utorak, 22.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 13.09.2019. u 21:17

Vučić u Drvaru: Ne damo nikome da izvrće istoriju

(Фотографије Председништво Србије)

Drvar - Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio je u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je ponosan što predstavlja Srbiju u tom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju, te poručio da srca građana Srbije kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta u kojima žive Srbi, uz koje će uvek biti.

Vučić je, u obraćanju na akademiji povodom Dana sećanja posvećenog stradanju Srba u 20. veku, rekao da poslednjih godina svi oko nas pokušvaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresoirma, za sve što se zbivalo, i to ne samo u ratovima 1990-ih.

„Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci”, istakao je Vučić.

Primetio je da je svima neprijatno da govore o tome i da beže od te teme, ćute o tome, jer srpski narod, koji je dobar, ne bi da se svađa.

„I ja kažem da je u redu. Nijednu lošu reč nećemo reći ni o kome drugom. Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv. Štitićemo svoj narod”, poručio je Vučić.

Preneo je i da je sagovornicima, na sastanku sa načelnicima zapadnokrajiških opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio da zna kroz kakve je muke i patnje je prošao srpski narod.

Naročito se, kaže, to odnosi na period od 1995. godine naovamo,i podsetio koliko je dece izgubljeno na Petrovačkoj cesti, ne znajući šta će biti sutra.

„Mi nemamo gde, moramo da budemo tu gde smo vekovima živeli, da promenimo ponašanje. Moramo da budemo jedinstveni. Da čuvamo jedni druge, da budemo jedni uz druge i da razumemo jedni druge”, istakao je Vučić.

Podsetio je na ono što je prethodilo 1995. godini - svađe u Srbiji, slaba ekonomija, slaba Srbija u svakom pogledu, sukob Srbije sa rukovodstvom RS, gde je Srbija Srpskoj uvodila sankcije, uz trvenja unutar same RS...

„Mislite da to drugi nisu videli? I, platili smo najvišu moguću cenu time što su Srbi iz opština gde su uvek živeli proterani”, istakao je on. Vučić je dodao da moramo da naučimo lekciju, da ne smemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije.

„Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život dece, za 57 mališana iz vrtića 'Majka hrabrost', za one koji tek treba da dođu...”, rekao je Vučić i dodao da svoje greške treba da sagledamo, a lako ćemo onda videti šta su drugi prema nama radili.

On je naveo da ono što će građani osetiti je ono što je danas urađeno i rekao da je Drvaru već uplaćeno milion evra. Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za crkvu.

„Želimo kapelu i veliki krst baš na Petrovackoj cesti, gde nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obeležimo mesto stradanja”, rekao je Vučić.

On je istakao i da nije ovde dolazio sve dok nije imao šta da ponudi, a da Srbija sada može da izdvoji i pomogne svom narodu i najavio da će do kraja godine jedna kompanija iz Srbije otvoriti ovde pogon i zaposliti 100 ljudi, jer bez toga nema opstanka.

Dodao je da je uplaćeno 75. 000 evra da bi se isplatila zaostala davanja za obaveze prema porodiljama i majkama troje i više dece.

„Živimo u različitim drzavama, ali smo istog roda i iste vere i zato ćemo da se pomažemo i budemo jedni uz druge. Srbi odavde su uvek voleli Beograd i Srbiju više od svega. Mi isto toliko volimo Drvar, Grahovo, Petrovac, Banjaluku...” rekao je Vučić dodajući da to niko ne može da nam zabrani, i da ništa ružno nije rekao o drugima.

„Mi moramo da brinemo jedni o drugima, fabrika ne smeta nikome”, ukazao je predsednik napominjući da samo radom i borbom mozemo da postignemo bolje za nas narod. Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske proslosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je posetio, a koja će biti obnovljena. Kaže da je tamo bio pre 41 godinu.

„Taj čovek je dao život za slobodu i ideale u koje je verovao, to je Srbin kojim možemo da se ponosimo. Zato je sa mnom došao moj sin Danilo i nosi Principovu majicu. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo”, poručio je Vučić dodajući da terorista nije mogao biti čovek koji je hteo slobodu.

Dodao je da će da primi sve udarce na sebe.

„Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona, ni iz Beča. jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvek borili”, rekao je Vučić.

Važno je, rekao je Vučić, da gledamo u budućnost, da razvijamo ove krajeve. „Ovo je početak pomoći, dođite opet, vrata u Srbiji su vam otvorena sva i dobićete svu pomoć i podršku”, poručio je predsednik Srbije.

Rekao je i da sa Miloradom Dodikom od ranije ima dogovor da nikad RS ne ide protiv Srbije, niti Srbija protiv RS. Kaže i da je ponosan što Srbija i RS nemaju problem s tim što neko hoće da nam promeni istoriju, da nam ne dozvoli odavanje počasti u nekadašnjim koncentracionim logorima..

„Znate zašto? Zahvljajući njegovoj inicijativi o zajedničkom Memorijalnom centru gde možemo da učimo decu šta je bilo u Jasenovcu, da se toga ne stidimo i ne prećutkujemo i da znamo da tak nešto nikad ne sme da se ponovi. Sve dane obeležavamo zajednički - od godišnjice NATO agresije, preko Jasenovca, Jadovna, sve teške dane zajednički obeležavamo. Tako ćemo i muke Drvarčana i drugih koji nisu u RS ili Srbiji”, poručio je Vučić.

Pripadamo istom narodu, nikakvo zlo nismo drugima učinili, kaže Vučić.

„Ali, nemojte da nam branite da volimo svoj srpski narod, Srbiju i RS,to je nešto čime se ponosimo. Pomagaće Srbija, pomogla je danas, pomoći će i više. Ovo nije mali novac, videćete rezultate”, rekao je on.

Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmejane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im deca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime.

Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Branka Ćopića: „Kolona tamna i nema bdije nad gradom koga više nema...” - navodeći da je time 1945. godine tada mladi Ćopić opisao deo duge istorije stradanja Drvara.

Akademija je počela intomniranjem himni Srbije i RS, a Dan sećanja treći put je organizovao centar za nestala lica.

Vučiću je domaćin bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a u delegaciji iz Beograda su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Njoj su prisustvovali nacelnici zapadnokrajiških opština - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanici u parlamentu BiH i delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

U poseti Drvaru su i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirihc, poslanik u Predstavničkom Domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, a tu je i načelnica opštine Drvar Dušica Runić, prenosi Tanjug.

Dodik: Vučić prvi predsednik Srbije koji je došao u Drvar

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi šef srpske države, predsednik, kralj ili knez, koji je ikada došao u Drvar.

Obraćajući se mnogobrojnim građanima koji su se u Drvaru okupili da bi prisustvovali Svečanoj akademiji Dana sećanja na srpske žrtve sa tog područja, Dodik je istakao da je ovo važan dan za sve Srbe ovog kraja, ne samo istorijski i zbog događaja 1995. godine, već zato što je danas, na ovaj dan, u Drvar došao predsednik Srbije.

Dodik je poručio da, iako Drvar i još tri opštije Krajine sada pripadaju Federaciji BiH, Repubika Srpska i Srbija će uvek biti s narodom koji na tom prostoru živi.

Istakao je da velika pomoć koju Republika Srpska prima od predsednika Vučića i njegovog tima, za srpske opštine u BiH, ali da je više od tog novca poruka to što je srpski predsednik danas u Drvaru.

„Nismo ovde danas došli da vam pošaljemo poruku da ovde ostanete, jer vi to i želite, nego da vam kažemo da smo s vama i da ćemo biti s vama u budućim danima”, kazao je Dodik.

Podsetio se svog boravka u Drvaru davnih godina, rekavši da tu svoju posetu pamti po tome što je sve bilo tužno, a ljudi pogureni, s tugom u očima i spuštenim glavama.

„Ovaj narod je cstan i pošten i zato treba da bude uzdignute glave, jer se časno borio i za Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac. To je nekada bila teritorija Republike Srpske, ali je onda hrvatski armada očistila od naroda ovaj prostor”, rekao je Dodik.

Zovom ovog naroda, kazao je Dodik, „motivisani smo bili da Vučić i ja dođemo danas ovde i kažemo vam da osećamo pripadnost ovom ovom narodu”.

„Te 1998. godine, sećam se, bilo je jako tužno, sve je bilo porušeno, prazno, sa tek nekoliko stotina Srba, ali sa svima vama ovde danas je sve to drugačije. Danas imamo mnogo poslova koje treba da uradimo. O tome smo razgovarali sa nadležnima ovdašnjih opština. Predsednik Vučić će u kontinuitetu nastaviti da se bavi tim i pitanjima da nam pomogne”, rekao je Dodik.

Poručio je da Srbi sa ovog područja treba da znaju da Republika Srpska zajedno sa Srbijom stoji iza Drvara, Glamoča Petroca i Grahova. Nije lako, primetio je, to što se nalazite u kantonu Federacije BiH.

„Ali, ne zaboravite ovo je vaš grunt, ovo je naša zemlja a vlast se može menjati”, poručio je, uz zahvalnost svima koji su se okupili u Drvaru. Dodik je rekao i da je zapanjen saznanjem koliko predsednik Vučić zna o ovom kraju, koliko, kako je kazao, detalja, koliko je upućen o svemu.

„A ja sam mislio da znam sve o ovom prostoru. Nije tako i zato sam fasciiran”, rekao je Dodik, koji je svoje obraćanje završio sa:”Neka živi Republika Srpska i Srbija, kao i srpski narod gde god da je”.

 

Komentari3
29e30
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Анка
Моје велико поштовање за господина Вучића! Срби никад бољег нису имали. Зато га сви и нападају. СССС
Брано
Амире,неразумијем се у политику,али осјећам да се ти разумијеш,и мислим да си у праву са твојим коментаром и твојим приједлогом.Па видићемо како ће даље кренути.
Amir Čamdžić
Većinske srpske opštine u Federaciji BiH (Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac) treba da se udruže u savez srpskih opština u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi u Federaciji BiH sa tendencijom daljeg jačanja političke autonomije tih opštine i kao dobar politički adut na strani srpske nacionalne politike u daljim mogućim dogovorima o rasporedu teritorija.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja