petak, 23.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 21.09.2020. u 08:08

Krofne

(Фото Пиксабеј)

Potrebno je

  • 1 kg brašna
  • pakovanje svežeg kvasca
  • 2 žumanca
  • 2 do 3 kašike šećera
  • so
  • ulje za prženje (najmanje 1 l)
  • 500 ml mleka
  • šećer u prahu
  • džem/nutela za mazanje

Kvasac razmutiti s malo tople vode, kašičicom šećera i ostaviti da počne da „radi”. U duboki sud, vanglu, sipati sve brašno (ostaviti pola šolje za posipanje, kada se bude razvlačilo testo), dodajte šećer, so, umućena žumanca, tri kašike ulja, nadošao kvasac i pola litre mleka. Mleko neka bude sobne temperature.

Zamesiti testo. Prekriti folijom ili pamučnom krpom i ostaviti da „nadođe”, najbolje na toplom mestu.

Kada je posle sat, sat i po testo naraslo, prebaciti ga na radnu površinu, blago premesiti, tek s nekoliko blagih pokreta. Posuti preostalim brašnom pa blago razvući oklagijom. U duboki sud naliti ulje pa zagrejati (ne previše), vaditi okruglom modlom krofne i pržiti.

Kada počnu da dobijaju zlatnožutu boju, okrenuti ih na drugu stranu. Voditi računa da krofne imaju dovoljno mesta, da „plivaju” u ulju dok se prže, jer će tako narasti. Kada su gotove, vaditi ih iz ulja i ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Komentari0
0becf
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja