utorak, 19.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 10.01.2020. u 13:43

Zašto hleb mesimo u inostranstvu

Uvoz hleba, višak pekara i nepostojanje zanatske komore glavni problemi, kažu u Uniji pekara Srbije
Да ли странци боље месе хлеб од Срба (Фото Пиксабеј)

Pekarstvo u Srbiji se, pored povećanog uvoz hleba i pekarskih proizvoda, suočava i sa 40 odsto više pekarskih radnji od optimalnog broja, ali i s nepostojanjem zakona o zanatstvu, odnosno zanatske komore, izjavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

„Povećanju uvoza smrznutog i polugotovog hleba i peciva u Srbiju doprinele su distribucija u trgovinskom lancima, kao i firme koje ovdašnje hotele i druge ugostiteljske objekte snabdevaju uglavnom smrznutim pecivom”, kazao je Pralica. Pralica smatra da je jedan od glavnih problema u pekarstvu u Srbiji sve veći broj pekara, koje usitnjavaju tržište, često ne posluju po propisu i ne prijavljuju radnike.

„Procena je da u Srbiji ima oko 7.000 maloprodajnih pekarskih radnji, ali tačan broj proizvođača se ne zna, jer nisu sve firme, odnosno preduzetnici registrovani na isti način. Ipak, i golim okom se može videti, naročito u Beogradu, da ima sve više pekara, procena je oko 40 odsto više od optimalnog u odnosu na broj stanovnika”, rekao je agenciji Beta.

Dodatan veliki problem je manjak prodavaca u pekarama i nedostatak kvalifikovanih majstora pekara.

„Srpskom pekarstvu je hitno potreban i zakon o zanatstvu, kao i uspostavljanje zanatske komore, kako bi se oblast uredila na pravi način”, kazao je Pralica.

Podsetio je da se dnevno u Srbiji proizvede 3,5 miliona vekni hleba.

U Srbiji se godišnje pojede u proseku nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.

„Politika” je danas objavila da je Srbija u 2019. godini više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda: uvezeno je 6.000 tona „svežeg” hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra.

Godinu dana ranije, 2018. godine, uvoz je vredeo 3,1 milion evra, a kako „Politika” nezvanično saznaje, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i Hrvatske u kojoj je od ulaska u EU uvoz hleba znatno povećan.

List je preneo da se zamrznuto uvozno pecivo pred očima kupaca samo „dopeče”, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima i prodaje kao sveže.

Komеntari18
f7312
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nesa
I mi smo jeli zamrznuti hleb 1993 godine...ustanem rano , u 5 da kupim polubeli. Nekoliko komada i onda stavimo u zamrzivac i imamo hleb par dana....da se ne guramo svako jutro sa ostalom sirotinjom. Bilo je jeftinije u prodavnici nego da mesimo kod kuce , brasno skupo, ulje... e kad se setim, koja smo mi bili sirotinja.
Glupa nacija
Tako glup narod i zemlja kao sto smo mi treba da nestane! Ja mogu da razumem da uvozimo nešto sto je kvalitetno ali mi uvozimo najveće smece pekarske industrije!
Miloš
U Srbiji se jede tri puta više hleba nego što se jede u Evropi zato što smo siromašni.
нико није надлежан
Ја сам се пре годину дана, када сам утврдио да велики београдски произвођач хлеба, пече замрзнути хлеб и пециво, обратио Унији потрошача,Политици-потрошач, тржишној инспекцији и др., са питањем да ли се такав хлеб после куповине може стављати у замрзивач, и да ли је то здраво. Моје питање је било, и да ли продавац мора да означи такво пециво и хлеб да су печени од замрзнутог теста. Никада ни од кога нисам добио одговор. Милом Политику да ово питање постави технолозима и инспекторима.
Srpski pekari imaju dobar i raznovrstan hljeb
Smrznuti hljeb je hljeb lošeg kvaliteta sa hemikalijama za očuvanje svježine i brzog dizanja tijesta.Ljudi ga kupuju jer je jeftin i gdje se prodaje okolni pekari zatvaraju radnje.Posao pekara je loše plaćen, radno vrijeme znamo.Živim u Švajcarskoj i sve samousluge peku taj smrznuti hljeb. Teško je pronaći pekaru, a tu je hljeb 3 puta skuplji.Na Zapadu je postalo popularno hljeb sam mijesiti. Srpski pekari imaju jako kvalitetan hljeb. Kad stignem u Bg odmah odem pekaru kupiti hljeb i peciva.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja