petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 17.08.2019. u 21:55 Dejan Spalović
JOŠ JEDNA ZEMLjA POVLAČI PRIZNANjE „KOSOVA”

Priština neće moći u UN ni kao posmatrač

Ako broj priznanja padne ispod 93, odnosno polovine članica UN, Kosovo neće moći da uđe u Generalnu skupštinu ni na način kao što je učinila Palestina, kaže Predrag Rajić
Д. Стојановић

Polako se kruni „samostalnost” južne srpske pokrajine, jer je šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio da će sledeće nedelje saopštiti ime 15. države koja je povukla odluku o priznanju takozvane nezavisnosti Kosova. Na ovaj način će broj država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pasti ispod 100 članica Ujedinjenih nacija. Svega nekoliko dana posle preporuka država Kvinte da Beograd prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja Kosova i da Priština ukine takse od 100 odsto, srpska diplomatija je nastavila da brani državne i nacionalne interese. Ivica Dačić navodi da ima još zemalja koje će povući priznanje.

„Predsednik Vučić mi je rekao da ove nedelje ne radimo ništa na tome da ne bi ispalo da se inatimo ili da to radimo zbog Kvinte. Mi imamo kontinuiranu aktivnost sa zemljama koje su priznale Kosovo ili nemaju jasan stav oko Kosova i krenuli smo od spiska koje su vlasti u Prištini dale o 116 zemalja koje priznaju Kosovo. Mi smo demontirali taj spisak i tih zemalja je ispod sto. Postoji 14 zemalja koje su povukle priznanje”, rekao je Dačić.

Sledeće nedelje reći ću koja je 15. država koja će povući priznanje Kosova, kazao je Dačić za RTS, prenosi Tanjug. „Ta država je poslala notu Kosovu. Oni stalno govore da lažemo, kako je to naša propaganda, a sada odjednom to postaje zahtev. To boli zato što su mislili da je to završen proces. Taj proces nije završen. Pitanje povlačenja priznanja je rezultat toga da smo mi vratili pitanje KiM za pregovarački sto. Od 2012. je 20 i nešto zemalja priznalo Kosovo. Pa kako to nije smetalo dijalogu? Kako to ne smeta kada Madagaskar prizna Kosovo, a smeta kada povuče priznanje”, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da najjače zemlje lobiraju za nezavisnost Kosova. „A mala Srbija sad njima predstavlja problem kao da smo mi jači od tih zemalja. Sve te zemlje shvataju da to pitanje nije rešeno. Sve te zemlje koje su povukle odluku o priznavanju i daju prednost dijalogu”, naveo je Dačić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za „Politiku” kaže da niko ne može od Srbije da zahteva da prestane da u skladu sa međunarodnim pravom brani svoje državne i nacionalne interese. Podseća da smo suverena zemlja i da ćemo nastaviti da se tako i ponašamo.

„Najblaže rečeno, neumesno je to što neko pokušava da podeli teret krivice za zastoj u dijalogu između Prištine, koja sistematski krši međunarodno pravo i međunarodne sporazume, i Beograda, koji upravo insistira na poštovanju prava. Naša jedina krivica je to što ne delimo stav dela međunarodne zajednice koji je pohitao da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali taj stav ne deli ni veći deo čovečanstva. Nije ovo poslednji put da se u retorskim vežbama iz diplomatskih krugova apeluje na ’obe strane’ kao sukrivce za nešto, iako je jasno da mi nismo krivi ni za šta”, ističe Đurić.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, za naš list ističe da iz saopštenja Kvinte može da se vidi nemoć zvaničnih predstavnika pet država da primoraju Albance da zaustave svoje nelegalno i anticivilizacijsko delovanje, kao što je uvođenje taksa na robu iz centralne Srbije i iz BiH. Kada već ne žele da iskoriste sve instrumente koji im stoje na raspolaganju da bi ih na tako nešto primorali, oni na svaki način pokušavaju da pronađu krivca i u Beogradu i da izjednače krivicu.

„Njihov problem je što se Beograd apsolutno ničim nije ogrešio o međunarodno pravo i nije naseo na provokaciju Prištine. U vladama država Kvinte nisu imali zašto da nas optuže i sada su pokušali na silu da izmisle neki razlog koji tobož podriva dijalog sa Prištinom samo da bi izjednačili one koji krše pravo, a to su albanske vlasti u Prištini i Beograd, koji je žrtva kršenja tog prava.

Formulacija da se Beograd uzdrži od lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti KiM nikada ranije nije bila na dnevnom redu i ona je usiljeno iskonstruisana kako bi se i Beograd za nešto mogao optužiti, iako to što srpske vlasti rade nigde nije zabranjeno. A niko nije zamerao Americi i Turskoj što su 2008. i 2009. godine lobirali za priznavanje nezavisnosti KiM, a to više ne rade nijedna od ove dve zemlje, iz svojih razloga”, kaže Rajić.

Osvrćući se na taj period Predrag Rajić kaže da je tada srpska diplomatija bila pasivna i da je to trajalo do promene vlasti do 2012. godine. Od tada, kao ističe, počinjemo da radimo ozbiljno na povlačenju priznanja širom sveta i imamo jako dobre rezultate, koji smetaju svim sponzorima nezavisnog Kosova, kaže Rajić koji smatra da je veoma važno što će broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod 100, kao i da je ključno da taj broj bude manji od 93, jer bi to diplomatski vezalo ruke Prištini. Ako ih budemo oborili ispod pola država koje su članice UN moći ćemo da uspešno sprečavamo bilo kakav pokušaj Prištine da uđe u Generalnu skupštinu UN makar kao posmatrač.

„Postoje dve mogućnosti, kada neki entitet proglasi nezavisnost i da bi bio međunarodno priznat od Saveta bezbednosti UN potrebna je saglasnost svih pet stalnih članica, a tamo su Rusija i Kina koje imaju pravo veta, ne priznaju nezavisnost Kosova i oni nikako ne mogu da uđu u UN. Postoji i alternativni put, koji je iskoristila Palestina a to je kada ih prizna više od pola država članica, Skupština UN može da donese rezoluciju i da postanete država posmatrač.

„Sada se vidi koliko diplomatija Vuka Jeremića i Borisa Tadića nije bila aktivna jer je neverovatno da smo u njihovom mandatu imali da je više od 100 država priznalo nezavisnost KiM, a nijednu koja je povukla nezavisnost. A sada imamo 15. državu koja u mandatu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića povlači nezavisnost i to su činjenice koje treba naglasiti”, zaključuje Predrag Rajić.Antrfile

Haradinaj otvoreno ponižava EU, čak i SAD

Predrag Rajić, na pitanje kako će Kvinta reagovati na to što je Beograd nastavio da štiti svoje nacionalne interese i da li će odustati od toga da pritisne Prištinu da ukine takse, kaže da je to najverovatniji scenario. „Vrlo je moguće da će to biti posledica jer pokazalo se da su albanske vlasti i pre svega premijer privremenih kosovskih institucija u ostavci Ramuš Haradinaj ponižavale otvoreno Evropsku uniju, čak i Ameriku. Podsetiću da je Majk Pomepo kao šef diplomatije lično zamolio Hašima Tačija prilikom njegove službene posete Vašingtonu da se takse ukinu, a do toga do danas nije došlo. Setite se i pisma Metju Palmera koji je takođe to tražio. Sada dolazimo u paradoksalnu situaciju da glavni sponzor te nezavisnosti nema više ključni uticaj na delovanje tamošnjih struktura”, kaže Rajić i dodaje da je do toga došlo zato što u Vašingtonu postoji nejedinstvo.Antrfile

Poziv Mogerinijeve uz pismeno protivljenje Španije

Odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini na sastanak ministara zemalja kandidata za članstvo u EU pozvala je predstavnike Prištine, što nije praksa. „Svaki put kada neko predsedava EU, a sada je to Finska, organizuje se sastanak ministara spoljnih poslova koji zakazuje visoka predstavnica i pozivaju se ministri kandidata za članstvo. I sada prvi put, iako to od nje niko nije tražio, i to poslednji put u svom mandatu, kao da želi da ostavi neki legat Borelu.

Nije Finska kriva, Mogerinijeva je odlučila da pozove partnere EU na zapadnom Balkanu. To je urađeno samo da bi Kosovo moglo da bude prisutno”, istakao je Ivica Dačić koji je upitao po čemu je Kosovo zaslužilo poziv. Na tom sastanku, navodi, neće biti državnih obeležja, već samo ime i prezime. „Konsultovaću se sa Vučićem, jer svaku odluku iz domena spoljne politike moramo dobro da porazmislimo. Koliko bi se nama isplatilo da ne idemo. Ispalo bio da nas optužuju da ne želimo dijalog, nastavak dijaloga. Najverovatnije će se ići na sastanak. Mogerinijeva je to uradila uz pismeno protivljenje Španije”, rekao je Dačić.Antrfile

Brnabićeva: Dijalog čim ukinu takse

Priznanje Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema. „Srbija neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi. U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni povodom tog pitanja. Ali da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije – to nije prihvatljivo, a ni fer rešenje”, kaže Ana Brnabić za Tanjug.

Dodaje, međutim, da Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje, dodala je premijerka, komentarišući predloge koji se mogu čuti u poslednje vreme o tome da bi Srbiji za priznanje trebalo ponuditi više od članstva u EU. „Treba se vratiti na polje međunarodnog prava i pravde”, poručuje Brnabićeva i naglašava da bi evropske integracije trebalo da zavise od drugih standarda, a ne političke odluke koja ima veze sa KiM. Ističe, međutim, da smo u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja, i da ne vidi razlog za optimizam ni kad je reč o nastavku dijaloga, koji je prekinut nakon što je Priština uvela takse. „Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i mi smo spremni da nastavimo dijalog”, kaže Brnabićeva.

Upozorava i da zamrznuti konflikt – zamrznuta nestabilnost, nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, ali ni svim građanima Srbije, kao i da nije dobra za celokupan ekonomski napredak države. Premijerka, međutim, navodi da je Beograd prethodnih godina postigao neverovatan i neočekivan uspeh. „Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje”, navela je Ana Brnabić, koja kritikuje bivše vlasti što od 2008. nisu uradile ništa da bi zaštitile Ustav Srbije, kao i odluku tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova posle koje je usledilo po Beograd loše mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije suprotna međunarodnom pravu, ali i pristanak da se kosovsko pitanje izmesti iz UN u EU. Antrfile

Most Ljubovija–Bratunac pitanje nad pitanjima

Kao najurgentnije sporove koje bi Srbija trebalo da reši sa svojim susedima, Ana Brnabić izdvaja pitanje granica sa Hrvatskom i BiH, ali i most Ljubovija–Bratunac. „Ako me pitate šta je prioritetno, odnosno pitanje nad pitanjima, to je onda taj most, jer mi je neverovatno da građani koji žive tamo ustanu ujutru, vide most, ali ne mogu da pređu nego moraju da idu na druge granične prelaze”, navela je premijerka.

Podseća da postoji jasan dogovor da će Srbija isfinansirati most, Republika Srpska pristupne prelaze, a BiH granične prelaze i da će dati dozvolu za njihovo otvaranje, što se nije dogodilo. Nada se da će u BiH uskoro biti formiran Savet ministara i da će se raditi na rešavanju tog pitanja. Kad je reč o granicama, Brnabićeva podseća da su formirane komisije koje se bave tim pitanjem, ali ocenjuje da u ovom trenutku nije pravo vreme da se sa tim nastavi, jer vlast u BiH nije formirana, a u Hrvatskoj „to nije oportuno zbog njihove pripreme za kampanju”.

 

Komеntari21
063b3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sonja Radulovic
I g-dine I.Dacicu, koja je to zemlja povukla priznanje "kosove"? 16.08.'19 ste najavili da cete nam to OVE nedelje reci!
deda Milan
Možda bratska Hrvatska
Srdjan Loncar
Onima iz Qvinte pokazite Trumpov govor u UN 2017, gde je najavio njegove principe za novu spoljnu politiku US. Govor ima osnovu tezu "JAKIH SUVERENIH NACIJA", koje saradjuju na "BAZI UZAJAMNOG RESPEKTA". Rekao je da US nece osvajati teritorije niti ce nametati svoj nacin zivota. OTIMANJE KIM-a i okupacija Iraka, koja je usledila, se nikad ne bi desili pod Tramp administracijom. Ponizavajuce je traziti od SR da prestane sa trazenjem da drzave, koje su bez slobodne volje priznale laznu Alb. drzavu
Felipe
Na nasu zalost sve to ne pije vodu. Uskoro cemo cuti kako tzv Kosovo pod pritiskom zapada "u cilju normalizacije odnosa i regionalne saradnje" ukida unilateralne sankcije a za uzvrat Srbija se obavezuje da prestaje sa lobiranjem na polju povlacenja nezavisnosti lazne drzave. I naravno, to ce biti proglaseno velikom pobedom nase diplomatije. Jedan klasicni modus vivendi po principu "da se vlasi ne dosete".
Katarina R.
Zasto bi mi vezivali diplomatsku aktivnost oko povlacenja priznanja Kosova sa povlacenjem taksi , ako je ta aktivnost STVARNO plodonosna?! Jednostavno neka ostanu takse , necemo propasti . Cini mi se da to vise potenciraju nasi politicari da bi opravdali diplomatski poraz.Nije nam takse uvela Kina ili Amerika nego jedna minijaturna vestacka drzava.
Felipe
Izraz "ne pije vodu" se koristi kao metafora za nesto sto nece zaziveti posto sva ziva bica na ovaj ili onaj nacin piju vodu. Ako ne piju vodu, znaci da nisu ziva. Zemlje zapada imaju dosta nacina da nas nateraju na poslusnost (odricanje od zastite sopstvenih interesa) i veliko je cudo da ih nisu ranije upotrebili. Slazem se da sve ono sto je postigao Dacic nece jos dugo "drzati vodu" i mozemo ocekivati skoro ukidanje siptarskih sankcija u zamenu za prekid nase diplomatske inicijative.
Prikaži još odgovora
Veslac
Mogu da budu posmatraci Ujedinjenih nacija sa klupice preko puta njihove zgrade ili iz baste obliznjeg kafica.
dejan
Zasto bi mi prestajali da lobiramo za povlacenje priznanja zbog kvinte,pa nasa drzava je u pitanju a ne njihovaa da im teramo inat.A sto st tice taksi to ne moze imati znak jednakosti u vezi nase teritorije.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja