četvrtak, 28.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 10.09.2020. u 21:33

Vašington posle 30 godina otvorio vrata Srbiji, Putin se izvinio zbog Zaharove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu koja nije proverena
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Posle tri decenije vrata Bele kuće smo uspeli da odškrinemo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS objasnio da nije Srbija promenila spoljnu politiku, već su SAD, koje su 30 godina podržavali Albance i sve one koji su protiv Srba, ovaj put otvorili vrata za Srbiju.

Vučić je rekao da je Srbija inače uvek sedela na svojoj stolici, kao što i sada sedi.

Sporazumom iz Vašingtona napravili smo, ističe, prostor za desetostruke investicije.

„Pozicija Srbije nije ni malo laka. Nikada nismo imali podršku SAD, uvek su nam vrata Bele kuće bila zatvorena. Bela kuća je bila rezervisana za Albance i sve druge koji su protiv Srba. Svi su imali podršku Bele kuće protiv Srba. Sada smo to promenili”, rekao je Vučić za RTS.

On je ukazao da Priština, pored ostalog, sada neće smeti da ne primenjuje dogovoreno i da rizikuje da SAD promene stav prema njima.

Putin mi se izvinio zbog Zaharove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da mu se i predsednik Rusije Vladimir Putin, pored Lavrova, izvinio zbog neprikladnog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.

„Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nešto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo”, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, između ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu neprimernom fotografijom scene iz filma „Niske strasti” na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge „prokomentarisala” susret srpskog i američkog lidera.

„Pokazao je svoju pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično”, istakao je Vučić.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji „govore gluposti” o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio.

Na najtežem mestu sam rekao „ne”

Očekujemo uskoro Ivanku Tramp u Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma iz Vašingtona koji predviđa pomoć mali i srednjima preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.„Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija 'Milenijumski izazov' i kad ulaze u mikro i mala preduzeća onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnjim kamatnim stopama”, istakao je Vučić.Kaže da Amerikanci to rade mnogo brže i sa nešto manje procedura od drugih.„Kada bi ušli u to, time bi krvotok naše privrede dodatno osnažili i ojačali. Mi se tome nadamo i čekamo ih. Mislim da oni (predstavnici DFC) prvo idu u Emirate, a posle dolaze kod nas (21. septembra)”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da srpska delegacija u Vašington nije otišla da bi ostvarila veliku pobedu, jer se velika pobeda ostvaruje u ratu, već malu pobedu, a male pobede su vezane za mir, stabilnost i sigurnost za ljude.

Ističe i da je na najtežem mogućem mestu rekao „ne” zahtevu za međusobno priznanje sa tzv. Kosovom.

„Naš tim je zanimalo da uradimo dobre stvari za našu decu, budućnost Srbije, da sačuvamo mir, a da Srbija ne izgubi ništa”, rekao je Vučić za RTS, prenosi Tanjug.

Nisam ni američki, ni ruski čovek – ja sam srpski čovek

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlično razume probleme Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio svima da on nije „ni ruski, niti američki ili nemački čovek, već samo srpski koji radi za Srbiju”.

Istakao je gostujući na RTS da su razgovori i sa Putinom i Lavrovim bili dobri i sveobuhvatni.

„Mali lideri ne mogu da vas razumeju, to jest oni koji imaju uzak pogled na svet, ali Putin odlično razume probleme Srbije”, kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je da ga Putin nije slučajno odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog.

Dodaje da Putin odlično razume koliko je teško kada u zemlji od sedam miliona stanovnika treba sačuvati mir i stabilnost, a i napredovati najbrže u Evropi.

„Putin to ume da ceni i ja cenim njegovo poštovanje”, rekao je Vučić i dodao da mu se predsednik Rusije uvek javi u roku od 24 sata, kao i da je i sada on tražio da se čuje sa Putinom.

Dodaje da mu se isto tako uvek jave i Angela Merkel i Makron...

Zapitao je:” Kada ste u istoriji Srbije videli da se predsednik vidi sa tako važnim ljudima u kratkom periodu, u Beloj kući, sa Putinom, sa Merkel, u Briselu, Erdoganom i sutra sa Netanijahuom”.

To se nikada nije desilo, dodao je Vučić.

„To se nije dešavalo u srpskoj istoriji, što govori o poštovanju koje Srbija ima. Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, i sa Kinom. I ja sam jedan od retkih lidera, koji je pred Trampom govorio da imamo prijateljske i dobre razgovore sa Kinom”, rekao je Vučić.

Dodao je da ga je Tramp primio vrlo srdačno.

Diverzifikacija da, ali ne i skuplji gas od ruskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Vašingtonu rekao da Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu, kao i da je uspeo da izbaci tu obavezu za našu zemlju iz potpisanog sporazuma.

„Rekao sam da ćemo kupovati najjeftniji gas na tržištu i da ne mogu da obavezujem zemlju da kupuje skuplji gas, da to ne dolazi u obzir. Uspeli smo to da izbacimo napolje iz sporazuma”, dodao je Vučić.

Upitan, gostujući na RTS, da li predsednik Rusije Aleksandar Putin ima razumevanje za diverzifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diverzifikacija ne podrazumeva samo gas.

„Diverzifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa”.

Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca.

Moratorijum znači da Albanci mogu samo da sanjaju nezavisno

Vučić najavio nove investicije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 10 dana biti potpisan ugovor o izgradnji fabrike u Zaječaru, kao i da će u Ćupriju doći jedna velika nemačka kompanija koja će zaposliti 450 ljudi.On je podsetio da je Magna u Aleksincu otvorila 570 radnih mesta, kao i da otvaranje velikih stranih firmi ide linijom Koridora 10.„I onda dve velike japanske investicije - Midek u Novom Sadu i Tojo u Inđiji. Uskoro polažemo kamen temeljac za njih. To je 390 miliona evra investicija. A biće još više investicija. Američki potencijali su veći”, rekao je Vučić.On je precizirao da kada dođe Američka razvojna agencija to svi prate i raste cena Srbije na „međunarodnoj finansijskoj pozornici”.„ Ako ulažu Kinezi, Japanci, Nemci... to znači da je dobro mesto za ulaganje i to je dobro za nas”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da moratorijum koji se pominje u sporazumu iz Vašingtona znači da Priština ne može da traži nova priznanja, što su jasno i precizno potvrdili i američki predstavnici.

Vučić je u intervjuu za RTS rekao da je Srbija tražila da to piše u sporazumu, sa izuzetkom Izraela, i dodao da Priština ne može da dobije priznanje nijedne zemlje.

„Svake godine njima su odbijali prijem u UN, u Interpol, međunarodne organizacije i uvek smo mi ispadali loši momci koji ih u tome sprečavaju, ali smo na to trošili mnogo vremena i energije. Ovo znači da oni godinu dana mogu da sanjaju da dobiju svoju nezavisnost”, rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će je dobiti ikada.

On je dodao da kada čuje kritike, posebno u Srbiji, koje kažu da je Izrael priznao Kosovo, da ćemo to videti tek, a da rezultati pokazuju kakvu je ko bitku vodio.

„Izrael je suviše velika sila da bi smo mogli da utičemo na njenu odluku, naročito ako se sad upetlja SAD”, primetio je.

Ukazao je da je u vreme bivše vlasti 90 zemalja priznalo KiM, a u ovih devet godina svega osam, a 18 je povuklo priznanje.

Prema njegovim rečima, moratorijum omogućava da se koncentrišemo na ekonomiju, bolji standard ljudi.

U Sporazumu ne piše da je reč o kineskoj opremi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Vašingtonskom sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

On je tako odgovorio na pitanje novinara RTS da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže, o čemu se proteklih dana pisalo i u medijima, s obzirom da Telekom Srbija ima ugovor sa kineskom kompanijom „Huaveji”.

Niti se razgovara, niti će biti priznanja Kosova

O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da bi predstavnici Prištine želeli neki sporazum, nešto, u kojem bi trebalo da dođe do nečega, što bi oni mogli da traže, ili nešto što ni sami ne znaju kako bi nazvali, ali tako da oni ne urade ništa.

„Hoti je rekao da oni ne odustaju od obaveza, od ZSO, ali tek kad Srbija prizna Kosovo. A, to se nikada neće dogoditi. To sam rekao njemu, evropskim zvaničnicima, i na najtežem mestu”, rekao je Vučić za RTS.

Kako kaže, uvek će da ponavlja da do toga neće doći, i to ne zato što voli da govori ne, već bi, naprotiv, voleo da se dođe do kompromisa, jer ne treba konflikt ostavljati našoj deci, već je važno da se reši problem.

„Neki su zamislili ne da suštinski reše problem, nego misle da je dovoljno da izvrše pritisak na Srbiju. Ali, neće moći”, naglasio je Vučić i dodao da ga neće pokolebati pretnje kako će da prođe na izborima.

„To me ne brine, ne moram ni da se kandidujem, ali neću učiniti da Srbiju oterate u ćošak i da mislite da ste time rešili stvar”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je istakao da se mora pronaći način da i Srbija nešto dobije.

„Šta ćemo sa bezbednošću Srba, pa ćemo tek tada da vidimo o čemu ćemo dalje da razgovaramo. Šta dobija Srbija, Srbi na KiM. Kako to Albanci na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi nemaju? Kako Srbi bilo gde nemaju to pravo? Koji je to princip” upitao je Vučić.

Istakao je da na ta pitanja nikad nema odgovora.

„A, znate da ne smete da podstičete tako nešto kod naroda, niti želju kod naroda na KiM, u RS, jer ne smete da izazivate sukobe, ali gledate nepravdu, jer samo vaš narod nema pravo koji svi drugi imaju”, rekao je Vučić.

Važno da EU razume da ne može da se ponizi Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je veoma važno da EU razume da u dijalogu mora da se postigne kompromis, a ne da se ostvaruju ciljevi Unije ili pojedinih njenih članica.

„Ne može da se ponizi Srbija”, istakao je Vučić za RTS povodom dijaloga Beograda i Prištine.

Notorna laž da je Srbija podržala priznanje KiM od strane Izraela

Notorna je laž da je Srbija podržala priznanje Kosova od strane Izraela, kako su to neki pričali, rekao je predsednik Vučić.

On je za RTS precizno rastumačio sadržaj tačke 16 sporazuma iz Vašingtona, koja, inače, nije ista u dokumentu koji je potpisao on i u drugom dokumentu, koji je potpisala Priština.

Do kraja meseca otvorićemo, kaže, kancelariju Privredne komore u Jerusalimu, što imaju mnoge zemlje od Češke, Mađarske i mnogih drugih evropskih zemalja i to će biti veliki podstrek i za izraelske, američke i mnoge druge jevrejske investitore da dođu u našu zemlju.

Notorna je laž da je Srbija podržala priznanje Kosova od strane Izraela, kaže predsednik i dodaje da upravo zato imamo različit sporazum od onog što su potpisali Albanci:

„Jer, ja to nisam prihvatio. Nisam želeo da prihvatim”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

„Njima je to veoma važno, Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je verovatno na različite načine uticala na te odnose Izraela i Prištine, ali ja nisam želeo da mi to prihvatimo na taj način”, rekao je.

„Kada je trebalo da se saglasimo da se međusobno priznaju Izrael i Priština, rekao sam - 'ne dolazi u obzir, Srbija da se sa tim saglasava'. Ko sam ja da bilo kome dozvolim da prizna Kosovo? To ne može da bude u sporazumu”, preneo je predsednik stav kakav je zauzeo tokom razgovora u Vašingtonu.

Kaže da će to sutra reći i premijeru Netanjahuu: „Vi ste suverena država, mnogo ste jači od nas, Srbija vam je pokazala ogromno prijateljstvo. Izrael je stotinu puta moćniji od nas. Ovo je naša najšire raširena ruka. Ako mislite da ćemo mi biti srećni ako priznaju, nećemo”.

Razgovarćemo, kaže, sa Palestincima i našim arapskim prijateljima, po tom pitanju.

Na pitanje da li će Srbija biti treća zemlja koja će preseliti ambasadu, kaže da ćemo videti.

„Videćemo, ako Izrael prizna Kosovo, a videćemo iz njihovog ugla. Videćemo kako će Palestina i ostale arapske zemlje da priznaju Kosovo”, kaže predsednik.

Razgovarao je tim povodom, prenosi, i sa pojedinim svetskim predstavnicima:

„Oni su mi rekli - rezolucija 478. Rekao sam im - 'to mi kažite kada nešto budemo pogazili. A, pre toga mi kažite zašto ste vi pogazili rezoluciju 1244'“.

Video je, navodi, da su bili šokirani...

Vlada „hrabrih ljudi” do kraja meseca, biće velikih promena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će do kraja septembra biti završen posao oko formiranja nove vlade i dodao da će biti velikih promena, ali nije rekao ko će biti koalicioni partner SNS.

Kako kaže, ta vlada će imati teške zadatke pred sobom, zbog čega će morati da bude „vlada hrabrih ljudi”.

On je naveo da ima više kandidata za predsednika vlade i da će vladu voditi neko ko je sposoban, energičan i hrabar, te da će biti značajnih promena u sastavu vlade, ali ne zato što je prethodna nešto loše radila.

„Morate stalno da učite, da napredujete, da slušate šta ljudi žele i zato su neophodne promene i zato će biti velikih promena”, rekao je Vučić za RTS.

Upitan s kim će SNS formirati vladu i da li će u novoj ostati isti koalicioni partneri, pre svega SPS, Vučić je rekao da o tome razgovara stalno, ali da predloge još nije konkretizovao.

Upitan od čega će zavisiti s kim će SNS napraviti koaliciju, Vučić je rekao da SNS mora neke unutrašnje stvari da reši i da je to SNS i počeo da rešava.

Kako kaže, SNS je posle izbora postavila više od 55 odsto novih gradonačelnika i predsednika opština, što su ogromne promene.

„Ne znači da su ti stari gradonačelnici bili loši, ali mora da dođe do promena i nove, sveže energije”, rekao je Vučić i dodao da će tako doći i do promena u ministarskim pozicijama, prenosi Tanjug.

On navodi da su građani glasali za SNS zbog stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog napretka, ali da postoje i stvari zbog kojih su ljuti, a to su, između ostalog, i lokalni, bahati funkcioneri, kao i korupcija na raznim nivoima.

„Korupciju ne mogu da kažem da nismo dirali, ali nismo udarili po glavi, a ljudi to očekuju od nas”, rekao je Vučić i dodao da će ubuduće, po tom pitanju, ljudi biti mnogo zadovoljniji.

Kako kaže, građani su nezadovoljni i neefikasnim pravosudnim sistemom.

„Koga god da kritikujete, ljudi će reći da se mešate u nezavisnost pravosuđa i samostalnost tužilaštva, ali su to činjenice i to ljudi primećuju”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je SNS dobila ogromnu podršku građana, te dodao da i posle sporazuma u Vašingtonu, građani daju podršku koja je, kako kaže, istorijski maksimum, i njegov lični i partije koju vodi.

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto, što bi bio najveći rast u poslednjih nekoliko godina, najavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, to znači da će najstariji sugrađani koji su 2012. godine imali penziju 30.000 dinara, imati primanja od 40.000 dinara.

Oni koji su 2012. imali niske penzije od 20.000 dinara, sada će imati 27.499, što je uvećanje od 37,5 odsto.

Dodao je da ne bi trebalo zaboraviti da su penzioneri, kao i svi punoletni građani, u međuvremenu, dobili po 100 evra, kao i jednokratnu pomoć.

Na pitanje o kritikama Fiskalnog saveta po pitanju tolikog rasta penzija, Vučić je rekao da voli da čuje zamerke tog tela, jer uvek nađu dovoljno razloga za kritiku vlasti sa strane štednje, a ne političkih kritika.

Srbija će sama proceniti šta dobija i gubi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da Albanci na Kosovu nisu spremni Srbima da priznaju ni 0,6 odsto imovine, a da EU ne želi da se bavi privatnom imovinom.

Vučić je rekao da se ljuti što se o tom pitanju razgovara kao za televiziju - da imamo 60 odsto imovine na KiM.

Podrška „mini šengenu” strahovit potez SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je podrška inicijativi „mini šengen” „strahovit” potez američke administracije, koja je dobro razumela da je to najbolji način za trajni mir u regionu.

Vučić je za RTS rekao da bi ulaskom celog regiona u „mini šengen” moglo da se uštedi 3,5 milijardi evra, da bi region bio bogatiji, nestale bi granice, podigli bi se kapaciteti celog regiona za priliv stranih direktnih investicija, pokazala stabilnost, ali i dodao da je za to potrebna politička volja i stabilnost.

„Potrebno je da neko ne misli daje važno samo da uradi nešto protiv Srbije”, rekao je Vučić i dodao da je mini šengen i najveći interes srpskog naroda.

Vučić je za RTS, komentarišući to što je Priština sporazumom u Beloj kući pristala da uđe u inicijativu „mini šengen”, rekao da bi, uz „mini šengen”, bilo znatno manje problema u regionu.

„Bili bismo neuporedivo bogatiji, za najmanje deset odsto bogatiji, budući da su 7 odsto operativni troškovi zbog čekanja kamiona na granicama”, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da je za razvijanje „mini šengena” potrebna politička volja, navodeći da se deo već razvija sa Makedoncima oko fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija koje rade na prelazu Tabanovce.

„Moramo da radimo i na radnim dozvolama, nostrifikaciji diploma, da onaj ko uđe na teritoriju Srbije ima pravo da ode i u Sarajevo, Tiranu. Za to nam je potreban mir i razgovori sa ljudima koji znaju šta znači kompromis”, rekao je Vučić.

Naveo je da uz „mini šengen” više neće biti granice među Srbima, ali ni među Bošnjacima, te kao primer naveo da će jedan čovek koji dobije radnu dozvolu u Novom Pazaru moći da radi i u Sarajevu i obrnuto...

„Očigledna je prednost mini šengena za naš narod i sve druge i samo zlonamerni se prave da to ne razumeju”, istakao je Vučić.

Dodao je da je veoma ponosan na tu ideju, za koju kaže da je, iako neki govore da je njegova, do nje zajednički došao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

„Mislim da smo je zajednički stvorili Edi Rama i ja kad smo rekli da ne idemo uvek samostalno, kad idemo u Brisel uvek idemo da govorimo jedni protiv drugih, nismo nikad probali nešto zajedno da dobijemo. I Zoran Zaev je prišao i bio fer iako znam kakvi su bili pritisci i na njega”, rekao je Vučić.

Minimalac možda veći za 2.000 dinara

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

„Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to zaista nije malo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslednjih osam godina”, rekao je Vučić za RTS.

Iznos minimalne zarade danas iznosi oko 30.000 dinara.

Vučić je naveo je da to svakako nije 100 odsto u realnom novcu, ali je oko 65 odsto, iz čega se, ističe, vidi koliko je danas bolje u Srbiji i koliko se situacija u zemlji promenila.

Dodao je da će se iznos za koji će se povećati minimalac, pokriti se kroz neoporezovani deo dohotka.

„Molim poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike”, rekao je Vučić.

Bez obzira na NATO i KiM, za Crnu Goru uvek otvorena vrata

Važno je da Srbija ima dobre i još bliže odnose sa Crnom Gorom, koja će u Srbiji uvek imati prijatelja i otvorena vrata, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da nije ni očekivao od pobedničke koalicije u Crnoj Gori da izađe iz NATO-a, niti da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, s obzirom da je najavila da neće menjati politiku CG po tom pitanju.

„Sad bi neki dovoljno inteligentni i zlobni ljudi iz partije koju vodim mogli da kažu - nemoguće, to su oni junaci koji su nas kritikovali i govorili da ću ja, Vučić, da priznam Kosovo... To je njihova stvar da vode svoju politiku. Ja nisam ni očekivao da povuku priznanje, niti da izađu iz NATO”.

Dodaje da je znao da su to uglavnom prazne priče kada neko to govori.

„Znam koliko mi truda i energije ulažemo, iako to niko u Srbiji ne ume da ceni. Ovako (kao u CG) je mnogo lakše, ima da ih potapšu po ramenu u američkoj i nemačkoj i svakoj drugoj ambasadi”.

Vučić kaže da će se Srbija truditi da imamo dobre i uređene odnose sa CG i bolje trgovinske i ekonomske odnose, kao i kulturne veze.

„I da napravimo odnose najbliže što možemo sa naše strane i želim uspeh svima koji budu upravljali CG. Vidim da se nisu odlučili da im Srbija bude prva poseta, gde idu u inostranstvo, već neke druge evropske zemlje. I to razumem. Njihov je to izbor. Kada budemo hteli jedini i drugi, sretaćemo se, verujem, češće nego ranije...”, naveo je Vučić.

Poručio je Srbima u CG da će Srbija uvek biti uz njih, a našim građanima da razumeju da imamo jednu zemlju i da od drugih ne očekuju da će da rade za Srbiju.

„Političari dođu do vlasti, znam kako to ide, nagledao sam se raznih. Mogu da nas izaberu i kao šesti izbor i 17... nije važno, oni će za nas uvek da budu najbliži”, poručio je predsednik Srbije.

Dodaje da se trudio da imamo korektne odnose i prema bivšoj vlasti u Podgorici, kad je bio ugrožen identitet našeg naroda sa zakonom o slobodi veroispovesti, da nismo hteli da se mešamo u partijske stvari, ali da smo se borili za identitet našeg naroda.

Želim i Đukanoviću kao predsedniku i ljudima koji formiraju novu koaliciju dobar i uspešan rad, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Ističe da Srbija želi još bliže odnose sa CG, koja nam je najbliža u svakom pogledu, ako se ne računa Republika Srpska, ali ona nije država već entitet u BiH.

Komеntari19
d799b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mau12.10.40@yandex.ru
У руској јавности је негативно примљен дрзак и неукусан испад Захарове на рачун председника братске Србије. Тражи се њено отпуштање из МСП-а Русије због понашања, неспојивог са дипломатском етиком.
Toni Peric
Trampova administracija (Republikanci) veoma dobro procenila situaciju u Srbiji i odlucila da dalje distanciranje od Srbije ne ide u njihov interes, naprotiv, da gura Srbiju u "zagrljaj" drugima (Kine i RF), sto njima ne odgovara. Uklapanje Srbije i prihvatanje Vucica u tu americku strategiju, donece pozitivne rezultate i na politickom i ekonomskom planu. Srbija oduvek geopoliticki pripadala i pripada Zapadu i u tom pravcu treba nastaviti svoj razvoj. Cestitke Vucicu.
češnjak
Sve što sada predsjednik Vučić govori je tačno. Samo što kada su drugi to govorili i željeli na isti način da ostvare saradnju sa SAD prije mnogo godina, tada je Vučić njih napadao, pisao predgovore za Šešeljeve knjige i proglašavao bulevare Ratka Mladića. I sada se hvali da je on nešto prvi uradio.
Muradin Rebronja
Ukratko, SAD zatvorile Miloševicu vrata a otvorile vrata Vučicu. Jedan srušio, drugi izgradio. Postoje rušitelji i/ili graditelji. Doduše, negde je potrebno i nešto srušiti, koje je staro i prevaziđeno, da bi se izgradilo nešto novo, bolje, savremenije... E, moja malenkost se nameračila da sruši Šuvarov školski sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma i da izgradimo novi, jedinstven, bolji i od američkog, karijerni sistem, za majstore svoje profesije koji znaju da rade na svim poziciijama...
Senior75
Ne znzm sta je ovim ljudima koji se bave akademskim analizama ekomomskog I politickog stanja u Srbiji.U teoriji sistema mikro modeli objasnjavaju stnje velikih sistema.Ne mogu da prihvatim da ce autoput kroz Toplicu doneti neki prosperitet,jer su sela uz buducu trasu tok puta gotovo pusta.Beloljin je mrtav.Nekoliko starackih domacinstava,polja u parlogu,vinogradi unisteni.Ono malo ravnice I plodne zemlje uz raku je sirine buduceg autoputa,koji ce ga progutati.Ima li iko uman u ovoj zemlji?
Evroskeptik
Otvaranje autoputa kroz Toplicu povecava sanse da investitori otvore neku fabriku u Kursumliji, Blacu i Prokuplju i ozivljavanje Lukovske, Kursumlijske i Prolom banje, a to znaci obustaviti dalje iseljavanje preostalog stanovnistva iz Toplice.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja