sreda, 23.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 09.01.2020. u 15:35 Dana Stanković

Medni užitak

Teško je reći da li je bolji kao hrana ili kao lek
(Фото Ансплеш)

Med je jedan od najčudesnijih i najsavršenijih prirodnih proizvoda. Od kako je počeo da se koristi, više mu se nije moglo odoleti.

Blagotvorna svojstva meda od davnina su poznata čoveku. Ne može se precizno reći da li je bolji kao hrana ili kao lek.

Koristio se u ishrani, kao jedini izvor šećera, ali i za negu kože i kose. Služio je za spravljanje pića koje se zvalo medovina, u Egiptu se upotrebljavao za balsamovanje, u staroj Indiji za konzerviranje voća i pravljenje kolača, a pominje se i u Bibliji i spisima stare Grčke.

Svako ko je pokušao sam da ga proizvede uverio se da je to prava nauka, iako izgleda da pčelama da stvore ovaj nektar treba od „opreme” samo košnica i cvetna livada. Ali ne bi ova mala stvorenja uspela da proizvedu tolike tone meda ako im se ne obezbedi odgovarajuće stanište. Smatra se da ne postoji loš med, samo loš pčelar.

Jedna kašika meda ima 64 kalorije, dok ista količina šećera ima 46 kalorija. Med može veoma uspešno da zameni šećer u kolačima i drugim desertima. Zbog velike količine fruktoze slađi je od šećera, pa je za isti recept potrebna duplo manja količina meda, nego šećera.

Predstavlja mešavinu šećera i mnogih drugih materija.

Bogat je raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen, brojne aminokiseline...

Jedino se ne preporučuje osobama obolelim od dijabetesa.

Ova visoko vredna namirnica je eliksir života koji bi svaka porodica trebalo da ima u svojoj kuhinji i da je redovno koristi u ishrani.

Za podizanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma potrebno je svakoga jutra, pre jela, uzeti po kašičicu meda, po mogućstvu s polenom. Pritom med što duže treba držati u ustima da se otopi, pa tek onda progutati da bi lekovite materije lakše dospele u krv.

I uz musli i u salati
Kada se stavlja u čaj ili mleko mora se pripaziti da napitak nije prevruć, pošto u dodiru s visokim temperaturama med gubi lekovita svojstva.

Med je i odličan dodatak žitaricama za doručak, koristi se i kao preliv za salate i kod pripremanja slanih jela, a lepo se kombinuje i sa sirevima.

Tamniji – aromatičniji

Prema proizvodnji deli se na vrcani, topljeni i med s komadićima saća. Med treba da bude gust i mutan. Tamnija boja, jača aroma. Fabrički medovi su često previše bistri i ređi, dok se prirodni čak često kristališu. To mnoge dovodi u sumnju da li je med pravi. Odgovor je – da, pravi med se vremenom kristališe i po tome se razlikuje od falsifikata. Takav med je trajan proizvod. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, dalje od svetla i u čvrsto zatvorenoj tegli.

(Foto Piksabej)

POGAČICE S MEDOM

Potrebno je:

  • 250 g brašna
  • 50 g šećera
  • na vrh noža soli
  • na vrh noža karanfilića
  • na vrh noža cimeta
  • strugana kora od limuna
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 200 g meda
  • 100 g seckanog badema

U med dodati kašičicu vode i malo zagrejati da se rastopi. Zatim pomešati s ostalim sastojcima. Umesiti glatko testo, razvući ga oklagijom debljine prsta i formirati okrugle pogačice prečnika oko pet santimetara. Poređati ih u pleh i peći u rerni na srednjoj temperaturi dok ne porumene. Tople premazati medom i služiti.

Komentari4
eed59
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Вукица
За разлику од "антипротивног" @ Duleta Astra, делим мишљење аутора текста да је прави мед једна од најквалитетнијих намирница коју нам природа дарује, и да би требало да га користе сви, сем дијабетичара. Највећи проблем је у целој овој причи набавити квалитетан мед, сакупљен далеко од великих градова, прометних саобраћајница, агро-хемикалија и бројних других загађивача, па, уколико немате провереног-свог пчелара, боље се одреците уживања у овој посластици!
Dule Astro
"Za podizanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma potrebno je svakoga jutra, pre jela, uzeti po kašičicu meda, po mogućstvu s polenom. Pritom med što duže treba držati u ustima da se otopi, pa tek onda progutati da bi lekovite materije lakše dospele u krv." Držite med dugo u ustima i šećer će se uvući u svaku pukotinu između zuba i uz desni, a znamo šta šećer čini zubima. Šećer treba uneti ujutru (jedini deo dana kada je to zdravo) i to jedino što je tačno u ovom savetu
Dule Astro
"Predstavlja mešavinu šećera i mnogih drugih materija." Šećer je zastupljen sa 82%, ostalo je voda i nešto vrlo malo minerala i vitamina. "Bogat je raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen, brojne aminokiseline..." Da biste uneli iole bitnu količinu tih mikronutrijenata, morate uneti kilo meda, a to ima mnogo više štetnosti nego koristi (zbog šećera)
Dule Astro
Pa da počnemo "Jedna kašika meda ima 64 kalorije, dok ista količina šećera ima 46 kalorija. Zbog velike količine fruktoze slađi je od šećera" Fruktoza je zlo i ono što ne valja u šećeru. Stvara masnu jetru još mnogo loših stvari našem organizmu.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja