ponedeljak, 22.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:10
AKTUELNO

Zagoreli ručak najpoznatijeg britanskog kuvara

Džejmi Oliver (44) prvi put prevazišao je bankrot 2018. kad je u svoje restorane ubrizgao finansijsku injekciju od čak 12,7 miliona funti iz lične ušteđevine i spasao poslovno carstvo – ovoga maja nije uspeo
Autor: Andrijana Cvetićaninsubota, 08.06.2019. u 19:55
(Фото ЕПА/Robert Schlesinger)

Jedan od najpoznatijih svetskih kuvara Džejmi Oliver, samo šest dana pre svog 44. rođendana, morao je zaposlenima u svom lancu restorana da pošalje mejl nimalo prijatne sadržine. Zbog lošeg stanja u kompaniji, pre dve sedmice u utorak 21. maja, saopštio je da su u stečaju i da će rukovođenje kompanijom u kome je više od 20 restorana preuzeti kompanija KPMG. Prema pojedinim britanskim izvorima više od 1.300 zaposlenih ostalo je bez posla.

Za sada se ne dovodi u pitanje opstanak nešto više od 60 franšiznih restorana koji širom sveta posluju pod imenom slavnog kuvara iz Velike Britanije.

U domovini su u njegovom vlasništvu preostala tri restorana i to sva tri na londonskom aerodromu Getvik, ali se sada, ne samo radnici već čitava javnost na Ostrvu, pita da li će to biti dovoljno da se iz poslovnog krah i na koji način izvuče sredovečni Džejmi.

Krivac za krah

Kako prenosi britanski Gardijan, za loše poslovanje Džejmi je naveo više uzroka. Izuzetno povećanje cena zakupa lokala u centralnim gradskim zonama, osiromašenje više srednje klase, ali se nije libio da krivicu svali i na nelojalne radnike za koje tvrdi da su „krali boce skupog vina” i goste da su „krali ubruse i druge stvari iz toaleta”?!

Upravo ovakvo viđenje sopstvenog finansijskog kraha možda je najviše uznemirilo tradicionalno uzdržane Britance koji su više do dve decenije gajili simpatije prema plavom dečkiću iza šporeta, a potom odraslom poslovnom čoveku.

Promeni stava, prethodnih dana, doprinele su izjave sada već bivših radnika iz čije vizure nije sve bilo idealno duže vreme u lancu restorana. Od toga da im šefovi nisu predočavali ozbiljnost ekonomske situacije, da se smanjivao broj zaposlenih pa do onoga što je možda najviše zabolelo dojučerašnjeg poslodavca – da su bili primorani da rade sa lošim namirnica i najgore – da prave, služe neukusnu hranu!

Prve kulinarske tajne Džejmi je savladao kao osmogodišnji dečak u porodičnom pabu koji su držali majka Seli i otac Trevor, u Eseksu i Istočnoj Engleskoj, a u izgradnju poslovnog carstva krenuo je 2008. godine. Pre toga slavu je stekao krajem devedesetih godina kao razbarušeni mladi kuvar i voditelj kulinarske emisije „Goli ručak” (The naked Chef) na Drugom kanalu Bi-Bi-Sija. Serijal koji se emitovao od proleća 1999. do decembra 2011. godine ne samo što je doprineo ličnoj slavi tada 24. godišnjeg Džejmija već je bio podstrek mnogim muškarcima da se ohrabre i prihvate kutlače i začina.

(Foto EPA/Facundo Arrizabalaga)

Goli ručak

Knjiga pod ovim nazivom prevedena je i na srpski i na razmeđi dva veka dugo se nalazila na listama bestselera po srpskim knjižarama. Autentične epizode najpre snimane u studiju britanskog javnog servisa, a potom u kući samog kuvara bile su poput uspešnog pelcera kome su pribegle druge televizijske stanice pa su preuzele ovaj format. Posle Džejmija, u prvim godinama 21. veka i druga do tada poznata imena samo u svetu kuhinja poput Španca Ferana Adrije ili sunarodnika Gordona Remzija preuzeli su slavu glumcima i pevačima svojim rijaliti programima.

Komentatori aktuelnog pada poslovne imperije podsećaju da je prošle jeseni Oliver priznao da posluje sa gubitkom, da je u minusu više od 70 miliona funti i da je tokom samo te godine morao da otpusti 600 radnika. Od lične ušteđevine ubrizgao je na poslovni račun 12,7 miliona funti(14,3 miliona evra) da bi spasao poslovno carstvo, što je dalo lažni rezultat samo do ovoga maja.

Analitičari fokusirani na isključivo ekonomske pokazatelje, kako prenosi britanski Gardijan, smatraju da će se i drugi ugostitelji suočiti sa sličnim problemima i – da ne likuju zbog tuđe propasti. Priču vraćaju na Bregzit, pad vrednosti funte i povećanje cena uvoznih namirnica, ali i veliki broj restorana. Ističu i da je smanjen broja Britanaca koji usled trusnih društveno-političkih prilika sve manje jedu po restoranima, a više u sopstvenim domovima.

Ko zna možda će ovakva klima iznedriti nekog Džejmijevog naslednika?!

Rado ispred kamera

Posle buma sa serijalom „Goli ručak” Džejmi je ispred kamera stajao u u više navrata tokom prve decenije 21. veka. Već 2002. godine, takođe, u Britaniji je snimao serijal „Džejmijeva kuhinja” gde je kroz rijaliti formu pokušao da 15 ljudi sa ulice i bez obrazovanja edukuje i osposobi ih za zanimanje kuvara.

Potom je zgrožen lošim odabirom namirnica i menijem u školskim kuhinjama 2005. godine snimio dokumentarac o potrebi promene i poboljšanja školskih obroka u Griniču. To mu je donelo izuzetnu naklonost ne samo javnosti već i političkog establišmenta u Britaniji i širom sveta. Sama kampanja je urodila plodom pa je iz budžeta izdvojeno te godine 280 miliona funti da se u naredne tri godine poboljšaju obroci namenjeni đacima.

Izmestio se u Australiju nekoliko meseci 2006. snimivši 10 epizoda za tamošnje lokalno tržište, a potom su usledile druge emisije iste kulinarske tematike za kablovske operatere; sve su naravno pratila izdanja di-vi-dija, knjige čijom prodajom se povećavao bankovni račun ovog kuvara. Tek 2008. godine posvećuje se klasičnom ugostiteljstvu otvarajući lanac restorana koji je ovih dana doživeo svoj kraj.

(Foto EPA/Facundo Arrizabalaga) Sa suprugom Džulijet Norton

Ljubav iz mladosti

U braku je od 2000. godine sa suprugom Džulijet Norton, imaju petoro dece: tri kćerke i dva sina. Najstarija Popi ima 17 godina, Dejzi 16, a Petal 10. Sinovi Badi i River rođeni su 2010. i 2016. godine. U novijim intervjuima supruga je izjavljivala da ne bi imala ništa protiv da rodi i šesto dete, ali je priznala da Džejmi ne deli njeno mišljenje.


Komentari0
631d7
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja