nedelja, 17.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:20
KULINARSKE ČAROLIJE

Meso i riba – kao dodatak

Pečenje, kotleti, krmenadle, šnicle, pljeskavice, kobasice... bili su glavne „zvezde” naših svečanih, pa i običnih obeda, ali to vreme je prošlo
Autor: Aleksandra Mijalkovićponedeljak, 30.09.2019. u 15:36
(Фото Ансплеш)

Pristalice tradicionalne trpeze smatraju da ručak ili večera bez obilja mesa nisu pravi obed (ni običan, a kamoli svečani), već više užina ili zakuska. Šnicla i pečenje su glavne „zvezde” tih obroka, ali i gulaš, musaka, punjene paprike, sarme... moraju pre svega da budu pune dobre seckane ili mlevene junetine i svinjetine, sve ostalo je samo „garnirung”.

Savremeni kuvari, međutim, smatraju da je ovakvom stavu „odzvonilo”. U elitnim restoranima sve ređe se i nudi i traži pladanj otežao od prasetine, jagnjetine, krmenadli, vešalica, kotleta, pljeskavica i kobasica. Gosti se radije opredeljuju za jela s dosta povrća, gde je meso (ili riba) tek – dodatak, odnosno jedan od sastojaka. Obrok salate, tortilje, testenine, rolnice, rižoto, sve su to kombinacije koje mogu, ali i ne moraju da budu „mrsne”.

Ovakav stav su prihvatili i mladi ljudi – žene i muškarci – koji vole da kuvaju kod kuće za sebe, svoju porodicu i prijatelje. Fini preliv, neobični začini – i eto jedinstvenog kulinarskog užitka.

Nekoliko takvih recepata čitaocima „Magazina” ovde predstavljaju dva mlada kuvara. Jedan je Mladen Pršić, već afirmisan kao šef u nekoliko poznatih beogradskih restorana, titulu najboljeg kuvara sveta osvojio je 2017, a drugi Stevan Pejdanovski, ovenčan juniorskom pobedom na Vojvođanskom kupu u Novom Sadu.

ĆUREĆA SALATA S MALINAMA

Potrebno je (po osobi):

• 150 g pečenih ćurećih grudi
• nekoliko listova raznih zelenih salata
• 60 g gorgonzole
• 60 g smrznutih malina
• 50 ml neutralne pavlake
• balzamovo sirće
• 1 kašičica žutog šećera
• so

Listove zelene salate oprati i složiti kupasto u tanjir, dodati kockice gorgonzola sira i mrvljene zaleđene maline. Šećer karamelizovati, dodati neutralnu pavlaku, prstohvat soli i malo balzamovog sirćeta. Ostaviti dresing da se prohladi. Već složenu salatu preliti karamel dresingom i posuti kockicama vruće ili hladne ćuretine.

Recept i foto M. Pršić


Komentari3
e0ed9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

stanislavsr
"Odzvonilo" je baš ambiciozan termin. Kafana gde se tako jede sve je manje jer ih novokomponovani vlasnici pretvaraju u "fensi" akvarijume pa se to čemu je "odzvonilo" sprema kod kuće (današnje "dame" to više ni ne umeju da spreme). Vidim stranci kada dođu u Srbiju hvale tu "novokomponovanu" kuhinju? Neće biti. Toga im je preko glave i kod kuće. Ako ne verujete da se prava hrana još jede - svratite u Kesten.
Beogradjanin Schwabenländle
Госпођо, ми у западној Европи не једемо јунетину, и осим нешто мало у Белгији и Француској је нећете наћи ни на једном јеловнику.
Таса
Кога брига шта се служи у "елитним" ресторанима? Тамо и иде само "елита", а ми остали ћемо и даље "варварски" уживати у месИшту.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja