ponedeljak, 14.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Kako ultrazvuk abdomena otkriva većinu zdravstvenih problema?

(Фото приватна архива)

Ultrazvuk abdomena je jedna od najizvođenijih dijagnostičkih procedura u medicini, zahvaljujući svojoj praktičnosti i sve boljim performansama. Ultrazvuk je potpuno bezbedna, bezbolna i pouzdana metoda otkrivanja nepravilnosti i promena organa abdomena.

Pregled je komforan za pacijenta, iako je poželjno obaviti malu pripremu u vidu korekcije ishrane dva dana pred pregled.

Simptomi koji treba da vas odvedu na ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena obuhvata sve organe koji se nalaze u abdomenu: jetru, slezinu, pankreas, žučnu kesu i žučne puteve, želudac, limfne čvorove u stomaku, abdominalnu aortu i ostale krvne sudove, bubrege, nadbubrežne žlezde, mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i uretru.

Sve osobe koje imaju bolove u stomaku, bilo tupe ili u vidu probadanja, povremene ili kontinuirane, treba da obave ultrazvučni pregled abdomena. Pored bola, treba obratiti pažnju na promene u radu sistema organa za varenje kao što su grčevi, osećaj težine nakon jela, promene u pražnjenju stolice, promene boje stolice i pojavu krvi u stolici.

Tegobe urinarnog trakta takođe treba da budu signal da se u maloj karlici nešto dešava što treba proveriti ultrazvukom. Indikacija za ultrazvuk abdomena su takođe mršavljenje, anemija, hronični umor i slabost.

Svaki zdrav čovek treba da uradi povremeno preventivni ultrazvuk abdomena jer veliki broj bolesti, naročito one kojih se najviše plašimo a to su karcinomi, ne daju simptome u ranom stadijumu razvoja.

Brza dijagnostika velikog broja bolesti

Ultrazvukom abdomena se u najranijem periodu mogu otkriti anomalije organa, ciste, upale, tumori (benigni i maligni). Posmatranjem pojedinačnog organa ultrazvukom, može se najčešće jasno videti njihova struktura, veličina i oblik.

Ciroza i uvećanje jetre se najjednostavnije dijagnostikuju upravo ultrazvukom abdomena. Ultrazvukom abdomena se nalazi pojava kalkulusa (kamenca) u žučnoj kesi, žučnim putevima i bubrezima.

Prisustvo slobodne tečnosti u trbuhu upućuje na ozbiljnija oboljenja i zato je važan znak koji se može videti na ekranu ultrazvučnog aparata.

Kolor dopler krvnih sudova omogućava da se vrlo precizno prati protok krvi kroz krvne sudove s posebnom pažnjom na abdominalnu aortu.

Pažljivim posmatranjem i merenjem moguće je uočiti suženja (stenoza), proširenja (aneurizma), začepljenja krvnih sudova, stvaranje krvnog ugruška i tako prevenirati veće zdravstvene probleme.

Ultrazvuk abdomena ima veliki značaj pri dijagnostici primarnih karcinoma i metastaza. Sumnja na postojanje kancerogenih promena jetre, pankreasa, žučnih kanala, mokraćne bešike i bubrega se može postaviti tokom ultrazvučnog pregleda.

Tome naročito doprinosi moderna 3D funkcija koja omogućava da se uočena promena jasno ograniči i rotira. Opcija elastografije, tj. merenje otpora tkiva nam govori o strukruri i čvrstini promena, što omogućava da se pouzdanije sagleda rizik od maligniteta.

Kolor dopler opcija je od značaja pri dijagnostici maligniteta jer se koristi za procenu prokrvljenosti promene, budući da su maligne promene značajno prokrvljenije od benignih.

Ultrazvukom abdomena se može pratiti lečenje mnogih bolesti, kao i zarastanje rana na trbušnom zidu nakon operacija.

Tako se na vreme može uočiti pojava ventralne kile (hernije), koja u slučaju uklještenja može da bude vrlo opasna. Ultrazvukom se nažalost ne mogu uočiti priraslice koje su čest pratilac hirurških intervencija i mogu da utiču na pojavu postoperativnih komplikacija.

Gde obaviti ultrazvučni pregledabdomena?

Privatne klinike, po pravilu, imaju novije i bolje ultrazvučne aparate, ali nikako nije zanemarljiva i uloga lekara koji obavlja pregled. U Poliklinici Dr Rončević ultrazvuk abdomena obavljaju iskusni lekari specijalisti pod vođstvom subspecijaliste kliničkog ultrazvuka dr Branka Rončevića.

Poliklinika raspolaže sa novim ultrazvučnim aparatom koji poseduje sve potrebne funkcije (3D, 4D, kolor dopler, kontinuirani i pulsni dopler, ultrazvuk u boji, elastografija, indeks rezistencije) koje su danas potrebne za detaljnu dijagnostiku bolesti abdomena.

Za više informacija pozovite telefon: +381 63 384 940. 

Tekstovi objavljeni u Biznis klubu imaju promotivni sadržaj

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja