ponedeljak, 24.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:16
Kako je „Mornar” preživeo tranziciju

Kafana s dušom gradskih boema

Uvažavaju strance i slučajne posetioce ali na prvom mestu su stalni gosti. – Retko gde više mogu da se naruče i škembići u saftu
Autor: Milan Jankovićsreda, 08.01.2020. u 19:00
Глумци и чланови оркестра Позоришта на Теразијама обележавају зимске празнике (Фото: М. Величковић)

Priča se da je svojevremeno neki svetski trgovac i moreplovac danima sedeo u lokalu u centru Beograda i ispijao pića čekajući da mu stigne poziv za novu plovidbu i da je po njegovom zanimanju to mesto dobilo ime. Pouzdanih dokaza da je priča tačna nema, ali je jedno sigurno – restoran „Mornar” i danas je mesto okupljanja nekih novih putnika, ali pre svega druga kuća lokalnih ljubitelja kafane i svih onih koje su poslovne obaveze smestile u uže gradsko jezgro.

Ime može da zavara i uprkos jasnoj asocijaciji to nije riblji restoran – svega 10 odsto ponude čine morski i rečni plodovi – već, pre svega, kuća domaće, nacionalne kuhinje. „Mornar” se stidljivo udenuo između starih zgrada jednog od vremešnijih delova grada, u Dečanskoj ulici broj 2, što i nema neko posebno značenje ako se ne kaže neka približnija odrednica kao što je – preko puta Doma omladine. Ali „Mornaru” i nije potrebno posebno objašnjenje kako ga naći. Dovoljno je reći: jedina prava kafana u centru Beograda. Zaista, „Mornar” je jedan od retkih ugostiteljskih objekata koji je preživeo takozvanu ugostiteljsku tranziciju, a u stvari svojevrsni kafanski genocid s početka ovog veka, kada su redom, jedna za drugom, nestajale kultne i kulturne beogradske kafane ili su ih novi vlasnici pretvarali u nešto sasvim drugo, u butike, kafiće, prodavnice, kladionice.

– Upravo i jeste naš cilj da sačuvamo autentični izgled i prvobitnu namenu svih naših objekata i, mada to nije nimalo lako, time doprinesemo i razvoju našeg prepoznatljivog ugostiteljstva i turizma uopšte – kaže Žarko Ratković, direktor kompanije „Višnjica” u okviru koje posluje i „Mornar” ali i drugi, u kafanskom svetu, poznati objekti poput „Stare Hercegovine”, „Devetke”, „Tošinog bunara”, „Lida”, „Ima dana” i „Ušća”.

„Mornar” je danas prepoznatljiv kao nezaobilazni deo manifestacije zvane „Ulica otvorenog srca”. Svakog prvog januara njegova vrata širom su otvorena za promrzle šetače koje unutra čekaju topli i okrepljujući napici, bilo zdravi, ili oni drugi, poput šumadijskog čaja, ali i široka ponuda domaćih jela kao što su, iz ogromne većine kafana odavno proterani, škembići u saftu. „Mornar” je i ovih dana kao i svake godine pravo mesto za predah učesnika „Beogradske zime” budući da se naslanja na Trg republike i ostale lokacije na kojima se odigrava ovaj dvomesečni kulturno-zabavni festival.

Uobičajeno je da kafana koja ima dušu ima i stalne goste. Ovde se svakodnevno mogu sresti prepoznatljiva društvanca – stari gradski boemi, glumci i pevači, novinari iz okolnih redakcija, uključujući i naš list, političari i analitičari, usamljenici i zaposleni u okolnim firmama...

– Mada uvažavamo turiste i sve druge koji svrate kod nas jednom u sto godina, mi ipak živimo od stalnih gostiju. Nije to baš jednostavno, neki su se ovde odomaćili, ponekad se malo opuste, pa se ponašaju, ono što bi se reklo, kao da su u kafani – ume da se našali upravnik restorana Bratislav Braca Otašević. – Glumci odavde ponekad odu pravo u pozorište, na posao. Ja im kažem da su malo popili, pa možda i ne bi to tako trebalo, a posle čujem da je predstava bila maestralna.

Za stolovima restorana i ovih dana govori se onoliko jezika koliko ima zemalja iz kojih u Beograd dolaze turisti. A uveče – smena generacija. Stariji i iskusniji i pomalo „umorni” kafanci prepuštaju mesta mlađem svetu.

– Pokušavamo da ugodimo svima pa smo tako uveli svakodnevna sniženja posle 18 časova, kako bi oni mlađi, obično sa plićim džepom, mogli da popiju jeftinije piće i da za manje para nešto prezalogaje – kaže Otašević i nabraja u poslednje vreme među mladima tražene komplete, recimo burger ili pileće štapiće sa pomfritom, koji mogu da se naruče za svega 500 dinara.

Ništa manje popularan nije ni doručak. Svakoga dana od devet do dvanaest sati prže se jaja, pohuje hleb, griluju pečurke i toči sok od pomorandže. A da ne bi sve to bilo baš kao na zapadu, tu je ručak. O svim već uveliko poznatim đakonijama i gurmanlucima koji se svakoga dana krčkaju u kuhinji „Mornara” ne treba trošiti reči. Valja ih probati.

Užički urnebes

Tamo negde s one strane šanka, o dobrom raspoloženju gostiju brine šarmantna i uvek dobro raspoložena šefica kuhinje „Mornara” Snežana Bodiroga. Ume često da se našali kako, eto, njena jela svi dobro znaju, pohvale i tapšanje po ramenu rezervisani su za konobare, a nju kad sretnu na ulici često i ne prepoznaju. Jedna od njenih omiljenih đakonija je užički urnebes.

Sitno iseckan crni luk se dinsta dok ne dobije zlatno-žutu boju, doda mu se sveža crvena paprika, na kockice isečen paradajz, a pri kraju i pečurke iseckane na listiće. Sve se začini peršunovim listom, solju i biberom i osušenim biljnim začinom. U tu smesu doda se meso od svinjskog buta isečeno na kocke i prethodno opečeno na roštilju i jelo se zatim krčka dok se svi sastojci ne sjedine. Kao prilog dobro ide krompir-pire. Jednako dobro Snežana sa svojom ekipom sprema i dimljena rebra u kiselom kupusu, proju sa sirom, čarobne pihtije, domaćinski prebranac...


Komentari0
21567
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja