ponedeljak, 11.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55
NEOBIČNA ZANIMANjA: BOSTANDžIJE

Rekorderi sočnog ploda

Porodica Blanuša iz Ašanje gaji lubenice na 100 hektara i po sezoni proizvede 3.500 tona čime su stekli titulu najvećeg proizvođača u ovom delu Evrope
Autor: Andrijana Cvetićaninnedelja, 25.08.2019. u 11:00
(Фотографије: Макси)

Kada je krajem devedesetih godina krenuo na odsluženje vojnog roka Goran Blanuša (42) ostavio je ocu Bošku obavezu da brine o lubenicama zasađenim na jednom i po hektaru. Stariji Blanuša nije bio oduševljen.

Ni otac, ni sin nisu ni pretpostavljali da će dve decenije kasnije postati rekorderi! Skromna i vredna lička porodica, koja je posle Drugog svetskog rata novu adresu našla u selu Ašanja, u Donjem Sremu, danas na 100 hektara svake godine seje i ubira lubenice. Proizvodnja po sezoni dostigne 3.500 tona!

Sedam vrsta, plus dinje

Po ovim rezultatima najveći su proizvođač lubenica u Jugoistočnoj Evropi.

Goran objašnjava da gaje sedam vrsta: od onih običnih, do besemenih lubenica, sa zelenom korom i žutim „srcem”, sa žutom korom i crvenim srcem , sa narandžastim „srcem”.... Od pre neku godinu počeli su da gaje dve vrste dinja: kraljevsku i limun-dinju.

– U ovom selu nije se pre toliko sadio bostan. Više u Karlovčiću, Deču. Kad gajiš lubenice o svemu odlučuješ samostalno i to me je privuklo. Odluke i na njivi i tokom proizvodnje – donosiš momentalno. Moraš sam da odlučiš šta ćeš da radiš ako je loša cena, a tebi rod stigao. Ili, kad grad ubije zasad – da li sa rasađuje ponovo – priča nam Goran dok veštim potezom na jednoj od oranica u blizini Save i Obedske bare rukom raspolućuje zreo plod i nudi da probamo crveno srce.

Priznaje da je vremenom naučio cake koje na početku nije znao iako je po struci poljoprivredni tehničar. Impozantne brojke još više zbunjuju kada se čuje da najveći deo posla završavaju isključivo članovi porodice: uz Gorana su otac Boško i majka Ljubica, dok je supruga Magdalena posvećena sinovima, sedmogodišnjem Petru i dvoipogodišnjem Lazaru.

U jeku sezone, kao ovih dana, kada je vrhunac berbe, moraju da angažuju sezonske radnike. Ali, zato, najveći deo posla od februara, marta kada počnu da spremaju seme u plasteniku za budući rasad, sve prolazi kroz ruke Blanuša. Tokom aprila rasad se sadi na njive. Sledi borba sa korovom, prati se sistem navodnjavanja, kap po kap, dok početak berbe najviše zavisi od vremenskih uslova.

Uz sve inovacije u poljoprivredi 21. veka za biljku koju jedni svrstavaju u povrće jer potiče iz reda tikvi, a drugi u voće zbog šećera i načina upotrebe u sirovom stanju, još uvek nije konstruisana mehanizacija.

– Uobičajeni period za berbu je 25. jun. Ove godine smo krenuli tek 1. jula. Prošla godina je bila ekstremno rana jer je berba počela 12. juna. Zadnja tura je bila 6. novembra. Sad vi izračunajte koliko je to dana neprestanog rada –priča Goran.

Na godišnji odmor tek u januaru

Najveći deo, 90 odsto lubenica plasira na domaće tržište, više od deset godina je najveći snabdevač domaćeg maloprodajnog lanca prodavnica. Samo 10 odsto lubenica iz Srema izvoze u Dansku.

Magdalena, Goranova supruga, otkriva da se u njihovoj kući prva lubenica raseče i pojede nekoliko dana pre nego što prvi šleper krene ka kupcima.

– Mi ih volimo dok još nisu mnogo slatke. Deca obožavaju da ih jedu i ne spremamo nikakva slatka, kolače. Samo lubenicu kao lubenicu – kaže uz osmeh i dodaje da onaj ko gaji lubenicu može da zaboravi letovanje, odmor:

– Zato mi na odmor idemo u januaru. I čim se vratimo kreće novi ciklus.

Mit o muškom i ženskom plodu

Potrebno je oko mesec dana da se plod razvije od veličine ljudske pesnice ili ovećeg jajeta do lubenice od 13, 14 kilograma. Da li je lubenica zrela berači prepoznaju najpre po peteljci.

– Kada je skroz uz biljku, sužava se ka kraju onda nema greške – ta je slatka, sočna i crvena – objašnjava Goran Blanuša.

Na njivi ima još znakova zrelosti: zelena ne može da se otkine sa vreže. Lubenica se tu ne razlikuje od drugog voća, na primer jabuke, kruške koje same po zrenju otpadaju sa grana. Goran kaže i kako samo stručnjak može zrelost i slast da utvrdi po boji kore, otvorenim šarama... Treba da ima oko za to. Žutonarandžasta boja na delu kore koja je bila na zemlji ukazuje da je lubenica spremna za sečenje.

Na pitanje o podeli na muške i ženske Goran se smeje i otkriva da je to urbani mit. – Besemene lubenice su sve ženske. Ne mogu da rastu bez oprašivača, a ove obične su većinom muške, tek po koja se potrefi da je ženska i to je retkost. To se može videti na onom mestu gde je bio cvet – krug bude veliki i širok.

Seoba na druge njive

Da bi bostan zasejali na impozantnoj površini od 100 hektara, Blanuše moraju da uzimaju zemlju u zakup. Ova biljka je specifična: ne uspeva ako se dva puta zaredom seje na istoj parceli. Najbolje prinose dobijaju kad je zasade posle uljane repice, a na njivi nakon bostana najbolje uspeva, na primer, pšenica.


Komentari0
3c173
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja