četvrtak, 09.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 26.09.2019. u 17:15

Buhtle

(Фото Пиксабеј)

Potrebno je:

 

• 200 ml mleka
• kesica suvog kvasca
• 750 g brašna
• kašičica soli
• 1 prašak za pecivo
• 120 g šećera
• 200 ml jogurta
• 120 g masla (ili 100 ml ulja)
• tvrđa marmelada

U malo toplog mleka u kom se otopi kašičica šećera umeša se suvi kvasac i ostavi pet minuta da kvasac „proradi”. U međuvremenu, pomeša se brašno s praškom za pecivo i malo soli, doda šećer, jogurt i rastopljeni puter (ili ulje), a zatim i nadošli kvasac i umesi glatko testo. Gotovo testo izručiti na sto posut brašnom i podeliti ga na dvadesetak jednakih loptica. Svaku na dlanu rastanjiti u kružni oblik, ali ne previše jer mora da zadrži fil. U sredinu kruga staviti po kašičicu marmelade, koja mora biti tvrda (neko u domaći, tečniji džem stavi malo prezli ili mlevenih oraha). Prstima skupiti ivice testa, zavrteti, slepiti ih zajedno i oblikovati u lopticu. Slažu se jedna do druge u okrugli pekač ili dublju šerpu tako da slepljeni deo bude okrenut ka dnu posude za pečenje. Složene ostaviti na toplom mestu još pola sat. Rernu ugrejete na 200 stepeni i peći buhtle dvadesetak minuta dok ne porumene.

Komentari1
90b65
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Квасац И прашак за пециво?
Зашто додавати прашак за пециво, ако се већ користи квасац?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja