ponedeljak, 13.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 05.08.2019. u 12:52 Aleksandra Mijalković
KULINARSKI ZAPIS

Mit o mesnom naresku

Nekadašnje jelo za siromašne, i one „na terenu”, odnedavno se pojavilo na jelovnicima poznatih svetskih restorana
(Фото Викимедија)

Odsluženje vojnog roka, boravak u letnjem kampu, radne akcije, školske užine... za mnoge pripadnike starijih generacija bile su prva prilika da se upoznaju sa mesnim nareskom. Bio je to jedan od najprezrenijih, a istovremeno i najpopularnijih oblika industrijske hrane. Prerađevina smeštena u malu okruglastu konzervu, kasnije u aluminijumsku ambalažu koja se nešto lakše otvara, sadržala je ostatke goveđeg, svinjskog, pilećeg i, ređe, ćurećeg mesa, dobro začinjene i „oplemenjene” pojačivačima ukusa, emulgatorima...

Mesni narezak je bio jeftin, u ponudi čak i u najmanjim provincijskim i seoskim radnjama, mogao se čuvati mesecima, čak godinama, nositi sa sobom u ruksaku po vozovima, brodovima i planinskim vrletima...

Iskusnim domaćicama sa plićim kućnim budžetom veći je izazov bio kako od mesnog nareska napraviti ozbiljno jelo. Neke su ga tranžirale na tanke šnicle i pohovale, druge samlele i koristile za musaku, punjene paprike ili „špagete bolonjeze”, posute sitnim sirom i peršunom, a mogao se staviti umesto šunke ili salame u sendvič ili iseći na kockice i dodati salati, kao obrok. Obilje mogućnosti!

Nezdrav, ali popularan

Nutricionisti su i tada upozoravali da je ovo veoma nezdrava hrana, sa dosta soli i hemikalija, proizvođači su tvrdili da mesni narezak nije ništa gori od ostalih mesnih prerađevina, a potrošači su se delili na one koji ga obožavaju i one koji ga ne bi okusili pa makar skapavali od gladi.

Istraživanja su pokazala da se i danas na području bivše Jugoslavije mesni narezak najviše kupuje u letnjim mesecima, zato što je zgodan za izlete i putovanja, što ljude mrzi da kuvaju po vrućini, i što se tad obavlja najveći broj građevinskih i poljoprivrednih radova – a „fizikalci” su dokazano najveći potrošači ovog proizvoda.

Takođe je utvrđeno da je mesni narezak redovno na jelovniku više od trećine stanovništva; da ga radije jedu muškarci nego žene, da su najpopularnija pakovanja od 100 i 150 grama, dok najslabije idu ona od pola kilograma; da se češće kupuje u bakalnicama nego u supermarketima, i da su u Srbiji najtraženiji oni od svinjskog mesa (iznad 53,6 odsto), a recimo u BiH od govedine i piletine. Najznačajniji kupci su vojska, policija, bolnice i druge javne ustanove koje mesni narezak nabavljaju preko tendera.

Zanimljivo je da domaća mesna industrija, odnosno firme koje proizvode mesni narezak, a u Srbiji ih ima nekoliko, poslednjih godina beleže rast izvoza ovog proizvoda na svetsko, a posebno na tržište Evropske unije.

Od američke vojske do otmene klijentele

Objašnjenje je možda u novom gastronomskom trendu, koji su zapazili i svetski mediji, da se i u elitnim restoranima koriste jela sa mesnim nareskom. Kako je nedavno objavio „Tajm magazin”, ova namirnica, koju su izmislili američki proizvođači kako bi za vreme Drugog svetskom rata snabdevali „nekvarljivom” hranom svoje trupe u Guamu, Japanu, na Filipinima i u Južnoj Koreji (i u kasnijim ratovima je mesni narezak uredno „pratio” vojsku SAD na njenim pohodima po svetu), odnedavno se pojavila i na jelovnicima uglednih kulinara. Nekadašnje „jelo za siromašne”, piše „Tajm”, sad se nudi i bogatoj, izbirljivoj klijenteli poznatih njujorških lokala.

Naravno, ne onako jednostavno istreseno na tanjir iz konzerve. Dodaju se tu fini začini i prelivi, dinsta u sosu, meša sa povrćem i žitaricama...

Mesni narezak se prvo proširio po Aziji – lokalno stanovništvo ga je brzo prihvatilo i uklopilo u nacionalnu kuhinju tamo odakle su se povukli američki vojnici, a ostale neke njihove navike. Korejci su počeli da ga jedu sa kimčijem (kiselim kupusom) i pirinčem, stanovnici pacifičkih ostrva da ga prže sa jajima ili povrćem (tako je nastao sad već tradicionalni „musubi”), da ga dodaju u krompir-salatu, da ga umesto ribe uvijaju u rolnice od algi („kimbap”) ili mešaju sa prženim pirinčem.

Ravi Kapur, šef kuhinje čuvenog „Liholiho” jaht kluba u San Francisku, priznaje da je kao dete često i sa zadovoljstvom kod kuće jeo mesni narezak, i nije znao koliko je on „na lošem glasu” sve dok nije napustio rodni grad na Havajima. Odskora je rešio da ga stavi na svoj meni.

„Nije to najomiljenije, niti najvažnije jelo koje nudim, ali, eto, poželeo sam da ga ipak imam u ponudi, da me podseća na dom i detinjstvo”, rekao je Kapur novinaru „Tajma”.

Komentari8
d5810
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

артиљерац
@ Boris Жив био.
Козјера
Некад је месни нарезак био одличан мамац за мрену. У то време је садржао у себи месо, па се лепо држао на удици. Сад спада с удице... Иначе, обожавао сам да га једем као дете.
Spam
Originalno Americkog ime mesnog nareka je Spam a po njemu se i zove nezeljena email posta a masovno slanje takve poste - spaming.
Nikola Popović
Suprotno od spam pošte se zove ham (šunka), ali ne znam koliko se upotrebljava van tehničkog žargona.
SPAM dopuna...
SPAM je skraćenica od SPICED HAM, a poželjan je ko neželjena pošta :)
Boris
Vrijedi upravo kolika mu je i cijena.
Boris
@артиљерац Hvala na odgovoru. Iz Banjaluke sam. Cijena ovde je otprilike ista, ali kilogram kvalitetnog mesa kod seljaka je blago skuplji, a kvalitet je neuporediv...
артиљерац
Не знам одакле сте,а није ни битно.Али у Београду месни нарезак није баш ни јефтин.Најјефтинији који сам видео био је 69 дин конзерва од 150 гр.То му дође 460 дин килограм.Скоро 4 евра. Понављам,то је најјефтинији који сам видео.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja