. 

Stu­di­ja por­ta­la „Sta­ti­sta” sve­do­či da in­ter­net ko­ri­sti pre­ko 4,57 mi­li­jar­di lju­di na sve­tu i pod­se­ća da je svet­ska mre­ža na­pra­vi­la re­vo­lu­ci­ju na po­lju ko­mu­ni­ka­ci­je, po­ve­zu­ju­ći lju­de na ve­li­kim uda­lje­no­sti­ma. 

„Elek­tron­ska po­šta je sa­mo je­dan od na­či­na na ko­ji se ko­mu­ni­ka­ci­ja me­đu lju­di­ma pro­me­ni­la, a ana­li­za ’Sta­ti­sta’ po­ka­zu­je da lju­di na pla­ne­ti dnev­no raz­me­ne vi­še od 300 mi­li­jar­di mej­lo­va. Pret­po­stav­ka je da, ka­da uzme­mo u ob­zir ’vaj­ber’, ’Fej­sbuk’, ’In­sta­gram’ i sve po­pu­lar­ni­ji ’Tik­tok’, ci­fra iz­no­si ne­ko­li­ko bi­li­o­na po­ru­ka”, ob­ja­šnja­va Fi­lip Gort iz agen­ci­je za po­slov­ni me­nadž­ment „Na­miks” i do­da­je da se raz­voj in­ter­ne­ta tek oče­ku­je. 

Na­i­me, is­tra­ži­va­nje saj­ta „Po­pu­lar me­ha­nik” go­vo­re da će raz­voj in­ter­ne­ta u na­red­nih pe­de­set go­di­na do­ne­ti sve ono što je vi­đe­no u fu­tu­ri­stič­kim se­ri­ja­ma i fil­mo­vi­ma – ko­nek­ci­ja će bi­ti mo­gu­ća bez ika­kvog fi­zič­kog ure­đa­ja, po­da­ci će bi­ti per­so­na­li­zo­va­ni, a oso­be će po­mo­ću tzv. bi­o­po­da­ta­ka mo­ći u sva­kom tre­nut­ku da pra­te svo­je zdrav­stve­no sta­nje. 

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Budimir
Čitavo naše postojanje sada možemo živeti iza paravana. Posao se obavlja na daljinu, ljubav se filtrira kroz algoritme, a naša intima prikriva se na društvenim mrežama. U stisku trajne veze paradoksalno se udaljavamo jedni od drugih. Twitter planira ponuditi "rad na daljinu za celi život"; Google pokušava privatizovati megalopolise; usamljeni pojedinci potpadaju pod čaroliju masina koji govore .. Ne pise nam se dobro !

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.