nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:55
ISHRANA

Dar s orijenta

Plavi patlidžan – zdravo povrće u kome treba uživati
četvrtak, 19.09.2019. u 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Ako ste u marketu ugledali jajasto povrće veličine veće i deblje tikvice, a boju šljive – nema greške – to je plavi patlidžan. Možete da ga pronađete i tamo gde ga ne očekujete: recimo u ajvaru, pored paprika, koje su osnovna sirovina za izradu ovog tradicionalnog namaza. Ovo ne znači da ste prevareni, a koliko je patlidžan zdrava namirnica tek ćete saznati.

U Srbiji se ovo jajasto povrće uzgaja nekoliko stotina godina, a postojbina mu je Kina i Indija. Te bogate svetske kuhinje obiluju receptima u kojima je ovo povrće integralni sastojak. Upravo sada se nalazimo u sezoni paltidžana, koja počinje u avgustu i traje do kraja oktobra. Naravno, patlidžan je dostupan tokom cele godine i iz uvoza, a neizostavan je za svaki iole ozbiljniji vegetarijanski roštilj. Ima specifičan, pomalo gorak, ukus i sunđerastu teksturu.

U sirovom obliku plavi patlidžan daje 24 kcal na 100 g. Kada se skuva, energetska vrednost mu je 35 kcal/100 g. Najvećim delom je od vode (92 odsto), na ugljene hidrate otpada šest odsto, masti 0,2 odsto, belančevine jedan odsto. Ne može se reći da je bogat mineralima i vitaminima, ali ima dosta celuloze, što je dobra vest ako patite od zatvora. Takođe, sadrži i pektin, što utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Zbog prisustva kalijuma, patlidžan je prava namirnica za zdravlje čitavog kardiovaskularnog sistema. Saponini iz patlidžana su fitohemikalije koje imaju veliku ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, upala i alergija. Antocijanin i nasunin takođe su prisutni u plavom patlidžanu, a ovi fitonutrijenti su jaki antioksidansi koji čuvaju ćelije od dejstva slobodnih radikala. Dijetalna vlakna prisutna u plavom patlidžanu su razlog što se ovo povrće koristi u dijetalnoj ishrani, jer ona daju osećaj sitosti i utiču na bolji rad creva.

Kada kupujete plavi patlidžan, proverite da li je svež, prvo na deklaraciji, a onda i na osnovu njihovog izgleda. Najbolje je uzeti patlidžan srednje veličine koji nema puno semenki, koje čine patlidžan gorkim. Spolja, patlidžan ne bi trebalo da ima oštećenja, a kora bi morala da bude glatka i čvrsta. Kada dođete kući, stavite ga u frižider u kutiju za povrće, ali dalje od jabuka.

Kada se patlidžan peče na roštilju, ne gulite ga, već nasecite na kolutove, kao tikvice. Možete ga peći i na teflonu ili keramičkom tiganju pre nego da ga pripremate u rerni. Kada ga pečete u tiganju, ne stavljajte ulje ili ga veoma malo stavite, jer zbog sunđeraste strukture patlidžan može puno ulja da upije, a prženje nije zdrav način pripreme. Priprema u rerni relativno dugo traje. Ukoliko se peče u rerni u komadu, probušite ga na nekoliko mesta da ne bi eksplodirao. Ako ga solite, količina vode će mu se smanjiti, kao i gorčina, ali će se izgubiti i ona sunđerasta struktura.

Recepata za pripremu jela od patlidžana ima zaista puno, a evo par ideja: musaka od patlidžana, punjeni patlidžani sa sirom ili mesom, pire od patlidžana, umak od patlidžana, patlidžan u voku s raznim povrćem, grilovani patlidžan… Volite picu? Probajte nadev od patlidžana s umakom od paradajza.

Slobodno eksperimentišite i uživajte u ovom neobičnom povrću.

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com


Komentari3
96360
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ralence
Нема ништа укусније кад домаћица испече свеже зелене паприке и испечен плави патлиџан ољушти их па онда заједно истуца у дрвеној вангли са доста белог лука. Све то са мало уља и соли.То смо звали свежи летњи Ајвар.
Predrag
Plavi patlidzan ili u narodu poznat kao plavi paradajz je poznato i jako staro povrce koje se u nasim krajevima gaji dugi niz godina. Ne razumem zasto nutricionista upoznaje citaoce sa patlidzanom kao da je u pitanju neka egzoticna biljka ? Zapravo patlidzan se kod nas odavno odomacio, i predstavlja nezamenljivi sastojak savremene Srpske kuhinje. Njegov nezamenljiv i jedinstveni ukus i aroma predstavljaju pravo uzivanje za svakog gurmana. Ja prosto obozavam plavi patlidzan !
dušan
Dobro je da se nekad neko seti da i domaće namirnice mogu biti izvor zdravlja a ne samo neka egzotika .

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja