četvrtak, 24.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:43
USKORO PROPISI O NEUTRALISANjU DIMA I NEPRIJATNIH MIRISA

Paprika, kupus i ćevapi – može, ali bez širenja smrada

Različite arome narušavaju komfor, nisu opasne, ali maskiraju one štetne materije. -Ljudi koji neprestano rade za roštiljem mogu da imaju probleme s disajnim putevima
Autor: Ana Vukovićponedeljak, 07.10.2019. u 21:21
Лако се једе, а тешко удише (Фото А. Васиљевић)

Jesen miriše na pečenu papriku, a zima na prasetinu i ribu. U proleće se širi „aroma” prosutog kiselog kupusa, dok se preko leta „inhaliramo” isparenjima s roštilja. Neki od ovih mirisa bude nostalgiju i sećaju na detinjstvo, pojave se i brzo prođu. Ima i onih s dužim rokom trajanja, čije udisanje postane prava tortura. Jer koliko god voleli pljeskavice, sigurno je da će vam, ako se uspavljujete i budite uz miris cvrčećeg roštilja, od toga postati muka. Uz bagete i kroasane, za doručak mnogi zamišljaju da su u Parizu... Ali idilu im brzo pokvari pomisao na to da pekar Mile upravo stavlja petnaestu turu bureka u pećnicu.

U jednom trenutku, ako smo predugo izloženi istom mirisu, neizbežno je da počnemo da ga doživljavamo kao neprijatan. Ali koliko god to bilo iritirajuće – uglavnom nije opasno. Osim, naravno, ukoliko ne razljutite komšiju, pripremajući jako mirisnu hranu na terasi, baš pored njegovog prozora.

– Pečenje paprike je sezonski posao i dešava se nedelju-dve u toku cele godine i to ne može biti zabrinjavajuće. Ali kad je reč o roštilju, pečenjarama i pekarama, štetnost tih mirisa zavisi od toga šta peku (da li tu ima ulja) i kakva se vrsta goriva koristi, to jest da li je to ugalj, jesu li peći na drva ili na struju. Treći faktor je sistem ventilacije, odnosno da li postoji filtracija otpadnih gasova. Ukoliko se ovakve delatnosti obavljaju u kontrolisanim i zakonom propisanim uslovima, nema nikakve opasnosti – objašnjava Andrej Šoštarić, doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dodajući da sama hrana nije prepoznata kao izvor emisije zagađujućih materija.

Mirisi, dodaje on, narušavaju komfor iako najčešće nisu opasni. Ali...

– Oni mogu da maskiraju neke druge opasne materije. Ta mirisna komponenta nije obuhvaćena zakonom, ali postoji jasna regulativa koja propisuje fizičko-hemijski sastav vazduha i prepoznaje jedinjenja koja su štetna. Zato postoje i granične vrednosti za kvalitet vazduha. Neke komponente imaju svoj karakterističan miris, ali se ne prepoznaju po njemu, nego se njihovo prisustvo potvrđuje jasnim analitičkim metodama – objašnjava Šoštarić.

Ovako više neće moći (Foto J.S.T.)

Da mirisi koji se šire gradom uglavnom nemaju negativan efekat na zdravlje ljudi, smatra i dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja „Voždovac”.

– Oni koji samo prolaze pored roštilja i drugih izvora raznih mirisa, nisu ugroženi i ništa im se neće desiti. Druga je stvar što nije baš pristojno da se takvi mirisi osećaju u gradskoj sredini. Ali onaj ko stalno radi, recimo, za roštiljem, stoji pored njega i neprekidno udiše čestice koje se oslobađaju, može imati problema s plućima. Pošto dim može biti kancerogen, ukoliko za to imaju genetsku predispoziciju, oni mogu dobiti i neke maligne bolesti, najčešće disajnih puteva – kaže Dimitrijevićeva.

Zagađujuće materije od dima iz fabrika, kotlarnica i sličnih objekata kontroliše inspekcija za zaštitu životne sredine. Nadziru se pravna lica, a fizička ne, kažu iz sekretarijata za inspekcijske poslove. Inspektor za zaštitu životne sredine protiv onih koji zagađuju može preduzeti odgovarajuće mere koje propisuje Zakon o zaštiti životne sredine.

– Pošto građani imaju probleme s korišćenjem stanova u blizini ugostiteljskih i objekata brze hrane, pekara i slično, počela je da se radi odluka kojom će biti propisani uslovi u pogledu uređaja i opreme za odvođenje dima, pare, mirisa i drugih neprijatnih emisija, radi sprečavanja njihovog širenja u okolinu – dodaju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

U sferu interesovanja Sekretarijata za poslove komunalne policije ne spada miris kao miris, već oni komunalnim problemom smatraju samo pripremu namirnica na otvorenom prostoru.

– Zabranjeno je paljenje vatre na javnim zelenim površinama, što se često dešava prilikom pečenja roštilja i paprika. Za nepoštovanje navedene zabrane komunalni inspektor, odnosno komunalni milicionar izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom, te će se za navedeni prekršaj kazniti preduzeće ili drugo pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću i u drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 30.000,00 dinara preduzetnik, a novčanom kaznom od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za isti prekršaj – rečeno je iz ovog sekretarijata.


Komentari13
ee948
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

pera
narode to sto gledate strane filmove samo vas zavarava mi smo peta liga , imate premijer , i....td pa kod nas konstantno ima 1,5 miliona ljudi bez osnovne skole na ovih 7 miliona
томан
Ćevap-ćevap(b)džinica recidiv otomana proizvodi tzv.ćevape izuzetno kancerogeno jelo pravu bombu za crijeva i krvni sustav.Hrvati su zabranili te aščinice u centrima gradova i zbog uagađivanja okoliša.Potpuno ispravno,ko voli nek mu puši u sobu.
Felipe
bar 70% specijaliteta balkanske kuhinje su recidiv tih istih mrskih Otomana. Hrvati bas i nisu neki adekvatan komparativ. Oni se mogu siliti nad sitnim cevabdzijama ali da vidim kako ce da zabrane Mekdonaldsu.
Preporučujem 21
Рус Михаил
Не могу замислити београдску Скадарлију лети без мириса роштиља!
Рус Михаил
@Никк. "Не могу замислити" је само констатација чињенице и апсолутно не значи PRO или CONTRA.
Preporučujem 4
Nikk
Пробај да замислиш како је људима који живе близу тих ''оџака'' и који су осуђени да то удишу сваки дан. Постоје филтери који могу потпуно да уклоне дим и све мирисе и то би требало сви да имају у градској средини. А не да грађани који живе у близини угоститељских објеката и ресторана брзе хране буду осуђени да 24 сата удишу дим, испарења и непријатне мирисе, јер сваки па и најлепши мирис постаје непријатан и штетан, када се удише нон стоп! Будимо реални и мало размишљајмо и о другима!
Preporučujem 25
električar
"Dokon pop krsti goveda" ... Zar neki ljudi ne mogu da prestanu sa izmišljotinama na svom poslu ? Zar za to primaju platu ? Nekima je "izmišljanje propisa" postalo jedino zanimanje ... I oni sebe nazivaju elitom, a ovi koji sprovode njihove izmišljotine, i to "prioritetno", nazivaju se pretstavnicima naroda, vlast !!!
@električar
Prijatelju, voleo bih da tebi i svima koji kao ti razmisljaju, tamo gde zivis, ma gde to bilo, smeste jedan poveci rostilj uz prozor il' terasu, koji radi danonocno pa bih te pitao za komentar. Pritom, pored dima i mirisa mesa, tu je i nesnosna buka ispred lokala. Narocito leti.
Preporučujem 16
Maxmen
Gospodo,ja zivim u glavnom gradu Quebeca i oko mene ima najmanje 6 restorana imaju vrhunske filtere i opet se oseti koju vrstu hrane prave ti restorani . I niko se ne buni zbog mirisa,ali zato ako pusite morate se odmaci od istog sedam metara.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja