sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 13.02.2020. u 14:36 M. V.

Još ni­je iz­gla­sa­na li­sta Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta za kul­tu­ru

Po­no­vo upu­ćen jav­ni apel Skup­šti­ni Sr­bi­je da pre no­vog sa­zi­va iz­gla­sa le­gal­no i po svim za­kon­skim pro­ce­du­ra­ma pred­lo­že­ne kan­di­da­te
Са ју­че­ра­шње прес кон­фе­рен­ци­је у До­му на­род­не скуп­шти­не (Фо­то М. Ву­ли­ће­вић)

Pred­lo­že­na li­sta kan­di­da­ta za Na­ci­o­nal­ni sa­vet za kul­tu­ru pri­hva­će­na je u Od­bo­ru za kul­tu­ru Na­rod­ne skup­šti­ne Sr­bi­je, pre vi­še od po­la go­di­ne, me­đu­tim skup­šti­na kao naj­vi­še pred­stav­nič­ko te­lo i no­si­lac usta­vo­tvor­ne i za­ko­no­dav­ne vla­sti, od­bi­ja da je iz­gla­sa iz raz­lo­ga što ne­za­vi­sni kan­di­da­ti, ko­je pred­la­žu umet­nič­ka udru­že­nja, ni­su po­dob­ni vla­sti, a za­pra­vo su u ma­nji­ni, pet u od­no­su na če­tr­na­est, po­no­vi­li su ju­če na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re, u Do­mu Na­rod­ne skup­šti­ne, Alek­san­dra Ča­bra­ja, ne­za­vi­sna po­sla­ni­ca u Skup­šti­ni Sr­bi­je, Du­ško Pa­un­ko­vić, pred­sed­nik Udru­že­nja knji­žev­nih pre­vo­di­la­ca Sr­bi­je, Li­di­ja Jo­va­no­vić, pred­sed­ni­ca Ulu­pud­sa, i Bo­jan Ko­va­če­vić, pred­sed­nik Ko­or­di­na­ci­o­nog od­bo­ra umet­nič­kih udru­že­nja.

Oni su još jed­nom upu­ti­li jav­ni apel Skup­šti­ni Sr­bi­je da pre no­vog sa­zi­va iz­gla­sa le­gal­no i po svim za­kon­skim pro­ce­du­ra­ma pred­lo­že­ne kan­di­da­te i zbog to­ga što Na­ci­o­nal­ni sa­vet za kul­tu­ru, kao sa­ve­to­dav­no i ko­rek­tiv­no te­lo, ne ra­di već tri i po go­di­ne, či­me je na­ru­še­no pot­pu­no spro­vo­đe­nje Za­ko­na o kul­tu­ri.

– Pre de­set da­na odr­ža­li smo kon­fe­ren­ci­ju za no­vi­na­re, na ko­joj smo iz­ne­li tvrd­nju da skup­šti­na iz­be­ga­va da iz­gla­sa Na­ci­o­nal­ni sa­vet za kul­tu­ru zbog to­ga što se na zbir­noj li­sti, od ukup­no 19 kan­di­da­ta, na­la­ze lju­di ko­ji ne uži­va­ju sim­pa­ti­ju vla­sti. Za ovih de­set da­na, ko­li­ko je pro­šlo od te kon­fe­ren­ci­je, za­ko­no­dav­na vlast je ima­la pri­li­ku da sta­vi na dnev­ni red pi­ta­nje Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta i da ti­me iz­vr­ši svo­ju za­kon­sku oba­ve­zu. Ni­je to uči­ni­la. Da­kle, ako je i po­sto­ja­la mo­guć­nost da je po­sre­di pre­vid, ili da je to od­la­ga­no zbog „va­žni­jih” pi­ta­nja, sa­da je sa­svim ja­sno da je tvrd­nja ko­ju smo iz­ne­li tač­na. Za­ko­no­dav­na i iz­vr­šna vlast sve­sno i na­mer­no iz­be­ga­va­ju da spo­ve­du za­kon u de­lo – na­gla­sio je Du­ško Pa­un­ko­vić, po­sta­vlja­ju­ći pi­ta­nje o to­me ka­ko se zo­ve dr­žav­no ure­đe­nje u ko­jem vlast ne po­štu­je za­ko­ne i po­sta­vlja se iz­nad njih.

Ka­ko se još mo­glo ču­ti, u fe­bru­a­ru pro­šle go­di­ne re­pre­zen­ta­tiv­na umet­nič­ka udru­že­nja, ko­ja je­di­na po za­ko­nu ima­ju pra­vo da pred­la­žu čla­no­ve iz svo­jih re­do­va za Na­ci­o­nal­ni sa­vet, pru­ži­la su do­ka­ze o to­me da su se na zbir­noj li­sti na­šli kan­di­da­ti ko­ji ni­su pro­šli ovu za­kon­sku pro­ce­du­ru. Skup­šti­na je ta­da do­ne­la od­lu­ku da ne iz­gla­sa ospo­re­nu li­stu. Po­što je po­no­vlje­na pro­ce­du­ra, i pred­lo­že­ni su iz svo­jih obla­sti: Du­ško Pa­un­ko­vić, Bo­jan Ko­va­če­vić, Ivan Br­klja­čić, Go­ran Mar­ko­vić i Adam Cr­no­br­nja, (za za­šti­tu kul­tur­nog na­sle­đa), vi­še ni­je po­sto­ja­la za­kon­ska pre­pre­ka da li­sta bu­de usvo­je­na.

– Ap­surd­na je si­tu­a­ci­ja u ko­joj gra­đa­ni mo­ra­ju da opo­mi­nju skup­šti­nu da po­štu­je za­kon – do­dao je Du­ško Pa­un­ko­vić, a svi uče­sni­ci raz­go­vo­ra još jed­nom su po­zva­li pred­stav­ni­ke skup­šti­ne da usvo­je li­stu Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta za kul­tu­ru i da dok je još u ovom sa­zi­vu „osve­tle se­bi obraz”.

Komentari1
b590f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Odrediti sta je nacionalna kultura
Koji kulturu? Ova vlast podrzava kulturu botovanja, realiti programa, autosovinizma i autokolonijalizma. Politika EU nema alternative i spremni smo za kompromis oko Kosmeta do iseljavanja gradjana Srbije a iseljavanja stranaca obesmisljava sam termin nacionalna kultura.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja