utorak, 29.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 09.04.2020. u 10:00 Ljiljana Petrović
TV I PRAZNIČNI OBIČAJI

Jedan TV jelovnik ne kao drugi

Povodom uskršnjeg posta, urednica u Ekološkoj redakciji RTS-a Aleksandra Božović snimila je emisiju „Rukumijski posni kuvar” po receptima monahinje Atanasije Rašić
Монахиња Атанасија Рашић и Александра Божовић (Фото: лична архива)

Serijal RTS-a „Rukumijski posni kuvar”, koji se prikazuje svakog radnog dana na Drugom programu, u 9.45, snimljen je po recepturi monahinje Atanasije Rašić u manastiru Rukumija. Ona je autor više kuvara od kojih su najpoznatiji: „Srpski posni kuvar Manastira Rukumije”, „Postom do zdravlja”, „Posna jela od ribe”, „Kuvar na vodi”, „Kuvar na ulju”, „Posni napici”, „Kuvar korovskog bilja”, „Kuvar za šećeraše” i „Posni kolači”.

Mati Atanasija je, inače, autor i kratkih priča koje su objavljene u ediciji „Čuda božija naših dana” i „Put ka Hristu”, i knjige „Preživeti i živeti u prirodi” koja je pre nekoliko godina inspirisala Aleksandru Božović, urednicu u Ekološkoj redakciji Obrazovno-naučnog programa RTS-a, da realizuje emisiju o preživljavanju u prirodi. Sada je ova saradnja nastavljena kroz serijal o pripremi posnih jela. Urednica naglašava da „Rukumijski posni kuvar” može da bude interesantan i onima koji ne poste, a posebno veganima. Dodaje još da do Velikog petka (17. aprila) svaka emisija donosi po jedan posni jelovnik, a da su one upriličene povodom najdužeg i najstrožeg posta u godini, a to je uskršnji post tokom kojeg se jela pripremaju na vodi, samo subotom i nedeljom na ulju, a za vreme praznika, Blagovesti i Cveti, dozvoljena je riba.

– Priznajem da sam bila malo skeptična kakav će biti ukus jela spremljenih na vodi, a onda me je iznenadila lakoća s kojom ih spremaju u kuhinji manastira Rukumija – kaže Aleksandra Božović.

– Mati Atanasija se suočila sa izazovom pripreme posnih jela kada je pre skoro tri decenije stigla u ovaj manastir. Tada su joj starije monahinje objasnile da je to ustvari jednostavno: „Zamisli da je voda ulje”. Mati Atanasija je onda rešila da napiše kuvar sa receptima koji će se koristiti pre svega u postu, mada je napisala i jedan mrsni kuvar bez mesa.

Ukus hrane pripremljene na vodi u manastiru Rukumija prevazišao je očekivanja urednice. Sada je mišljenja da koristimo previše ulja u pripremi obroka i da dosta hrane može da se spremi na vodi. Da su nam mnoge namirnice dostupne tokom sva četiri godišnja doba što omogućuje veliki, raznovrsni izbor posnih jela.

– Na našem TV „jelovniku” biće sir od badema, šnicle od koprive, projara sa lukom, salama od pasulja, biljno meso, žetvarska salata sa jestivim cvećem, špageti sa sosom od suncokreta, pljeskavice od sočiva i pirinča, prebranac na vodi, pihtije od boba, kobasica od pšenice, pire od graška i brokolija, posne paštete, rukumijska pita od jabuka i mnoga druga ukusna posna jela – kaže naša sagovornica.

– „Rukumijski posni kuvar” je neopterećujući, ispunjen raznim mirisima i aromama i gledaocima neće oduzeti mnogo slobodnog vremena.

Aleksandra Božović je iskreni zaljubljenik u svoj posao za koji se, kaže, nije spremala. Završila je filozofiju i sebe videla na drugom radnom mestu. Međutim, 1990. sasvim slučajno počela je da oštri novinarsko pero, prvo u dnevnim novinama, a potom na Radio Beogradu. Danas je urednik u Ekološkoj redakciji Obrazovno-naučnog programa RTS-a. Pravila je „izlete” i u drugim novinarskim „žanrovima”, bavila se širokim spektrom tema. Voli izazov! Sve je zanima. I običaji, i neobični događaji, i zgode i nezgode, i lepota prirode... U svoju novinarsku beležnicu upisala je dokumentarni film „Molitva pod Midžorom”, nagrađen za negovanje etnografskog kulturnog nasleđa i specijalnim priznanjem na Eko-festivalu u Ohridu, ekološku emisiju „Vaša bunda je bila život”. I ona je nagrađena, osvojila je „Rodino gnezdo”, glavnu nagradu Međunarodnog festivala ekološkog filma „Zeleni talas” u Sofiji. Zatim, snimila je film „Žrtvovani za čovečanstvo”, koji je takođe dobio priznanje – „Srebrni pincum”, a obrazovna serija „Lekovito bilje” je pobrala simpatije žirija festivala „Art amfora” u Nesebru. Za film „Posna jela iz Balta Berilovca” dobila je dva priznanja „Zlatnu bukulju” i „Zlatnog javora”. U poslednje dve godine autor je serijala „Životna sredina i zdravlje” i bavi se temom izgradnje mini-hidrocentrala. Svoje TV zapise snimala je po Srbiji – tam` i ovam` i tako dopunjavala bogatu riznicu RTS-a. Zabeležila je i kako se dani posta provode u molitvenom tihovanju i duhovnom uzdizanju.

Lako, može svako

Za čitaoce „TV revije” naša sagovornica izdvojila je tri jela (na vodi) iz svog televizijskog jelovnika, koja su laka i svako ih može pripremiti.

Supa od ovsenih pahuljica

Potrebno je:

  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 2 glavice crnog luka
  • ½ kilograma krompira
  • 3–4 kašike ovsenih pahuljica
  • so
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema: oljuštiti krompir, crni luk, šargarepu i koren peršuna. Sve sitno iseći, naliti vodom da se kuva, dodati začine. Pred kraj ubaciti ovsene pahuljice.

Sos od suncokreta i paradajza

Potrebno je:

  • 200 g oljuštenih i samlevenih semenki suncokreta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 5–6 čenova belog luka
  • ½ litre mlevenog paradajza ili dve kašike pirea od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • peršunov list po želji
  • 1 kašika brašna
  • voda po potrebi
  • 2 kašike suvog začina
  • so
  • biber
  • kašičica slatke mlevene paprike
  • ½ pola kašičice tucane ljute paprike
  • kašičica karija (nije obavezno)

Priprema: crni luk sitno iseckati i izdinstati na malo vode. Kad omekša dodati samlevene, prethodno očišćene i pečene semenke suncokreta, začine, brašno. Sve se brzo meša, dodaju se paradajz i vruća voda po potrebi dok sos ne dobije željenu gustinu. Na samom kraju ubaciti sitno naseckan beli luk i svež peršun.

Služiti uz posne špagete, a može i uz pirinač i krompir.

Ćufte od povrća

Potrebno je:

  • 2 tikvice
  • 2 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • bosiljak
  • peršun
  • biber
  • so

Priprema: izrendati tikvice i luk, a paradajz samleti. Dodati ostale sastojke i sve sjediniti. Oblikovati ćufte, ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.A.

O manastiru Rukumija

Manastir Rukumija, gde su snimljene ove emisije, nalazi se kod Kostolca. Istorijski izvori ne kažu ništa o vremenu nastanka ovog danas ženskog manastira. U povelji kneza Lazara, izdatoj manastiru Ravanici 1376. godine, po bolonjskom prepisu, pomenuto je selo Rukomija, ali ne i manastir, što može da znači da ga tada još nije bilo ili da je postojala samo parohijska crkva. Da je manastir sagrađen najkasnije krajem 14. veka govori činjenica da se u njemu podvizavao i svakako bio njegov iguman Sveti Martirije Sinajit, jedan od sedmorice poznatih sinajita, pristiglih u državu kneza Lazara, potom njegovog sina despota Stefana. Na to upućuje i narodno predanje o Jelici, sestri Pavla i Raduna, vlastelina svetoga kneza, koja je zlom sudbinom stradala, vezana za repove konja poteranih u trk. U predanju se kaže da je na tom mestu pala Jeličina ruka, pa je zbog toga i manastir dobio ime Rukumija. Za taj nesrećni događaj vezuju se i manastiri Zaova, Bradača i Sestroljin, a sve četiri svetinje upravo potiču iz istog vremena, s kraja 14. veka i samog početka 15. veka.

Komentari0
74e6b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja