subota, 23.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 22.07.2019. u 11:05 Branko Pejović

Ploveći karneval na penušavoj Drini

Podno brane u Perućcu, na startu regate koja neguje tradiciju drinskih splavara, okupilo se oko 25.000 posetilaca i bezmalo 2.000 plovila
Фото С. Јовичић

Pe­ru­ćac – Ne zo­vu bez raz­lo­ga „Drin­sku re­ga­tu” u Pe­ruć­cu naj­ma­sov­ni­jom na­šom žur­kom na vo­di, na­rod­nim kar­ne­va­lom na Dri­ni. Ju­če je ova za­bav­no-tu­ri­stič­ka ma­ni­fe­sta­ci­ja, ko­ja već 26 go­di­na ne­gu­je tra­di­ci­ju drin­skih spla­va­ra, po­no­vo oku­pi­la ve­li­ki broj uče­sni­ka s ko­je­ka­kvim čam­ci­ma i spla­vo­vi­ma, po pro­ce­ni or­ga­ni­za­to­ra mo­žda i re­kord­nih oko 25.000 lju­di u bez­ma­lo 2.000 plo­vi­la. 

Pri­spe­lo je i sta­ro i mla­do iz­da­le­ka da uži­va u za­bav­nom spu­stu Dri­nom od Pe­ruć­ca do Ro­ga­či­ce, u ve­se­loj plo­vid­bi ko­ja tra­je tri i po sa­ta. 

Duž de­sne oba­le Dri­ne, pod­no bra­ne hi­dro­e­lek­tra­ne u Pe­ruć­cu, uoči star­ta re­ga­te bi­lo je kao u ko­tlu. Vreo dan, a na ne­ve­li­kom pro­sto­ru ti­ska­la se ma­sa lju­di po­red plo­vi­la. Ne­ki su i pre po­la­ska pot­pa­li­li ro­šti­lje na čam­ci­ma, otvo­ri­li kon­zer­ve s pi­vom. Od­je­ku­je gla­sna mu­zi­ka, ras­po­lo­že­nje na ni­vou, svi do­šli da se do­bro za­ba­ve. A Dri­na je je­di­ni lek za tu vre­li­nu, osve­ža­va čim se niz nju u po­vor­ci kre­ne.

Da ni­je ra­no za do­ru­čak s ro­šti­lja pi­ta­mo jed­nu ve­se­lu eki­pu ko­ja se sat pre star­ta do­hva­ti­la će­va­pa is­pe­če­nih na plo­vi­lu. 

– Ni­je. Mi smo iz Vr­njač­ke Ba­nje, za­pra­vo iz se­la Po­du­nav­ci, kre­nu­li još pre zo­re, po­ve­zli ča­mac i do­šli ov­de u Pe­ru­ćac, pa oglad­ne­li – od­go­va­ra ka­pe­tan tog plo­vi­la Pre­drag Pe­ko Mi­len­ko­vić, do­da­ju­ći da do­la­ze već sed­mu go­di­nu i ov­de uži­va­ju, te da im ro­štilj ra­di to­kom ce­le plo­vid­be.

I na ovoj re­ga­ti bi­lo je ne­ko­li­ko ve­li­kih dr­ve­nih spla­vo­va, da se­ća­ju na tra­di­ci­ju spla­va­ra, a po­ne­ki i ma­nji od dr­ve­ta. Je­dan ta­kav (da­ska „dvo­col­ka”, gu­ma, bu­ri­ći) s ve­li­kim sun­co­bra­nom na sre­di­ni sti­gao je iz Va­lje­va. Po­sa­da ga zo­ve dr­ve­nim „mer­ce­de­som”. 

– Ovo je pro­vod za pam­će­nje. Dri­na je lju­bav ko­ja ne pre­sta­je – re­če nam Va­ljev­ka Ana Jo­va­no­vić iz tog dru­štva, s ko­jim su i ku­mo­vi iz Su­to­mo­ra, otac Mi­lan Ma­tić i nje­go­va 12-go­di­šnja ćer­ka Mi­li­ca. De­voj­či­ca je pr­vi put na re­ga­ti i ka­že da je na Dri­ni lep­še ne­go na mo­ru.

Ogro­man zvuč­nik na jed­nom gu­me­nom čam­cu pri­vla­čio je pa­žnju. „O moj bra­te, se­ćaš li se da­na ko­li­ko smo ob­i­šli ka­fa­na”, ori se s nje­ga pe­sma, ko­ju pe­va­ju i mom­ci Ba­ji­no­ba­šta­ni s tog plo­vi­la. 

– Ova re­ga­ta je naj­ve­ći do­ga­đaj, dan za ko­ji ži­vi ba­ji­no­ba­štan­ski kraj – ka­žu uglas dvo­ji­ca stu­de­na­ta iz tog dru­štva, Mi­lan Ni­ko­lić i Ne­ma­nja Sa­rić. 

Du­gu tra­di­ci­ju uče­šća na re­ga­ti ima i eki­pa iz Uži­ca u čam­cu sa ze­le­nom nad­stre­šni­com (da ih sun­ce ne oša­mu­ti), u ko­joj je i is­ku­sni Sreć­ko Da­co­vić: 

– Tu sam s dru­štvom iz EPS-a, dva­de­se­tak je nas. Uži­va­mo, na čam­cu je i ro­štilj, le­po se i po­pi­je. Na­ša plo­vid­ba tra­je du­že ne­go dru­ge, mi pri­sta­je­mo na dva me­sta uz Dri­nu, i po­pod­ne ova­ko uži­va­mo.

Dok se re­ga­ta­ši gu­ra­ju da pri­đu vo­di, str­plji­vo na obli­žnjem štan­du Iva­na Pa­u­no­vić iz Be­o­gra­da pro­da­je ma­ji­ce s nat­pi­som „Drin­ska re­ga­ta”, srp­ske za­sta­ve, še­ši­re, pla­stič­ne tru­be... 

Ali za še­ši­re uop­šte ne ma­ri vid­no ras­po­lo­že­ni Du­šan Pot­pa­ra, elek­tri­čar iz Som­bo­ra (po­re­klom Plje­va­ljac). On je na ovoj vru­ći­ni gla­vu za­šti­tio šle­mom na ko­me je ve­li­ka cr­ve­na pe­to­kra­ka. Ov­de je s dru­štvom iz Siv­ca, 11. put na ovoj re­ga­ti. 

– Šlem i pe­to­kra­ka, što da ne, ja sam pra­vo­slav­ni ko­mu­ni­sta. Na čam­cu nas je osmo­ro, po­za­ma­šnih, te­ški smo ukup­no 1.156 ki­la. A Dri­na i Pe­ru­ćac su raj na ze­mlji – pri­ča u ša­li i zbi­lji Pot­pa­ra.

Start re­ga­te bio je sat uoči po­dne­va. Sva plo­vi­la, uz odu­še­vlje­nje i pe­smu, kre­nu­la su niz za­pe­nu­ša­nu re­ku. Na je­dan ča­mac sme­stio se i ceo tru­bač­ki or­ke­star. Za­svi­ra­li su „Marš na Dri­nu”, ka­ko i pri­li­či ovoj pre­le­poj re­ci i naj­ma­sov­ni­joj žur­ci na vo­di. 

Komеntari0
dcbfe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja