sreda, 20.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:47

Industrija finansirala studiju o crvenom mesu?

„Njujork tajms” objavio da je najnovija studija kompromitovana jer je potpisnik dr Bredli Džonston povezan s prehrambenom industrijom za koju je i ranije sprovodio plaćena istraživanja
Autor: Jelica Antelj – Ivana Albunovićponedeljak, 21.10.2019. u 22:55
(Фото Пиксабеј)

Vest da crveno i prerađeno meso nije štetno za ljudsko zdravlje onoliko koliko su to do sada tvrdili stručnjaci podigla je na noge naučnike koji zastupaju suprotne tvrdnje. Otkada je u septembru u američkom časopisu „Anali interne medicine” objavljena studija koju je potpisao kanadski epidemiolog prof. Bredli Džonston, svetski mediji ne prestaju da se bave ovom temom. Tvrdnje da meso i industrijski proizvodi od mesa nisu toliko štetni za zdravlje najviše su zbunile potrošače, koji sada ne znaju kome da veruju. Jer hrana koja se do sada dovodila u direktnu vezu s povećanim obolevanjem od srčanih bolesti i raka, odjednom, prema najnovijim tvrdnjama, može da se konzumira.

I dok se stručna javnost bavila nedostacima najnovije studije, „Njujork tajms” je objavio da je ovo istraživanje u stvari već kompromitovano, budući da je dr Bredli Džonston povezan s mesnom i prehrambenom industrijom, za koju je ranije sprovodio plaćena istraživanja. Iako su poznati američki nutricionisti i istraživači odmah po objavljivanju studije objavili da je ona nepouzdana, autori su se branili, navodeći da je istraživanje obavljeno prema najvišim profesionalnim standardima. Međutim, „Njujork tajms” piše da je već otkriveno da je dr Džonston u decembru 2016. godine objavio studiju koja je pokušala da ospori međunarodne smernice u kojima se ljudima sugeriše da konzumiraju manje šećera. – I ova studija je objavljena u istom medicinskom časopisu, a financirao ju je Međunarodni institut za istraživanje života, ustanova koju finansiraju industrija hrane i vodeći svetski lanci brze hrane, proizvođači gaziranih napitaka i prodavci hrane – navodi „Njujork tajms”.

Džonston nije negirao ove tvrdnje, ali je saopštio da njegova veza s industrijom nije imala nikakvog uticaja na najnoviju studiju. On je priznao da je novac za ranije istraživanje dobio 2015. godine i da nije bio u obavezi da to prijavi zbog mogućeg sukoba interesa. Pravilo je, inače, da mogući sukob interesa mora prijaviti ako se dogodio u protekle tri godine. Međutim, kako je istraživanje objavljeno u decembru 2016. godine, ispostavilo se da je ipak prekršaj napravljen, čime je trenutno dovedena u pitanje i verodostojnost sadašnje studije o crvenom mesu. Inače i studija o šećeru tvrdila je da nije tako štetan kao što se smatra, pa svetski mediji sumnjaju da je i u istraživanju o uticaju crvenog mesa na zdravlje prste umešala industrija.

U decembru 2016. godine isti autor objavio studiju koja je pokušala da ospori međunarodne smernice u kojima se ljudima sugeriše da konzumiraju manje šećera. Istraživanje je finansirao Međunarodni institut za istraživanje života, koji plaćaju vodeći lanci brze hrane, industrija, proizvođači gaziranih napitaka

Inače, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) crveno i prerađeno meso klasifikuje kao kancerogeno, a zdravstvena udruženja širom sveta ljudima preporučuju smanjenje njihovog unosa, kako bi smanjili rizik od oboljenja od raka, podsetio je britanski „Gardijan”. Ljudi koji dnevno pojedu 90 grama crvenog ili prerađenog mesa trebalo bi da tu količinu smanje na 70 grama, smatra vodeće britansko medicinsko udruženje. Osim štetnog uticaja koji ima na ljudsko zdravlje, konzumiranje crvenog mesa direktno je povezano i sa zagađenjem životne sredine i klimatskim promenama zbog emisije staklene bašte nastalih kao posledica industrijske proizvodnje mesa.

Posle najnovije studije i tvrdnji da ju je industrija finansirala, mediji širom sveta prenose savete uglednih stručnjaka i naučnika da bi ovu namirnicu ipak trebalo konzumirati umereno, a prerađevine, ako je to moguće, potpuno izbaciti ili birati one zdravije, bez aditiva.


Komentari15
6d9d8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Јовиша Видић од Рудина
Једем све врсте меса, сланину “сапуњару” ако је довољно осушена. Пијем умерено домаћу ракију, пиво избегавам, не трошим организам у теретанама, а година ми је ускоро 80. Редовно упражњавам ОНО и то ме штити од проширења простате. Лекари проверавају вредности налаза да се увере да није нека грешка. И на крају, свако од нас мора од нечега умрети, пре или касније, неко оптерећен тиме, неко не. А болест? Болест најчешће почиње у глави, о томе водите рачуна како би били здрави.
Владисав
Ала вера!
Preporučujem 13
Radovan
Moj pokojni deda je rodjen 1919, preziveo je II svetski rat. Pusio kutiju cigareta dnevno, pio svaki dan po nekoliko casica rakije, nije pojeo obrok, a da nije bilo mesa u njemu. Sa 80 godina je sam sejao, odrzavao i ubirao plodove iz baste, paradajiz, krompir, pasulj, krastavce, kukuruz za kuvanje. Sakupljao sljive svakog leta ispod nekoliko desetina sljiva. Imao sve zdrave zube. Umro je potpuno zdrav, od starosti. To je jos jedna istina. Ja se ipak drzim toga da sve treba jesti, ali umereno.
Раде
@Radovan Откада су почели да нас уче шта и како да једемо постали смо дебела и болесна нација. Традиционални начин исхране, квалитетном домаћом храном, је нешто што смо занемарили и то сада скупо плаћамо. Дај Боже да оживи наше село и да се вратимо аутохтоним врстама.
Preporučujem 21
VladaM
Tvoj deda je jedan od 100. Moje dede i babe su se isto hranile, pa cak i pazile, i uprkos tome svi su vukli decenijama bolestine i propadali, odreda pomrli u 60-im. Komsiluk, prijatelji, poznanici - isto. Oci mi otvorise baba i deda u 80-im, mogli da urade sto ja u 30-im nisam! Nisu samo vegani, tu je i fizicka aktivnost, ljubav, milosrdje, pa i vera
Preporučujem 17
db
Svako meso iz organizovanog uzgoja je štetno - koriste se hormoni za poticanje rasta tovljenika . Međutim , meso divljeg jelena iz šume , najcrvenije moguće je zdravo i kad imate prilike jedite ga bez bojazni od bolesti koje se tako mogu dobiti. S druge strane , pod uticajem industrijskog uzgoja i mi smo postali manje osetljivi na dodatke koji se koriste u toj vrsti uzgoja - nebo je granica za svaku vrstu istraživanja- dinamika promena je takva.
Jürgen Eberle
Meso ne sadrzi apsolutno nista sto covek ne moze da dobije od biljaka, i to u boljoj i kvalitetnijoj formi. 20 godina bez mesa i samo pozitivne stvari mogu da kazem!
Jordan
Ako ne jedete alge, ne možete da unesete Omega 3 - EPA i DHA, tako da nemojte da širite dezinformacije. Riba je upravo iz tih razloga jako bitna u ishrani.
Preporučujem 4
Slobodan-Boda
Jürgen Eberle : apsolutno nepoznavanje prirode. Covekov organizam nije u stanju da "proizvodi" roteine iz biljaka i izgradjuje svoje telo. Dakle, u vreme rasta mladim ljudima su apsolutno potrebni - neophodni proteini zivotinjskog porekla. Kad covek ostari potrebna mu je hrana samo za odrzavanje i obnovu energije tako da je ono malo proteina sto se dobije iz nekih biljaka dovoljno. Ne znam zasto se palimo na"nadriucenjake" iz instituta za proucavanje Zivota.. mos misliti, institut ..
Preporučujem 3
Predrag
Ljudi slobodno jedite sve sto Vam se jede, secer, meso, hleb bez straha! Jedite sta volite, samo nemojte da preterujete. Ne mora neke svetske organizacije, ili neki nezavisni istrazivaci, da Vam objasnjavaju da li je zdravo jesti prsutu, kobaciu ili rostilj. Ko im za daje pravo da svima sole pamet sta je zdravo jesti, a sta nije. Niko ih nije nista pitao, a i bas me briga sta kazu svetske organizacije i istrazivaci. Umem da razmisljam i imam svoje misljenje! Sve moze da se jede samo umereno

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja