subota, 31.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 06.03.2020. u 10:00 Aleksandra Mijalković

Fino testo koje jedemo često

Stručnjaci za ishranu nas ubeđuju da ove namirnice nisu zdrave, ali one su ipak najviše i najčešće na domaćoj trpezi, jer teško je odoleti mirisu svežeg hleba, vruće pite, začinjenih testenina i ostalih gurmanluka od brašna
(Фото Ансплеш)

Razne vrste hleba, pogača, pogačica, peciva, pita, štrudli, tarana, nudli, rezanaca i ostalih đakonija spravljenih, u osnovi, od brašna i vode spadaju u namirnice koje se najviše, najčešće i najradije jedu u srpskim kućama od davnina. Čak i danas, uprkos protivljenju nutricionista. Neki od tih tradicionalnih recepata za jela, posna ili mrsna, pečena, kuvana ili pržena, sa sirom, mesom ili povrćem, slana ili slatka – a detalji po kojima se razlikuju zavise uglavnom od područja nastanka – mogu se smatrati delom naše nacionalne gastronomske baštine.

Zavredeli su i jednu posebnu manifestaciju koja je njima posvećena, zaključili su Dejan Ilić i Miodrag Ilić, osnivači Udruženja „Testival” i pokretači istoimenog festivala, koji je prošlog vikenda održan u beogradskom Dorćol placu. Domaćin je Turistička organizacija opštine Ražanj, a podršku je dao i Italijanski centar za kulturu. Dvodnevni događaj okupio je domaće proizvođače testa, testenine i hleba, ljubitelje ove vrste hrane i zagovornike etnogastronomije, uz radionica, predavanja, degustacija, nagrada za najbolje tradicionalne recepte...

Pored ostalog, predsednik festivala, kuvar Dejan Ilić pokazao je kako se prave domaća testenina i „vaj-faj” pita savijača, u saradnji sa Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije, kojem je inače namenjen deo prihoda od prodaje ovih pita.

– Testo i testenine su deo svakodnevne ishrane svih naroda, pa i našeg. Podsetiću na vekovnu srpsku zakletvu ,„Kunem se u so i hleb”. Što se tiče upozorenja stručnjaka da „nisu zdrave”, mislim da nije problem u hlebu i proizvodima od brašna, već u načinu njihovog korišćenja: treba ih jesti umereno, a prednost dati celom zrnu. Važno je i kako ih kombinujemo s drugim namirnicama – navodi Ilić za „Magazin”.

Na pitanje koje su najčešće greške u pripremi ovih specijaliteta, on kaže da je najgore kad se testenina prekuva i postane gnjecava, a kod testa, ako mesimo sami, bitno je kakvo je brašno i koje je granulacije (finoće). Za sve ove proizvode uglavnom je potrebno ono glatko, najfinije mleveno.

Od našeg sagovornika dobili smo nekoliko njegovih omiljenih recepata za pripremu posnih i mrsnih jela, od kojih će neka biti predstavljena i na „Testivalu”, ostale smo potražili od nama poznatih, dokazanih ljubitelja testa i testenina. Onih koji ne brinu o savetima nutricionista.

(Foto A. Mijalković)

Projice sa sirom

Potrebno je (za 12 komada):

  • 1,5 šolja kuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 2 jajeta
  • pola šolje ulja
  • pola praška za pecivo
  • pola šolje kisele vode
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 250-300 g tvrđeg belog sira
  • so
  • semenke bundeve za posipanje

Dobro izmešati sve sastojke, sipati masu u kalup za modle (sa 12 većih otvora), posuti semenkama i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Komentari0
29f6a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja