nedelja, 29.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 20.10.2020. u 15:13

Musaka od tikvica

(Фото Пиксабеј)

Potrebno je

  • 1 kg tikvica
  • 300 g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, mešano)
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 100 g kuvane pšenice (u zrnu)
  • 4 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • ljuta paprika
  • ulje
  • so
  • biber
  • suvi začin

Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove. Posoliti i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Ocediti od vode pa ih peći na tiganju s malo ulja, da porumene, s obe strane.

U dubljem sudu propržiti luk s mlevenim mesom i pri kraju dodati prethodno skuvanu pšenicu. Sve začiniti po ukusu pa dokuvati još 10 minuta. U pleh staviti malo ulja pa ređati red tikvica, fil od mesa i pšenice, ponovo tikvice dok ne potrošite sav materijal.

Na kraju preliti s malo ulja. Peći najpre na jačoj temperaturi, ali ne višoj od 220 stepeni Celzijusa, pa smanjiti. Kada je skoro gotova, preliti musaku s razmućenom pavlakom i jajima pa ostaviti još dvadesetak minuta u rerni da se zapeče. Služiti toplo sa sezonskom salatom ili jogurtom.

Komentari3
4250c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Alex
Musaka od tikvica je moje i moje familije omoljeno jelo . Pravim ga cesto, ali malo drugacije od vas. Ako vec morate da koristite meso, izbegavajte svinjsko meso,previse je masno. Meso proprzite sa malo vode, samo da izgubi crvenu boju. Dodati sveze iseckan luk(omeksace prilikom pecenja) i zacinite sve sa pomenutim zacinima ukljucujuci sveze iseckanu mirodjiju. Poredjajte sveze tikvice u pleh cije dno ste premazali sa malo ulja. Ja prelivam musaku pre pecenja sa jajima i mlekom. Pavlaku posebno.
Ljubitelj tikvica
O ukusima se ne raspravlja, ali propržiti na vodi?! Bolje bi bilo bez ikakve masnoće, pustiti da se proprži u sopstvenoj masnoći. U vodi se razlije krv i masnoća, a od vode meso ožilavi. Meso da bi bilo ukusno mora se dobro ocediti od vode. Meso svih vrsta, se obrišu sa kuhinjskim papirom da ne bi bilo žilavo. Piletina se proprži na puteru ili maslacu jer mlečna masnoća neutrališe tipičan miris tog mesa, koji mnogima nije ugodan.
Uh, koliko masnoće...
Zašto svako jelo mora imati meso? Može i bez mesa. Zašto prelivati uljem? Tepsija u kojoj se peče mora se namazati uljem. Meso, pavlaka, jaja, sve masno, sveže ulje može samo pokvari ukus. Prethodno peći tikvice nije potrebno, jer one su vrlo brzo pečene. Uptrebiti sveže ili suve listiće tamjana. Peče se na max. 200 stepeni celzijusa. "Kada je skoro gotovo... peći još 20-tak minuta", šta ostane od tikvica, ako su prethodno već pečene? Patlidžan se zbog ukusa prethodno u tavi propeče, ne tikvice.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja