petak, 25.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 27.06.2019. u 08:48

Sa­mo­zva­ni po­mi­ri­telj

Д. Стојановић

Do pre ne­ki dan či­ni­lo se da je vre­me me­dij­ske upo­tre­be u Sr­bi­ji Vla­di­mi­ra Pa­vi­će­vi­ća i nje­go­ve is­pra­zne re­to­ri­ke ne­po­vrat­no pro­šlo, a on­da se taj po­li­tič­ki kon­ver­tit, sa­da pri­re­pak Đu­ka­no­vi­će­vog DPS-a, po­ja­vio na dve ov­da­šnje te­le­vi­zi­je s man­trom da su za po­gor­ša­nje srp­sko-cr­no­gor­skih od­no­sa kri­ve obe stra­ne. Pri­tom je, iz­be­gav­ši da se iz­ja­sni o vi­še­go­di­šnjem apart­hej­du pre­ma Sr­bi­ma u Cr­noj Go­ri, po­ku­šao da se pred­sta­vi kao spo­na iz­me­đu dve dr­ža­ve, ne­ka­da­šnja „dva oka u gla­vi”, kao me­si­ja za vra­ća­nje sta­re lju­ba­vi iz­me­đu Sr­ba i Cr­no­go­ra­ca.

Pa­vi­će­vi­će­vo je pra­vo da se od­re­đu­je/ne od­re­đu­je pre­ma ne­kom pi­ta­nju i pro­ble­mu, ali je kraj­nje li­ce­mer­no, i za ogrom­nu ve­ći­nu Sr­ba (ma gde bi­li) uvre­dlji­vo, da ih on pod­u­ča­va i „sje­tu­je” šta da či­ne. Pro­sto za­to što Vla­di­mir Pa­vi­će­vić, ni po ide­ja­ma, ni po mi­nu­lom po­li­tič­kom ra­du, ne pred­sta­vlja per­so­nu ko­joj se mo­že ve­ro­va­ti, i od ko­je se mo­že ne­što ve­li­ko a va­lja­no ču­ti. 

Ovaj ne­ka­da­šnji po­sla­nik u par­la­men­tu Sr­bi­je, zbog ne­po­sto­ja­no­sti za­ki­ćen i epi­te­tom „po­li­tič­kog na­jam­ni­ka”, u me­đu­vre­me­nu je od­je­zdio u Cr­nu Go­ru, gde kao li­der mi­nor­ne stran­ke (ni­ma­lo slu­čaj­nog ime­na – „Cr­no­gor­ska”) ve­što iz­be­ga­va oštri­je za­me­ra­nje Đu­ka­no­vi­će­vom re­ži­mu, upr­kos či­nje­ni­ci da je taj du­go­tra­ju­ći re­žim, sa ja­snim obe­lež­ji­ma dik­ta­tu­re, sve okrut­ni­ji pre­ma po­li­tič­kim ne­is­to­mi­šlje­ni­ci­ma, po­seb­no pre­ma ta­mo­šnjim Sr­bi­ma. 

Pa­vi­će­vić sa­ve­tu­je Sr­bi­ji da raz­go­va­ra s Đu­ka­no­vi­ćem, ali isto­vre­me­no iz­be­ga­va da po­sa­ve­tu­je Đu­ka­no­vi­ća da za­u­sta­vi dis­kri­mi­na­ci­ju Sr­ba u Cr­noj Go­ri, iz­ra­že­nu na vi­še na­či­na – od hap­še­nja nji­ho­vih po­sla­ni­ka i dis­kva­li­fi­ka­ci­ja pri za­po­šlja­va­nju, do iz­go­na iz dr­žav­nih slu­žbi i uda­ra na Srp­sku pra­vo­slav­nu cr­kvu i nje­nu vi­še­ve­kov­nu imo­vi­nu. 

Nar­ci­so­i­dan pre­ko me­re i za­net udva­ra­njem auto­šo­vi­ni­sti­ma u Sr­bi­ji i de­lu ov­da­šnje opo­zi­ci­je, ovaj sa­mo­pro­gla­še­ni mi­ro­tvo­rac ne vi­di, ili ne­će da vi­di, da nje­go­va za­mi­šlje­na mi­si­ja (ne­po­zna­tog upo­ri­šta) ne­ma ni­ka­kve šan­se dok „na do­ma­ćem te­re­nu” ne uči­ni ne­što što bi ga mo­glo pro­mo­vi­sa­ti u iskre­nog bor­ca za prav­du, isti­nu i sti­ša­va­nje stra­sti iz­me­đu dva naj­bli­ski­ja na­ro­da na Bal­ka­nu.

Sve dok nje­go­vi sta­vo­vi bu­du ma­nje-vi­še u funk­ci­ji to­le­ri­sa­nja ili od­bra­ne Mi­lo­vih opa­snih „dr­žav­nič­kih” po­te­za, Pa­vi­će­vić će osta­ti po­li­tič­ki Pig­mej, ne­do­ra­stao ozbilj­nom po­slu i ve­li­koj ulo­zi, za čim, u vla­sti­toj uobra­zi­lji, to­li­ko te­ži. Po­se­do­va­nje dr­ža­vljan­sta­va Sr­bi­je i Cr­ne Go­re, či­me se hva­li, pre­ma­lo je za ulo­gu ko­ju bi ra­do da igra u srp­sko-cr­no­gor­skim od­no­si­ma, da­nas kom­pli­ko­va­ni­jim ne­go ra­ni­je. 

Jo­vo Vu­ko­vić, No­vi Be­o­grad

 

 

 

Komentari1
1ee77
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Александар Поповић
Овим оценама треба додати да В. Павићевић није усамљен као грађанин две државе , а држећи страну само једној, Црној Гори. И докле ће држава Србија да не хаје за двојно држављанство, које користе многи па остварују значајна материјална права(студије), па све до распојасаних цг криминалаца који жаре и пале по српским градовима. Дакле, све док се ми не уозбиљимо као држава, моћи ће да профитирају многи као Павићевић.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja