Celo zrno grožđa i usitnjena ljuta papričica poređaju se u teglu da ogreznu.Tako se dobije salata, koja se služi uz meze ili pečenje. Beli luk i šargarepa takođe se dobro „slažu” naročito kada se koriste kao namaz na hleb, a i sataraš može da se pasterizuje, i u svako doba brzo pripremi.
Ovo su samo neke od tajni iz riznice recepata, koje je Ivana Lukić podelila s posetiocima „Ukus festa”, manifestacije održane u Tržnom centu„Stadion”. Ivana i suprug Milivoje od voća i povrća na gazdinstvu njenog dede Živote Mitrovića, u selu Osladić kod Valjeva, prave prirodne sokove, džemove, slatka i niz drugih đakonija.
Ovaj mladi bračni par svaki trenutak koristi da se izmakne iz beogradske vreve i posveti se radu koji ih ispunjava zadovoljstvom. Ivana je po struci medicinska sestra, Milivoje je grafički dizajner, a osmišljavanjem receptura u korist zdravlja počeli su da se bave pre pet godina, kada su postali roditelji.
U jeku sezone, u pomoć im priskaču familija i komšije. U ovom poslu, kako ističu, nema žurbe, već mnogo ljubavi i srpljenja, što podrazumeva i da na smenu stoje pokraj „smederevca“ i na tihoj vatri mešaju džem, ljutenicu, ajvar...
Oni koji vole likere i rakije, i to kad se slatki i ljuti ukusi „sudaraju” i draže nepce, svraćali su na štand bračnog para Aleksandre i Slobodana Perovića iz Zaječara. Oni uzgajaju maline i aroniju, a osim džema od ovog voća, prave i svojevrsne eliksire sa dodatkom cimeta, limuna, đumbira, pa i čokolade. Jedni su pazarili, drugi probali, neki se raspitivali za recepte, a svima odreda apetit se otvarao čim bi im pogled skrenuo na tezgu porodice Sakač.
A tamo – slanina, pršut, kulen, čvarci... Sve spravljeno na tradicionalni način, koji od 1929. četiri generacije ove porodice iz naselja Kucura kod Vrbasa brižljivo čuvaju i poštuju.
Posla ima za sve u kući, kažu supružnici Dragana i Danilo, pa zaduženja imaju i njihova deca Stefan i Sanja. Za svoje umeće, nagrađeni su i zlatnim plaketama na Novosadskom sajmu i drugim prehrambenim smotrama. Tajna uspeha je striktno poštovanje pravila po kojima je radio i Danilov deda.
U izlagačkom prostoru mirisale su i štrudle. Mesi ih profesorka muzike Aranka Bači, iz Rumenke kod Novog Sada. – Testo „raste“ od ljubavi, koju mu domaćica prstima prenosi. Iako su važni i brašnio i rerna, bez te ljubavi nema uspeha – uverava profesorka.
Poverava nam i koristan savet: testo za mađarsku študlu mora da prenoći, pa tek sledeći dan da se razvija. Bez obzira da li je u pitanju makovnjača ili štrudla s orasima, višnjama ili nekim drugim nadevom, testo zahteva posvećenost.
Penzionerka Dragica Zeković iz Bačkog Dobrog Polja, priprema „breskvice”, vanilice, štanglice i druge sitne kolače, kao i baklave. Tome je, kaže vična, još od detinjstva, pa joj se nikada nije desilo da kolač ne uspe.
Svi koji žele da urone u ukuse i mirise pobrojanih đakonija, kao i sireva, meda, čajeva i vegeterijanskih proizvoda, mogu to da učine i danas do 21 sat, kada se „Ukus fest” zatvara.
Organizatorka Kristina Trmanović podseća da su i izlagači i posetioci dužni da se pridržavaju epidemioloških mera zbog virusa korona, što znači da je nošenje higijenskih maski obavezno.